Moritanya'da anayasa değişikliği tartışmaları

- Başkent Novakşot'ta, anayasal düzenlemeler karşıtı gösteri yapıldı

Google Haberlere Abone ol
Moritanya'da anayasa değişikliği tartışmaları

NOVAKŞOT (AA) - Moritanya'nın başkenti Novakşot'ta, önceki gün kabul edilen anayasa değişikliği teklifi protesto edildi.

Ülkedeki 14 siyasi partiyi çatısı altında toplayan Ulusal Demokratik ve Birlik Forumu'nun çağrısıyla başkent Novakşot'ta bir araya gelen binlerce kişi, perşembe günü mecliste kabul edilen "anayasal düzenlemeler"e yönelik gösteri düzenledi.

Başkentteki hükümet binaları ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve kritik noktalarda yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı gösteride, Moritanya bayrakları taşındı ve anayasa değişikliği karşıtı pankartlar açıldı.

Ulusal Demokratik ve Birlik Forumu Başkan Yardımcısı Musa Efal, gösteride yaptığı konuşmada, Moritanya halkının bu gösteri aracılığıyla anayasa değişikliğini reddettiğini açıkça ortaya koyduğunu söyledi.

Muhalif partilerden Tekaddum (İlerleme) Güçleri Birliği Partisi Genel Başkanı Muhammed Veled Mevlüd de halkın, bu şartlarda anayasa değişikliğinin mümkün olmadığı yönünde mesaj verdiğini kaydetti.

İstikrarsız siyasi bir ortam ve gergin bir atmosferde yapılan anayasal düzenlemelerin ülkenin güvenlik ve istikrarına yönelik bir tehdit olduğunu savunan Mevlüd, muhalefetin, ülkeyi siyasi tıkanıklıktan çıkaracak ve yeni bir siyasi diyalog sürecini başlatacak herhangi bir girişime hazır olduğunu ifade etti.

Parlamentonun birinci kanadı olan Ulusal Kurul'da perşembe günü oylanan anayasa değişikliği teklifi 121 oyla kabul edilmişti. Değişikliğin ikinci defa da senatoda oylanması bekleniyor.

Anayasal düzenlemede, parlamentonun senato kanadının kaldırılması ile milli marş ve bayrakla ilgili maddelerde de değişiklikler yapıldı.



Yorumlar