Mesut Hakkı Caşın uzmanlık alanı nedir, asker mi?

Mesut Hakkı Caşın kimdir, asker mi yoksa sivil mi uzmanlık alanı nedir, kaç yaşındadır soruları son dönemlerde programlara daha sık katılmasıyla birlikte sıklıkla merak edilen sorular oldu. İşte Caşın hakkında merak edilen bilgilerden bazıları ve biyografisi:

Google Haberlere Abone ol
Mesut Hakkı Caşın kimdir, asker mi?

Mesut Hakkı Caşın kimdir, asker mi ya da asker kökenli mi yoksa sivil akademisyen mi sorular son dönemlerde ünlü ismi televizyon kanallarındaki yorumlarını izleyenler tarafından merakla sorulan sorulardır. Askeri ve stratejik güvenlik konularında uzman yorumlarında bulunması onun askeri olup olmadığı sorusunu akla getiriyor.

Mesut Hakkı Caşın kimdir, asker mi, nerelidir, kaç yaşındadır?
Mesut Hakkı Caşın, CNN Türk ekranlarında yorumlarıyla yer alan isimlerden biridir.

 

Caşın, son dönemlerde dış politika, Akdeniz, Karadeniz, Rusya ve ABD ilişkileri, Türkiye'nin iç politika ve dış politika sorunlarıyla ilgili tartışma programlarında görüşlerine başvurulan isimler arasında yer alıyor.

Mesut Hakkı Caşın kimdir, asker mi, nerelidir, kaç yaşındadır?
Mesut Hakkı Caşın

 

Caşın, yaptığı ilginç yorumlarla dikkatleri üzerine çekmeyi başaran isimlerden biri oldu. Özellikle de son iki yıl içinde görüşlerine en çok başvurulan isimlerden biri de Caşın oldu. Peki, Mesut Hakkı Caşın kim, nereli, kaç yaşında, uzmanlık alanı nedir, asker mi sivil mi? İşte Mesut Hakkı Caşın biyografisi: 

MESUT HAKKI CAŞIN KİMDİR?

Mesut Hakkı Caşın 1956 yılında İzmir ilimizde dünyaya geldi.

Mesut Hakkı Caşın kimdir, asker mi, nerelidir, kaç yaşındadır?
Mesut Hakkı Caşın

 

İlk, orta ve lise eğitimini memleketi İzmir'de bitirdi.

Caşın lise eğitiminden sonra İstanbul'a yerleşti.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni başarıyla tamamladı.

Sonrasında Yüksek Lisans için Ankara'ya gitti. 

Mesut Hakkı Caşın kimdir, asker mi, nerelidir, kaç yaşındadır?

Ankara'da Gazi Üniversitesi Kamu Hukuku alanında yüksek lisans yaptı.

Daha sonra da Texas San Antonio College’de Amerikan Anayasa Hukuku ile devam etti. 

Mesut Hakkı Caşın, doktora eğitimini İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde tamamladı. 

Doktora konusu ise bugün tartışma programlarında sıklıkla yorumlarda bulunduğu ve uzmanlık alanı olan ‘’Uluslararası Güvenlik Stratejileri ve Silahsızlanma’’ oldu.

Mesut Hakkı Caşın, Yeditepe Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkan Yardımcılığı’nın yanı sıra, Amerikan Barosu Uluslararası Hukuk ve Uzay Hukuku Bölümü’ne Kabul edildi.

Caşın asker kökenli isimlerden biridir. Uzmanlık alanı olduğu gerekçesiyle Türk Hava Kuvvetleri'nin farklı üslerinde çeşitli görevlerde bulundu. USAF'ın F-16 savaş uçakları projesinde eğitim gördü.

Caşın, 1999 yılında Türkiye Genel Kurmay Plan ve Prensipler Başkanlığı Uluslararası Antlaşmalar Tetkik Subaylığı görevinden emekli oldu.

Emekli olduktan sonra uzmanlık alanıyla ilgili kitaplar yazmaya başlayan Caşın, “Rus İmparatorluk stratejisi” kitabı ile 2002 yılında doçent oldu.

Caşın, 2008 yılında ise “Uluslararası Terörizm” çalışmaları yaparak profesörlük unvanı elde etti.

Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın şu anda Özyeğin Üniversitesi, Harp Akademileri Komutanlığı, Hava Harp Okulu bünyesinde uluslararası ilişkiler ve uluslararası hukuk disiplinlerinde lisans, yüksek lisans ve doktora dersleri veriyor, öğrenci yetiştiriyor.

Aynı zamanda uluslararası yayın yapan dergilerde de görevleri bulunuyor.

Prof. Dr. Caşın, Perception, Jeopolitik, MSI dergilerinin editör kurulunda görev aldı.

Aynı zamanda Türkiye'de de muhtelif dergi, gazete ve internet sitelerinde uzmanlık alanıyla alakalı yazılar, makaleler, araştırma yazıları kaleme aldı.

Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın'ın uzmanlık alanıyla alakalı olarak şu konuları sayabiliriz:

Rusya, Karadeniz, Avrupa Birliği, Uluslararası Terörizm, Türk Boğazları, enerji güvenliği, silahsızlanma, NATO, uluslararası güvenlik stratejileri, harp tarihi.

Aynı şekilde bu konularda yazılmış kitapları bulunuyor.

Mesut Hakkı Caşın'ın kitapları ise şunlardır:

“Avrupa Birliği Savunma ve Dış Politikası”, “Rus İmparatorluk Stratejisi”, “Uluslararası Terörizm” ve “Avrupa Birliği’nin Siyasal ve Ekonomik Temelleri”, ‘’Modern Uluslararası Hukuk’’ve ‘’II. Dünya Savaşı Tarihi’’dir.


 

Yorumlar

Uğur Verdiğiniz haber metninde astsubay olarak askerliğe başladığına dair bilgi vermiyorsunuz. Yani astsubay kelimesini ağzınıza almıyorsunuz. Bilerek mi yapıyorsunuz? Kendisi ile gurur duyuyoruz.
Metin Hava kuvvetlerine astsubay olarak girmiştir, daha sonra subay olup yüzbaşı rütbesinde ike istifa edip ordudan ayrılmıştır ve akademik kariyerine devam etmiştir.