Manisa'daki asker zehirlenmesinde son durum

Manisa'da dün akşam bir kez daha meydana gelen askerin yemekten zehirlenme vakasında gelinen noktada hayati tehlikesi bulunan asker yok. Hastanelerdeki askerlerle ilgili son açıklama Manisa Valiliğinden geldi. Buna göre, halen hastanede bulunan 44 askerden 7'si daha taburcu edildi. Yemek firmasıyla ilgili başlatılan soruşturmada 21 kişi gözaltına alındı. Öte yandan Manisa Büyükşehir Belediyesi askere yemek dağıtımına başladı. Milli Savunma Bakanı Işık, sorumlular hakkında gereken her türlü işlemin yapılacağını, olayın yakın takipçisi olduklarını söyledi. Son olarak yemek şirketinden yapılan açıklamada ise henüz hiçbir şeyin kendilerini suçlayacak yönde olmadığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol
Manisa'daki asker zehirlenmesinde son durum

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Manisa'da neredeyse infiale neden olacak asker zehirlenmelerinin hala netleştirilmemiş olması tepkilere yol açıyor. Daha önceki zehirlenme vakalarının sonuçları henüz açıklanmadan yeni zehirlenme vakaları yaşandı. Manisa 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'nda 23 mayıs günü 1049 asker gıda zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırmıştı. Bu olaydan 4 gün sonra bu kez Kırkağaç 6'ncı Jandarma Komando Er Eğitim Alayı'nda yemekten zehirlenen 70 asker hastaneye kaldırılmıştı. Bu olayların üzerinden henüz bir ay geçmeden bu kez Manisa 1'inci Piyade Er Eğitim Tugayı'nda peş peşe iki zehirlenme olayı daha oldu. Geçen cuma günü General Seyfettin Çalbatur Kışlası'nda yemekten zehirlenen 60'tan fazla asker hastaneye kaldırıldı. Cumartesi günü yine 23 mayıs günü askerlerin zehirlendiği Albay Arif Seyhun Kışlası'nda 731 asker yemekten zehirlendi.

HASTANELERDEKİ ASKERLERİN SON DURUMU

Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun, kışladaki zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılan askerlerin hayati tehlikesinin bulunmadığını, hastanede tedavi gören 44 askerden 7'sinin daha taburcu edildiği belirtti. Gelen son bilgilere göre ise 24 askerin tedavisi devam ediyor. Zaman zaman askerlerin sayısı değişiyor. 

21 KİŞİ GÖZALTINDA

Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, 731 askerin yemekten etkilendiğini, yemek firmesından 21 kişinin gözaltında olduğunu belirtmişti.

BAKAN IŞIK'TAN ASKERLERE ZİYARET 

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'nda akşam yemeğinden sonra çok sayıda askerin kusma ve bulantı şikayetiyle hastanelere kaldırılmasının ardından Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ile Manisa'ya gelerek, Merkezefendi Devlet Hastanesi'nde tedavileri süren askerleri ziyaret etti, askerlere geçmiş olsun dileğinde bulundu. Açıklamalarda bulunan Bakan Işık, "Bırakın AK Parti'li olmayı, babamın oğlu olsa işini doğru yapmayan, askerimizin sağlığı ile ilgili en küçük ihmali olan herkesten gerekli hesabı sorarım. Orada ihmali olduğu noktasında tereddüt ettiğimiz tüm kamu görevlileri ile ilgili idari tahkikat da başlatılmıştır, ayrıca adli tahkikat da başlamıştır" dedi. 

BAKAN IŞIK'TAN SON AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Manisa'da kışladaki gıda zehirlenme şüphesine ilişkin, "Bırakın AK Parti'li olmayı, babamın oğlu olsa işini doğru yapmayan, askerimizin sağlığı ile ilgili en küçük ihmali olan herkesten gerekli hesabı sorarım. Orada ihmali olduğu noktasında tereddüt ettiğimiz tüm kamu görevlileri ile ilgili idari tahkikat da başlatılmıştır, ayrıca adli tahkikat da başlamıştır." dedi.

Işık, TBMM Genel Kurulunda, Manisa'da kışladaki gıda zehirlenme şüphesine ilişkin yaptığı açıklamada, olayla ilgili olarak, firmanın sözleşmesinin feshedilmesi talimatı verdiğini ifade etti.

YEMEK FİRMASININ İHALESİ İPTAL EDİLDİ

Bir milletvekilinin, "Bu fesih, sadece Manisa'daki yemek ihalesini mi kapsıyor, yoksa firmanın diğer yerlerdeki ihalelerini de etkiliyor mu?" sorusu yönelttiğine işaret eden Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu konu İhale Kanununda düzenlenmiş. İhale Kanununda, mevcut yerdeki sözleşmesi feshedildiğinde en az bir yıl sürede, bazen iki yıl sürede, bazen de belli şartlar dahilinde beş yıla kadar ihale yasaklısı konumuna geliyor. Ama şu anda diğer yerlerde devam eden hizmetlerinde kanuna göre sorun yoksa, onu feshetme hakkına sahip değiliz. Ama bundan sonra gireceği tüm ihalelerde, bütün kamuda yasaklı hale geliyor.

