Oruç kefareti fidyesi hesaplama nasıl yapılır?

Oruç kefareti fidyesi hesaplama nasıl yapılır, neye göre belirlenir? Oruç tutamayan, bir sebepten dolayı niyet getiremeyen ve sonrasında kaza yapma ihtimali de olmayan insanlar kefaret ödeyerek oruç görevini yerine getirebilirler. Peki, oruç tutamayanlar ne kadar para vermeli, hesaplama nasıl?

Google Haberlere Abone ol
Oruç kefareti fidyesi hesaplama nasıl yapılır?

Oruç kefareti hesaplama veya oruç fidyesi hesaplama nasıl yapılır veya oruç tutamayanlar ne kadar para vermeli? neye göre bedeli belirlenir soruları son günlerde yine en popüler sorularımızdan biri oldu. 

Kolaylık dini olan İslam dini, Müslümanların hayatlarını kolaylaştırmak, Müslümanlar arasında kardeşlik bağını güçlendirmek, birbirlerini anlamalarını, empati yapmalarını sağlamak amacıyla getirilen oruç ibadetini yerine getirmekte de kolaylıklar var. 

Oruç ibadetini oruç tutarak yerine getiremeyen, hastalık, zayıflık ve benzeri nedenlerden dolayı oruç tutamayan Müslümanlara alternatifler sunulmuş durumda. 

Oruç tutamayanlar için "kefaret" veya "fidye" sistemi uygulanır. Peki, bu kefaret veya fidye nasıl hesaplanır?

Oruç kefareti konusunda Türkiye'de fetva makamı bildiğimiz gibi Diyanet İşleri Başkanlığı'dır. 

Diyanet'e göre oruç kefareti 2021 yılında ne kadar?

İşte 2021 yılı oruç fidyesi veya oruç kefareti miktarı: 

Oruç fidyesinin tutarı fıtır sadakası kadardır. Bu fidyeler Ramazan’ın başlangıcında verilebileceği gibi, Ramazan’ın içinde veya sonunda da verilebilir. Fidyelerin tamamı bir fakire topluca verilebileceği gibi, ayrı ayrı fakirlere de verilebilir. Bu durumda olan kimseler, fidye vermeye güçleri yetmiyorsa Allah’tan bağışlanmalarını isterler.

Oruç tutmaya gücü yetmeyen yaşlılar ile iyileşme ümidi olmayan hastalar, ileride tutabilecek duruma gelirlerse, fidyelerini vermiş bile olsalar tutamadıkları oruçları Hanefîlere göre kaza ederler (Kâsânî, Bedâî’, II, 105; Merğînânî, el-Hidâye, II, 270).

Önceden verdikleri fidyelerin hükmü kalmaz, bunlar nafile bağış/sadaka sayılır.

2021 yılı fitre miktarı ne kadar?

Din İşleri Yüksek Kurulu, geçtiğimiz günlerde Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığında yapılan toplantı sonrası 2021 yılı fitre miktarını açıkladı.

Kuruldan yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Din İşleri Yüksek Kurulumuzca, 2021 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için Fitre miktarı 28 TL olarak belirlenmiştir. Fitre miktarının belirlenmesinde, İslam dininin temel kaynaklarında zikredilen deliller ve günümüz şartlarında bir kişinin günlük gıda ihtiyacının ortalaması esas alınmıştır. Belirtilen meblağ, nakdi olarak verilebileceği gibi gıda vb. maddelerden ayni olarak da verilebilir.

Yorumlar