Muhalefet liderleri emekli generallerin bildirisine ne dedi? Kılıçdaroğlu sessiz

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Türkiye'yi ayağa kaldıran emekli generallerin bildirisine karşı ölüm sessizliğine yattı. 15 Temmuz darbe girişimini de bir evde televizyondan takip etmeyi seçen Kılıçdaroğlu'nun sessizliği bildiriyi onayladığı yorumlarına neden oldu.

Google Haberlere Abone ol
Kılıçdaroğlu emekli generallere sessiz kaldı

Tüürkiye'nin pazar günü boyunca konuştuğu konuda ülkenin ana muhalefet partisi liderinden hiçbir açıklama veya tepki gelmedi.

AK Parti, MHP, İyi Parti, Gelecek Partisi, Deva Partisi'nden darbe günlerini hatırlatan bildiriye karşı sert tepki gösterirken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 103 emekli amiral tarafından yayınlanan muhtıra gibi bildiriye karşı sessiz kalmayı tercih etti.

Parti sözcüsünün sahip çıkarak destek verdiği bildiriyle parti genel başkanının sessiz kalmasına bir anlam verilemedi. 

Parti sözcüsü, partili bazı isimlerin emekli amirallere sahip çıktığı, Twitter'da "Amirallerimiz Onurumuzdur" şeklinde etiket açarak destek verdiği görüldü.

Amirallere destek verenler arasında Muharrem İnce de vardı.

İnce Twitter'dan yaptığı açıklamada amirallerin yaptığı bildiriye destek vererek görüşlerini açıklamalarına verilen tepkileri anlamadığını ileri sürdü.

MHP GENEL BAŞKANI BAHÇELİ

Bildiriye en sert ve net tepki MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den geldi. Bahçeli Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: "104 emekli amiralin ortak imzalı yayımlamış oldukları anti demokratik ve tehditvari, aynı zamanda vesayetçi bildiriyi Milliyetçi Hareket Partisi nefretle lanetlemekte ve reddetmektedir. Bu kapsamda partimizin görüşü olarak derhal alınması gereken önlemler şu şekildedir: Muhtıra tarzında hazırlanarak gece yarısı servisi yapılan bildiride imzası bulunan amirallerin rütbeleri sökülmelidir. Emeklilik hakları kaldırılmalı, emekli maaşları kesilmelidir. Açıklanan bildirinin çok yönlü adli ve idari soruşturması yapılmalıdır. Ayrıca 104 vesayetçi amiralin imzasıyla yayımlanan bildirinin arkası ve önü kararlılıkla araştırılmalı, bu rezaletin içinde kimlerin olduğu tevsik ve tespit edilmelidir.Konu vatandır, konu demokrasidir, konu milli iradedir.Taviz veya gecikmenin bedeli hiç kuşkusuz ağır olacaktır."

İYİ PARTİ GENEL BAŞKANI AKŞENER

Bildiriye İyi Parti Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray'dan destek gelse de Genel Başkan Meral Akşener'den tepki geldi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, "emekli amirallerin gece bir bildiri yayımlaması üzerine" bu toplantıyı düzenlediğini belirtti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 103 emekli amiralin açıklamasına ilişkin soruşturma başlattı
Emekli amirallerin 'darbe çağrışımlı bildirisine' sert tepki: Haddinizi bilin
Sabah uyandıklarını, amirallerin bir bildiri yayımladığını, "iktidar partisi ve mensuplarının da bunun üzerinde tepindiğini" gördüklerini ifade eden Akşener, işin 15 Temmuz'a kadar gittiğini söyledi.

Akşener, 1960 ihtilalinde 4 yaşında olduğunu, onu hatırlamadığını ancak daha sonraki bütün muhtıralar ve ihtilalleri yaşadığını belirterek, "Bildiğim bir şey var. Emekli de olsa gece yarısı silahlı bürokrasi mensubu kişilerin yaptığı açıklamalar genellikle Türkiye'deki demokrasinin kesintisine sebep olan muhtıraları, darbeleri hatırlatır, şuuraltı devreye girer. O nedenle elbette iktidar partisine bu konuda çok önemli bir üzerinde tepinme fırsatı tanınmıştır." diye konuştu.

Akşener, partilerinin, Türkiye'nin demokrasinin yanında, vesayet ve diğer odakların da net bir şekilde karşısında olduğunu vurguladı.

Bugüne kadar genellikle darbe ve muhtıraların, iktidar partisi karşısında, muhalefetin tutumunu beğenmeyen silahlı bürokratlar tarafından yapıldığını bildiğini söyleyen Akşener, sözlerine şöyle devam etti:

"(Muhalefet bu işi yapamıyor, biz daha iyi yapıyoruz) diyerek yapılmıştır. Gerek muhtıra, gerek darbelerin sonucunda Türkiye'de sadece iktidar değil, muhalefetin de tümü değişmiş ve paketlenip gönderilmiştir. Türkiye'de muhalefet, özellikle İYİ Parti kurulduğundan itibaren son derece millet odaklı, milletin problemleri, dertleri odaklı ve suni gündemlerden uzak, kutuplaşmanın dışında bir muhalefet sistemi getirmiştir."

İYİ Parti Lideri Akşener, bugün bütün anketlerin iktidar partilerinin toplamının 2023'te veya daha önce olacak bir seçimde, 19 yıldır gösterdikleri başarıyı gösteremeyeceklerini ortaya koyduğunu savundu.