Sözleşmesini feshettiğim bir firma ile ilgili, 'gıda zehirlenmesi değildir' diyerek ne elde edeceğim? Aksine benim için en kolay yol, 'bu da gıda zehirlenmesidir' diyip, zaten firmaya faturayı kesmişim... Hayır, ben oradaki askerlere, onların ailelerine ve millete olan saygımdan dolayı diyorum ki... Bana askerlerin bazıları, 'ben hiç yemek yemediğim halde zehirlendim.' dedi. Demek ki başka sebeplerde olabilir. Hiç bir sebebi, ihtimali dışlamadan gerekli tüm araştırmayı yapmak benim boynumun borcudur."

Milli Savunma Bakanı Işık, sözlerini şöyle tamamladı: "Şunu herkesin çok iyi bilmesi lazım. Bırakın AK Parti'li olmayı, babamın oğlu olsa işini doğru yapmayan, askerimizin sağlığı ile ilgili en küçük ihmali olan herkesten gerekli hesabı sorarım. Bakan olarak bu benim görevimdir, görevimi yapmakta tereddüt etmem. Orada ihmali olduğu noktasında tereddüt ettiğimiz tüm kamu görevlileri ile ilgili şu anda idari tahkikat da başlatılmıştır. Gıda kontrolünü yapmakla görevli oradaki personelle ilgili gerekli idari tahkikat başlamıştır. Ayrıca adli tahkikat da başlamıştır. Bu konu bütün yönleriyle ortaya çıkarılana kadar biz bu konunun üzerinde hassasiyetle durmaya devam edeceğiz."

KONU MECLİS GÜNDEMİNDE

Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığında yaşanan zehirlenmeler, TBMM Genel Kurulu gündemine taşındı. Manisa’da 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığında peş peşe yaşanan zehirlenme olayları, TBMM Genel Kurulunda tartışıldı. AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, Manisa’daki olayla ilgili vali ile birlikte sağlık ekiplerinden bilgi almaya çalıştıklarını belirterek, ’’Biraz önce Sayın Bakanımızın 23 Mayıs’taki zehirlenme dolayısıyla söylediği 1 askerimizin vefat etmesi hadisesi, 23 Mayıs’ta olan hadisedir. Bazı arkadaşlar, kamuoyu, zannediyorum dünkü, 17 Haziran’daki yemekle ilgili anlamış olabilir. Değerli arkadaşlar sadece Manisa’da yemek veya askerlik yapılmıyor, yemek verilmiyor. Şimdi burada arkadaşlarımız bazı şeyleri eleştiriyor, ’özelleştirildi, şöyle oldu’ diye. Sadece askerlerde bu yemek hizmeti dışarıdan satın alınmıyor, bugün kamu kurumlarının neredeyse tamamına yakını yemek hizmetini artık dışarıdan satın alıyor. Dolayısıyla burada AK Parti gelmiş de 2003’te yemek hizmetini özelleştirmiş ya da yemek hizmetini dışarıdan alıyor değil, burada yemek hizmeti 2000 yılından bu yana dışarıdan alınıyor’’ ifadelerini kullandı.

Berber, denetimin önemine dikkat çekerek, ’’Çünkü artık gıda hijyeniyle ilgili olarak Türkiye’de ve dünyada gelişmiş olan teknolojilerin hepsi Türkiye’de bugün kullanılıyor. Bu konuda, bu şekilde münferit olaylar üzerinden sanki Türkiye’deki bütün askerî birliklerde ve Türkiye’deki bütün kamu kurumlarında yıllardır, Millî Eğitim Bakanlığının taşımalı eğitim yapılan yerlerinde de aynı şekilde yemek hizmeti veriliyor, duydunuz mu şimdiye kadar’’ şeklinde konuştu.

MUHALEFETTEN TEPKİ

CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök ise, “23 ve 25 Mayıs’ta Manisa’da zehirlenmeler olduğu zaman Cumhuriyet Halk Partisi Manisa milletvekilleri araştırma önergesi verdi. 12 Haziran’da Mecliste bu konu tartışıldı. AKP sözcüsü, ’Arkadaşlar daha önemli işlerimiz var, gensoru var’ dedi. Çocuklarımız zehirleniyor, ‘geniş zamanda tartışalım’ diyorsunuz. Çocuklarımızın ölmesini mi bekliyorsunuz’’ dedi.

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de, devletin askerlere karşı sorumluluğunun daha çok olduğunu savunarak, ’’Milli Savunma Bakanımız bir noktayı eksik bıraktı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 28. Mekanize Piyade Tümeninde 68 asker zehirlenme tanısıyla hastaneye kaldırıldı. Özelleştirme niye yapılır? Devlet yükümlülüklerinin bir bölümünü piyasaya devretmeyi seçer. Piyasaya devretmeyi seçtiğiniz zamana bunları çoktan kabul etmişsinizdir’’ diye konuştu.

MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın olayı ciddiye almadığı endişesi taşıdığını belirterek, “5 bin 470 askerimiz yemek yedi. Bu yemekten yiyen 590 asker etkilendi. Hiç yemediği halde etkilendiğini belirten askerler oldu. Bu firmanın sadece Manisa’daki ihalesi mi iptal edildi? Çünkü bu firmanın Türkiye’nin değişik yerlerindeki kamu kuruluşlarına, askeri kışlalara yemek verdiğini biliyoruz. Firma da tartışmalı hale gelmiştir. Manisa’da firmanın yemek verdiği dördüncü defa askerlerimizin zehirlenmiş olması, son zehirlenmeye kadar hiçbir şey yapılmamış olması, yetkililer tarafından ikna edici açıklamaların yapılmaması, olayın basitleştirilmeye çalışıldığını görüyoruz’’ şeklinde konuştu.

MANİSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN ASKERE YEMEK

Manisa Büyükşehir Belediyesi, 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası’nda yaşanan gıda zehirlenmesi sonrası yaklaşık 6 bin askerin yemek ihtiyacını karşıladı.

Geçtiğimiz akşam 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığında vatani görevlerini yapan askerlerin akşam yemeğinin ardından rahatsızlanmasıyla birlikte Manisa Büyükşehir Belediyesi de teyakkuza geçti. Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Genç hastanelerde tedavi altına alınan askerleri ziyaret ederken, Manisa’da vatani görevlerini yerine getiren yaklaşık 6 bin askerin yemeği 18 Haziran Pazar günü Manisa Büyükşehir Belediyesince sağlandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün geçmiş olsun dileklerini ileten Genel Sekreter Yardımcısı Genç, askerlerin durumu hakkında da doktorlardan bilgiler aldı.

Öte yandan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün talimatları doğrultusunda harekete geçen Sağlık İşleri Daire Başkanlığı ve Zabıta Daire Başkanlığına bağlı ekipler, gece boyunca görev başında bulundu. Sağlık İşleri Daire Başkanlığına bağlı ambulanslar ve hemşireler, askerlerin hastaneye sevki için teyakkuz halinde hazır bekledi. 4 belediye otobüsü de taburcu olan askerlerin birliklerine ulaştırılması için Batı Kışla’ya sevk edildi.

Manisa Büyükşehir Belediyesi, vatani görevlerini yerine getiren yaklaşık 6 bin askerin 18 Haziran Pazar günkü yemek ihtiyacını da karşıladı. Sabah kahvaltısı ve öğlen yemeği Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Genç’in gözetiminde sorunsuz bir şekilde askerlere ulaştırıldı. Askerlerin bugünkü akşam yemeği de Manisa Büyükşehir Belediyesince sağlanacak. Manisa Büyükşehir Belediyesinin askerlere sağlanan yemek menüsü şöyle:

"Sabah: Zeytin, peynir, reçel, bal, tereyağı ve meyve suyu. Öğle: Taze fasulye, makarna, ayran. Akşam: Nohut, pilav, yoğurt"

YEMEK ŞİRKETİNDEN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili olarak Rota Yemekçilik A.Ş adına da bir yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şirketin günde 130 bin kişiye yemek verdiği belirtildi, şu ifadeler kullanıldı: “Öncelikle bu durumu yaşayan tüm askerlere ve ailelerine geçmiş olsun diliyoruz. Babalar gününde böyle hadisenin yaşanmış olması bizi derinden üzmüştür. Rota Yemekçilik 2005 yılından bu yana sektörde faaliyet gösteriyor. Şirketin yaklaşık iki bin 500 çalışanı bulunuyor. Birçok kuruma sunulan tüm yemekler, sağlık koşullarına uygun büyük bir titizlikle hazırlanıyor. Ortada henüz, herhangi bir tarafın sorumluluğunu ortaya koyan bilimsel bir rapor yok. Laboratuvar sonuçları gelmediği halde şirketin bu kadar baskıya ve ithama maruz kalması üzüntü verici. Sayın Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın açıklamasını önemli görüyoruz. Sayın Bakan Işık, yemediği halde etkilenenlerin olduğunu açıkladı. Yine Sayın Bakan açıklamasında ‘Sadece yemekten zehirlenenler vakası olarak değerlendirmiyoruz, tüm ihtimalleri hesaba katan bir çalışmayı yürütüyoruz’ diyor. Ortaya çıkacak laboratuvar sonuçları durumu tüm açıklığı ile ortaya koyacaktır. Ayrıca, geçen Mayıs ayında Kredi Yurtlar Kurumu ve Kırkağaç Kışlası’nda da zehirlenme vakaları yaşanmıştır. Ki bu kurumlara şirketimiz yemek vermiyor"

Yorumlar