Öğretmenler çok çalışıp az kazanıyor

35 OECD ülkesi arasında Türkiye maaş sıralamasında 30'uncu sırada yer alıyor. Türkiye öğretmenlerin çok çalıştığı ve az kazandığı belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Öğretmenler çok çalışıp az kazanıyor

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) verilerine göre Türkiye’de öğretmenlerin daha kalabalık sınıflarda, daha uzun saatler çalışmalarına rağmen daha az ücret alabiliyor. Örgütün hazırladığı ‘Bir Bakışta Eğitim 2017’ raporuna göre, Türkiye, öğretmenlerin maaş sıralamasında 35 ülke arasında 30’uncu.

Sözcü’den Engin Esen’in haberine göre, raporda Türkiye’de bir öğretmenin ortalama olarak eline geçen ücret brüt 46 bin Türk Lirası olarak hesaplanıyor. Satın alma gücü paritesine göre 2015 verilerinin kulanıldığı rapora göre, Türkiye’de 15 yıldan fazla deneyimi olan bir lise öğretmeninin aldığı ortalama yıllık ücret 31 bin 877 dolar ediyor. Öğretmenlerin mesleğe başlangıçtaki yıllık ücreti ise 27 bin dolar civarında seyrediyor.

Satın alma gücü paritesi, ülkeler arasında somut bir kıyaslama yapmak için, belirli bir alışveriş sepeti baz alınarak hesaplanan bir denklik. Hesaba göre farklı ülkelerdeki öğretmenlerin maaşları, birbirine denk ürün sepetlerini satın alma gücü üzerinden hesaplanıyor. Buna göre, OECD’deki ortalama öğretmen ücreti ise yıllık 58 bin dolara yaklaşıyor.

Fotoğraf: Sözcü Gazetesi

Eğitim-öğretim saatine vurulduğunda da Türkye’deki öğretmenlerin diğer ülkelerdeki meslektaşlarına kıyasla daha çok emek harcadığı görülüyor.

Bir ilkokul öğretmeni yılda ortalama 720 derse girerken, ortaöğretim öğretmenleri ortalama 504 ders veriyor. Ancak ilkokul öğretmenlerinin okulda geçirdiği süre 980 saati, ortaöğretim öğretmenlerininki 836 saati buluyor.

Yorumlar

Zeliş Yata yata para kazan tatile doyma paraya doyma Allah gözünüzü doyursun
Berra Yok 10 ay.2 ay tatil bilmeyene duyrulur
cem senede 4 ay tatilleri var nasıl çalışmakki bu