Musul'da özetle son durum: Oyalamaca!

İran ve ABD'nin Musul operasyonunu bilinçli bir şekilde yavaşlattığı yönündeki iddialar her geçen gün kuvvet kazanıyor. İki ay önce başlayan Musul operasyonunun neden durma noktasına geldiğinin şu ana kadar hiçbir mantıklı açıklaması olmadı

Google Haberlere Abone ol
Musul'da özetle son durum: Oyalamaca!

Sonhaberler | Haber Merkezi

ABD ve İran destekli Irak ordusunun iki ay önce başlattığı Musul operasyonunda gelinen nokta özetle 'oyalama' olarak nitelendirilebilir. Suriye'de Beşar Esad rejiminin Halep saldırısına yardım eden İran  güçlerinin büyük bir kısmını buraya kaydırırken, ABD de bilinmeyen bazı nedenlerle operasyonun yavaşlamasını sağladı. Türkiye'nin El Bab'da DAEŞ'e karşı yürüttüğü operasyonun hızlandığı bir dönemde ABD ve İran'ın Musul'da operasyonu yavaşlatması çeşitli spekülasyonlara neden oluyor. Bunlardan biri de operasyonların bilinçli bir şekilde yavaşlatılarak, DAEŞ'in güçlerini El Bab'da Türkiye'ye karış kullanmasını sağlamak olduğu belirtiliyor. 

Reuters'ta yer alan bir habere göre ise Irak’ta, 70’inci gününü tamamlayan ve son günlerde iyice yavaşlayan Musul’u kurtarma operasyonunda yeni aşama hazırlığı yapılıyor. Operasyonda yer alan ABD’li bir komutan, birkaç gün içinde hayata geçirilecek yeni aşamada ABD’li askerlerin Iraklı askerlerle birlikte, cephe hatlarında daha yakın noktalarda olacağını söyledi. ABD'li komutanın bu açıklamaları ise soyal medyada "oyalamaca" olarak yorumlandı. 

17 Ekim’de başlatılan, 100 bin asker, milis ve peşmerge unsurunun görev aldığı Musul’u IŞİD'den kurtarma operasyonu, ABD’nin 2003’teki Irak işgâlinden bu yana ülkede yürütülen en büyük askeri operasyon niteliğini taşıyor. Ancak operasyonun istenilen hızda ilerlememesi, planda değişiklikler yapılmasına yol açtı.

HAZIRLIK YAPIYORLARMIŞ

Halen DAEŞ'in elinde bulunan Musul'a yönelik operasyonda Irak askerlerine danışmanlık yapan ABD’li Yarbay Stuart James Reuters’e verdiği demeçte yeni aşamayı yukarıdaki sözlerle özetledi ve ekledi: "Yani şu an, Musul’un doğu kısmında adam ve silah takviyesi yapıyoruz. Birkaç gün içinde bu aşama başlayabilir."

Plan, ABD’li askerleri çatışma hatlarına daha yakın noktalara taşıyacak. Ancak ABD’li komutana göre bu, büyük bir risk taşımıyor. James, Washington askerleri için tehlikenin yine de "orta" derecede olacağını ifade ediyor.

Musul’un doğu kırsalında birkaç yüz ABD’li askerin bulunduğu askeri üste konuşan James, operasyonun gidişatının IŞİD’in göstereceği direnişle alâkalı olacağını söyledi: "Eğer birinci günde iyi bir ilerleme sağlarsak ve bir momentum yaratabilirsek, o zaman operasyon çok hızlı gidebilir. Eğer IŞİD ilk günde sert bir mukavemet gösterirse ve bir çıkmaz yola girersek, o zaman geri çekilmek zorunda kalabiliriz; çünkü bu demek olur ki, yanlış noktadan sızmaya çalıştık. Bu operasyonun ömrünü uzatabilir."

