Macaristan Cumhurbaşkanını istifaya götüren hata

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak'ın, çocuklara yönelik cinsel istismar davasında hüküm giymiş bir kişiyi affetmesinin ardından yaşanan tartışmalar sonucu istifa ettiği duyuruldu. Detaylar haberimizde.

Google Haberlere Abone ol
Macaristan Cumhurbaşkanını istifaya götüren hata

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, ülkede büyük tartışmalara neden olan bir kararın ardından istifa ettiğini açıkladı. Novak, çocuk yuvasında gerçekleşen cinsel istismar vakasını örtbas etmekle suçlanan bir kişiyi affettiği için yoğun eleştirilere maruz kalmıştı.

AFFIN ARDINDAN GELEN İSTİFA

Devlet televizyonunda bir konuşma yayımlayan Novak, "Bir hata yaptım ve bugün size cumhurbaşkanı olarak hitap ettiğim son gün" ifadelerini kullandı. Macaristan'da, 2004-2016 yılları arasında en az 10 çocuğa cinsel istismar suçundan hüküm giyen bir devlet yurdu müdürü ile 2018 yılında bu suçların örtbas edilmesine yardımcı olan müdür yardımcısının hikayesi, ülkeyi sarsmıştı.

TARTIŞMALAR VE GÖSTERİLER

Novak'ın affı, Macaristan genelinde büyük tartışmalara yol açtı. Cuma günü, binlerce gösterici Novak'ın ofisinin önünde toplanarak istifasını talep etti. Bu olaylar, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın çocuk istismarından hüküm giymiş kişilerin affedilmesini engelleyecek anayasal düzenlemeler yapma teklifinde bulunmasına neden oldu.

Novak'ın istifası, Macaristan'da cinsel istismarla mücadele ve çocukların korunması konusunda yeni bir sayfa açılmasını umut ediyor. Orban'ın önerdiği anayasal düzenlemelerin, benzeri olayların tekrarının önüne geçmesi bekleniyor.

Yorumlar