Oruçluyken eşiyle oynaşmak orucu bozar mı Diyanet Fetvası nedir?

Oruçluyken eşiyle oynaşmak orucu bozar mı sorusu son günlerde sıklıkla sorulan sorulardan biri oldu. Oruçluyken eşiyle oynaşmak veya karı koca arasında yaşanan oynaşmalar tutulan oruca nasıl etki eder, tutulan oruç kabul olur mu? İşte Diyanet Fetva makamının bu konudaki görüşü:

Google Haberlere Abone ol
Oruçluyken eşiyle oynaşmak orucu bozar mı Diyanet

Oruçluyken eşiyle oynaşmak orucu bozar mı veya eşler arasında Ramazan ayındaki münasebet nasıl olmalıdır? Ya da soruyu şöyle de sorabiliriz: Oruçluyken eşler arasında yaşanan oynaşmalar, öpüşmeler, ön sevişmeler tutulan oruca nasıl etki eder, oruç tutanların oruçlarını bozar mı? Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı fetva makamının aldığı bir karar veya belirttiği bir görüş var mı?

Oruçluyken eşiyle oynaşmak orucu bozar mı bozmaz mı konusu uzun yıllardır süregelen tartışmalardan ve cevabı aranan konulardan biridir. Ancak bu konuda zaten İslam alimleri daha ilk dönemlerden itibaren kesin bir noktayı koymuş durumda. 

Türkiye'de de fetva makamı olarak kabul edilen Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu bu konuda görüş belirtmiştir. 

Diyanet fetvasına göre oruçluyken eşiyle oynaşmak orucu bozar mı sorusunun cevabı şöyle: 

Oruçlu olan kimse orucu bozacak şeylerden kaçındığı gibi orucun sevabını azaltacak şüpheli durumlardan da kaçınmalıdır.

Ramazanda oruçlu olduğunu bile bile cinsel ilişkide bulunmakla oruç bozulur, hem kaza ve hem de keffâret gerekir (Buhârî, Savm, 30). Eşlerin birbirlerini öpmeleri veya sarılmalarıyla oruçları bozulmaz.

Ancak bu durumda boşalma meydana gelirse oruç bozulur ve güne gün kaza gerekir (Merğınânî, el-Hidâye, II, 256).

Görüldüğü üzere eşe sarılmak, onu öpmek, dokunmak gibi eylemlerde oruç bozulmaz. Ancak bu esnada kişilerden birinin zevk suyunun akması veya boşalması orucunun bozulmasına neden olur.

Burada asıl olan durum; oruçluyken eşlerin birbirinden uzak durmaları; nefis orucunun gereklerini yerine getirmesidir.

Müslümanlar orucu sadece yeme ve içmeden uzak durmak için değil; her türlü cinsi münasebetten de uzak durmak için tutarlar. 

Nasıl ki, oruçluyken yemekle oynanmayacağı, yemeği bilerek koklamaya çalışmak, ağza alıp tadına bakmak gibi fiillerden kaçınmak gerekiyorsa cinsel münasebetlerde de böyle davranmak zorundayız.

Özetlersek; oruçluyken her şeyin daha sağlıklı olabilmesi için bu tür durumlardan tamamen uzak durmak, oruçlu vakitleri okuyabiliyorsak Kur'an okuyarak, namaz kılarak ve manevi iklime uygun davranışlarda bulunarak vakit doldurabiliriz. 

Ramazan ayında yapılan her iyilik ve güzellik normal zamanlara göre kat kat sevap kazandırdığından bu tür zamanları ahiretlik heybeleri doldurmakla geçirmek en iyisi olacaktır. 

 

Yorumlar