James’e göre, ABD’li askerlerin Iraklı askerlerle hiç olmadığı kadar entegre halinde olması, gözetleme ve hava desteği operasyonlarını güçlendirecek ve güçlerin ilerlemesini sağlayacak: "Bu durumu anlamımıza yardımcı olacak. Çünkü sahadaki adam, ne olduğunu en iyi bilen kişi. Askerlerin sahada olup birbirine ‘Şurayı görüyor musunuz? Orası belirleyici bir alan. Oraya asker konuşlandırmaya ne dersin?’ demesi çok daha iyi olacak."

Bir buçuk milyon kişinin yaşadığı Musul kenti, Dicle nehrinin doğu ve batı yakası olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Irak ordusu kentin doğu kırsalını IŞİD’in elinden aldıktan sonra kent merkezine doğudan girmişti. IŞİD'le çatışmalarda büyük kayıplar veren ordu, kentin doğu kısmının yaklaşık yüzde ellisini ele geçirmişti. Musul’un batı kısmına yönelik herhangi bir kara harekâtı yapılmamıştı. Irak Başbakanı Haydar İbadi, yılsonu olmadan Musul’u tamamen kurtarmaya hedeflediklerini söylemişti. Ancak operasyonunun gidişatına bakılırsa bu hedefin tutturulması neredeyse imkânsız.

DAEŞ MEVZİLERİ DAHA DA GÜÇLENDİRİYOR

Dicle Nehri üzerinden kentin doğu ve batı yakasını birleştiren beş köprünün tamamı, ABD öncülüğündeki koalisyonun düzenlediği saldırılar sonucu devre dışı bırakılırken, terör örgütü DEAŞ'ın, kentin batısından doğusuna militanlarına takviye güç ve askeri yardımlarını "teknelerle" taşıdığı iddia ediliyor. 

Yerel kaynaklar, Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın, Musul'da uluslararası koalisyon güçlerinin saldırılarına hedef olmamak için militanlarına takviye güç ve askeri yardımları teknelerle taşıdığını belirtti. Kaynaklar, hava saldırılarından kaçmak için DEAŞ'ın gecenin karanlığından istifade ettiğini ve 5 ile 7 kişilik küçük tekneler aracılığıyla kentin doğu yakasından batısına militanlarına silah ve mühimmat taşıdığını aktardı. Musul İl Meclis Üyesi Sido Şenkali de koalisyon güçleri tarafından kente geceleri hava saldırılarının arttırılması ve militanlara iki yaka arasında mühimmat taşıyan teknelerin gözlenmesi gerektiğini ifade etti.

Şenkali, "DEAŞ, nehrin iki yakası arasında tüneller aracılığıyla bu hareketi sürdürmesi, çatışmaların ömrünü uzatacak ev emniyet güçleri ile sivillerin daha fazla ölümüne neden olacak." dedi.

SON ÜÇ GÜNDE 3 BİN KİŞİ KAMPLARA SIĞINDI

Öte yandan operasyon çerçevesinde son üç gün içerisinde 3 binden fazla kişinin evini terk ederek sığınmacı kamplarına sığındığı bildirildi.

Irak Kızılay üyesi İyad Rafid, "Musul'un doğu ve güney mahallelerinde yaşayan aralarında çocuk ve kadınların olduğu yaklaşık 3 bin 250 kişi, evlerini terk etti." dedi.

Sığınmacıların çoğunluğunun, El-Hazır, Hasen Şam ve El-Ced'a mülteci kamplarına naklediklerini belirten Rafid, şiddetli yağışlar ve soğuk hava nedeniyle kamplardaki insani durumun da son derece kötü olduğunu söyledi.

GÖÇ EDENLERİN SAYISI 130 BİNİ GEÇTİ

Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı verilerine göre, Musul'u terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başladığı 17 Ekim'den bu yana evlerini terk ederek kamplara yerleştirilen sivillerin sayısı 132 bine ulaştı. Çatışmaların şiddetlenmesi durumunda bu sayının 350 bine ulaşabileceği belirtiliyor.

Yorumlar

ihsan ABD nin tezgahı bu deaş onun örgütü boşaltmaları için el baba takviye gitmeleri için ara vermiştir piyonları ile istadiği gibi oynuyor terörist abd