"Emekli amirallerin canı sıkılmış ve gece bir bildiri yayımlamışlar. Kişisel fikrimi söylüyorum, bu bir zevzekliktir. Bu zevzekliklerden Türkiye çok çekti." diyen Akşener, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ben dün Hakkari'deydim, Yüksekova'daydım. Perşembe günü Konya'daydım. Biz bu ülkede, 104 işsiz gencin, 104 tabletsiz çocuğun, 104 siftahsız esnafın derdini konuşmak zorundayız. Biz bu ülkede, tencere kaynatamayan 104 kadının derdini konuşmak durumundayız. Emekli maaşıyla inim inim inleyen 104 emeklinin derdini konuşmak zorundayız. 2020'nin 20 ocağından beri 15 aydır geziyorum, bu insanların derdini anlatıyorum. 104 dakika, 104 saniye maalesef basın yayın organlarında bunlar yer bulmuyor. Bugün sabahtan itibaren 104 emekli amiralin gece yarısı ortaya koydukları bir itiraz, 'darbe oluyor' çağrıları altında üzerinde tepiniliyor.

Buradan herkese, emekli silahlı bürokratlara sesleniyorum, herkes görevini işin başındayken yapmalıydı. Ben bu arkadaşlarımız görevdeyken maalesef Yunanistan'ın işgal ettiği adalara karşı herhangi bir tavırlarını görmedim. Siyaset siyasetçi tarafından yapılır. Bu arkadaşlarımız bilgilerini, görgülerini emekliliklerinde elbette çeşitli STK'lar içerisinde ve varsa siyasi partiler içerisinde kamuoyu ile paylaşabilirler, vatandaşımızın, milletimizin derdine çare olmak için ortaya koyabilirler. Muhalefet partilerinin, muhalefet siyasilerini beğenmiyorlarsa derhal bir siyasi parti kurup onun üzerinden yürüyebilirler ama bugün darbe çağrıştıracak, bütün gerçek gündemi örtecek herhangi bir yolun oluşmasına da sebep olamazlar. Böyle bir hakları da yoktur, hadleri de yoktur."

Akşener, herkesin fikrini, zamanı ve zemini içinde en sert biçimde söyleyebileceğini ama "demokrasiyi tehdit etmiş gibi algılanabilecek bir yolu açmaktan imtina etmesi gerektiğini" belirtti.

Ortaya çıkan bu meseleyi çok ciddiyetle aynı zamanda çok da manidar bularak takip ettiklerini dile getiren Meral Akşener, şunları kaydetti:

"İYİ Parti, milletimizin derdi ile hemhal olmaya devam edecektir. Suni gündem oluşturmaya çalışanların ortaya koyduğu o perdeyi derhal indirecektir. İYİ Parti, demokrasinin yanında dün olduğu gibi bugün de durmaya devam edecektir. Demokrasinin yanında durmaya devam ederken milletin dertlerinin yanında da durmaya devam edecektir. İYİ Parti, siyaset kurumunun yerine geçmeye kalkışan herkesin karşısında olacaktır."

Bildirinin öznesinin Montrö Anlaşması ile ilgili TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un sözlerinin olduğunu ifade eden Akşener, İYİ Parti başta olmak üzere bu konuda çok sert tavır koyduklarını söyledi.

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, "Bütün siyasiler tavır koydular, iktidar partisi destek vermedi. Sayın Meclis Başkanı da 'yanlış anlaşıldım' diyerek durumu düzeltti. Aradan bir hafta geçip de bu bildiri sahiplerinin bu zevzekliği yapmasına neyin sebep olduğunu da ayrıca dikkate değer bulduğumu sizlerle paylaşmak isterim. Türkiye yoluna devam edecektir, İYİ Parti bu tür yanlışlıkların sürdürülmesine müsaade etmeyecek, milletinin yanında durmaya devam edecektir." şeklinde konuştu.

SAADET PARTİSİ GENEL BAŞKANI TEMEL KARAMOLLAOĞLU

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, akşam saatlerinde yaptığı açıklamada net bir tepki ortaya koymadı. Temel Karamollaoğlu da Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklaması şöyle: 

Ülkemizin önemli meselelerinin bütün toplumsal kesimler tarafından konuşulması, tartışılması faydalıdır. Meseleler tartışılırken meselenin özüne odaklanılmalıdır. Toplumsal hafızalardaki travmaları, geçmiş kötü tecrübeleri hatırlatacak iletişim metodları toplumsal kutuplaşmaya hizmet edecektir. Düşünce ve ifade özgürlüğü önemlidir. Sorumluluk sahibi herkes sorunlara odaklanmalı, toplumu kutuplaştıracak davranış kalıpları ile sorunların konuşulmasını engellememelidir.

GELECEK PARTİSİ GENEL BAŞKANI AHMET DAVUTOĞLU

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise yaptığı açıklamada bildiriye tepki gösterdi. Davutoğlu Twitter'dan üç cümlelik bir açıklamayla tepki gösterdiği açıklamasında şunları söyledi:

Gelecek Partisi milli iradenin, hukuk devletinin ve demokrasinin yanındadır. Militarist ya da sivil farketmez, darbe heveslilerine geçit verilemez. Bildiri ülkenin tarihsel hafızasını ve içinden geçtiği hassas süreci göz önüne almayan; kötü niyetli bir sorumsuzluk örnegidir.

DEVA PARTİSİ GENEL BAŞKANI ALİ BABACAN

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise bildiriye karşı yaptığı açıklamanın satır aralarına AK Parti'yi hedef aldığı sözleri de ekledi.

Ali Babacan da Twitter'daki açıklamasında, "Tarihimizin utanç sayfaları askerlerin siyasete yönelik hadsiz müdahaleleriyle doludur. Bu acı hafıza depreştirilmemelidir. İktidarın, sürekli “düşman” belirlemesi ve suni mağduriyet kampanyasına devlet kurumlarını katması ise yarınlarımıza zarar verir. Çözüm tam demokrasidir." dedi.

Yorumlar