Orta Afrika’da çatışmalar şiddetleniyor: 20 ölü

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde (OAC) bu sabah başkent Bangui’de Hristiyan Balaka (palalılar) çetesinin eski Selaka üyelerinin kampına yaptığı saldırıda en az 20 kişi hayatını kaybetti.

Google Haberlere Abone ol
Orta Afrika’da çatışmalar şiddetleniyor: 20 ölü

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde (OAC) bu sabah başkent Bangui’de Hristiyan Balaka (palalılar) çetesinin eski Selaka üyelerinin kampına yaptığı saldırıda en az 20 kişi hayatını kaybetti. Seleka’nın eski sözcüsü Christian Narkoyo basına yaptığı açıklamada, “Bu sabahki saldırıyı püskürttük. Biz iki askerimizi kaybettik, karşı taraf 15’ten fazla kayıp verdi.” dedi.

Balaka’nın ağır silahlarla saldırması sonucu, başkentte uzun süren bir panik yaşandı. Narkoyo, saldırının sabah 04.00’te başladığını, 2 saat içinde durumu kontrol altına aldıklarını ifade etti. Eski sözcü ayrıca, OAC’de barış ve güvenliği sağlamaktan sorumlu olan ve Fransız askerleri ile beraber hareket eden Afrika Birliği misyonu MISCA açısından saldırının çok hassas olduğunun altını çizdi.

BM’ye göre 5 Aralık’tan beri OAC’de palalı Hristiyan çeteleri ile eski Selaka üyeleri arasında çıkan çatışmalarda en az bin kişi hayatını kaybetti. Aynı zamanda OAC’ye asker çıkartan Fransa, Balaka militanlarının Müslümanları katletmelerine ve mallarını yağmalamalarına göz yummasının din çatışmalarını şiddetlendirdiği ifade ediliyor.

Fransa ayrıca, Müslümanları silahsızlaştırırken, Balaka’nın silahlarına dokunmayarak, Hristiyanlar çetelere cesaret vermekle suçlanıyor. Başkent Bangui’den gelen bilgilere göre, ülkede bankalar, okullar, marketler hizmet vermiyor. Hastanelerde her gün onlarca ağır yaralı tedavi altına alınıyor.

Öte yandan binlerce Müslüman AOC’yi karadan ve havadan terk ediyor. Mart ayında darbe yapan Seleka’dan dolayı potansiyel suçlu ilan edilen yüz binlerce Müslümanlar evlerini terk etmiş durumda.
CİHAN

Yorumlar