Cünüpken oruç tutulur mu? Cünüp halde gusülsüz oruca başlanır mı?

CCenabet cünüpken oruç tutulur mu cünüplük orucu bozar mı, cünüpken gusülsüz oruca başlanır mı? fetva meclisi veya Diyanet Fetva Kurulu bu konuda ne diyor. Ramazan ayında Müslümanların en çok merak ettiği konular arasında bu soru geliyor. Diyanet, Fetva Meclisi ve Sorularla İslamiyet ne diyor?

Google Haberlere Abone ol
Cünüpken oruç tutulur mu? Cünüp halde gusülsüz?

Cenabet cünüpken oruç tutulur mu cünüplük orucu bozar mı, cünüpken gusülsüz oruca başlanır mı? fetva meclisi veya Diyanet Fetva Kurulu bu konuda ne diyor. Ramazan ayında Müslümanların en çok merak ettiği konular arasında bu soru geliyor. Cenabet oruç tutulur mu cünüplük orucu bozar mı, cünüpken gusülsüz oruca başlanır mı? Diyanet, Fetva Meclisi ve Sorularla İslamiyet ne diyor?

CÜNÜPKEN ORUÇ TUTULUR MU? CÜNÜP HALDE GUSÜLSÜZ ORUCA BAŞLANIR MI?

Ramazan ayında gece eşiyle birlikte olan veya uyurken bir şekilde cenabet olan Müslümanlar, bu halleriyle sahura kalkarak oruca başlayıp başlayamayacaklarını merak ediyor. 

Ramazan ayında tutulan orucun ilk şartı niyet getirmektir. Niyet getirmek için ise herhangi bir şart koşulmuyor. 

Cenabet oruç tutulur mu, cünüpken cünüplü gusülsüz oruca başlanır mı?
Cenabet oruç tutulur mu, cünüpken cünüplü gusülsüz oruca başlanır mı?

 

Öte yandan cünüplü bir şekilde namaz kılınmayacağı biliniyor. Dolayısıyla cenabet olan birisinin sabah namazını kılamayacağına göre bir an önce gusül abdesti alması gerekiyor. 

Ancak diyelim ki kişi geceden eşiyle birlikte oldu, sabah namazına da kalkamadı bu durumda ne yapmalı. 

Bu tür durumlarda kişi sabah uyanır uyanmaz ilk iş olarak gusül abdestini alması ve orucuna devam etmesi gerekiyor. Ancak burada da orucuna devam edebilmesi için akşamdan veya geceden bir şekilde niyet etmiş olması gerekiyor. İslam dininde amellerin en öncelikli şartı niyettir. 

Cünüplü veya cenabet bir şekilde oruç tutulup tutulmayacağı konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı Fetva Kurulu'nun da verdiği bir cevap var. 

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI FETVA KURULU'NUN CEVABI

İşte Diyanet'in cevabı: 

Cünüplük oruç tutmaya engel değildir.

İster cünüp olmayı gerektiren hâl, oruca başlanmadan gerçekleşmiş olsun, ister ihtilam olma gibi orucu bozmayan bir sebeple oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez.

Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir.

Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir.

Guslün bir namaz vaktinden daha fazla süreyle ertelenmesi günahtır.

Çünkü geciktirilirse namaz terk edilmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 372).

SORULARLA İSLAMİYET'İN CEVABI

Konuyla ilgili Sorularla İslamiyet platformuna sorular soru üzerine verilen cevap şu şekilde: 

Cünüp olarak oruca başlamak veya oruç tutmak caizdir ve orucu bozmaz. 

Ancak bir vakit namazı kazaya bırakacak kadar cünüp durmak caiz olmadığından, gusül abdesti almak gerekir.

Gusül abdesti alırken ağız da yıkanır. Suyu boğazdan akıtmayacak şekilde ağız yıkanmalıdır.

Gargara yapmak şart değildir.

FETVA MECLİSİ NUREDDİN YILDIZ'IN CEVABI

Selamünaleyküm hocam. Bir arkadaşım, "Kadınların adet döneminin bitmesi halinde gusül almazsalar bile o gün içerisinde oruç tutabilirler." ve "Erkekler de hanımlarıyla beraber olduktan sonra gusül almazlarsa bile o gün içerisinde oruç tutabilirler." diye bir şeyler söyledi. Bunları Şeyh Ahmad Musa Jibril’in kitabı “Ramazanda Yapılan Hatalar”dan alıntılamış. Bu konu hakkında bilgi verir misiniz?

Aleykümselam. Evet, gusül almış olmak oruç için şart değildir. Ancak bu durum, imsak vaktinden öncesi için geçerlidir yani imsak vaktinden önce aybaşısı bitmiş ama gusletmemiş bir kadından ya da imsakten önce gusletmemiş bir erkekten söz edilmektedir.


 

Yorumlar