Kuzey Irak petrol boru hattında testler tamam, sıra akışta

Enerji ve Tabi kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak petrolünü Türkiye’ye ulaştıracak boru hatları ile ilgili testlerin Silopi’ye kadar tamamlandığını, çalışmaların Ceyhan’a kadar geldiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Kuzey Irak petrol boru hattında testler tamam, sıra akışta

Enerji ve Tabi kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak petrolünü Türkiye’ye ulaştıracak boru hatları ile ilgili testlerin Silopi’ye kadar tamamlandığını, çalışmaların Ceyhan’a kadar geldiğini söyledi. Yıldız, “Bununla alakalı, artık akışta başlıyor olacaktır.” dedi.

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu başkan ve üyelerini kabul eden Yıldız, programda gazetecilerin sorularını cevapladı.

“Kuzey Irak petrolünün Türkiye’ye gelmesi noktasında testler ne aşamada, akış ne zaman başlayacak?” sorusuna Yıldız, “Kuzey Irak petrolü, önce Silopi’ye kadar hem korozyon hem de test çalışmalarını tamamlamıştır. Şimde’de Ceyhan’a kadar geldi. Bununla alakalı artık akışta başlıyor olacaktır. Bundan sonra, Bağdat da Şehristani’ nin açıklamalarını son derece önemli buluyoruz. Irak’ın petrolleri, dünyaya Türkiye üzerinden açılabileceğini söyledi ve 3 temel şarttan söz etti. İster kamu ister özel şirketler ile beraber, sözleşmelere derç edilen, sözleşmelerin içinde bulunan notlar olduğunu söylemem lazım. Bağdat tarafından aynı şekilde bunların tespiti. Bunların paralandırılması aynı zamanda, BM’nin savaş tazminatı ile alakalı, blokajın bulunması. Bunların her birisi yaptığı açıklamaların Irak’ın normalleşmesine ve gelirlerinin artmasına yol açacaktır. O yüzden Sayın Şehristani ile Bağdat’ta yaptığımız görüşmeler çerçevesinde ben petrolün de buradan akacağına inanıyorum. ” karşılığını verdi.

‘‘Petrolün Ceyhan’a ulaştığını söylediniz miktar tespiti ile alakalı bir rakam var mı?‘‘ sorusunu da Yıldız, şöyle cevapladı:


“Biz, testleri tamamladık. Bundan sonra çalışmalar başlatılacaktır. Çünkü biz başından beri söylediğimiz, Merkezi hükümet yetkililerinin, bulunması ile berber bu işin başlayacağını söylemiştik. Bu petrol Türkiye’nin petrolü değildir. O yüzden bunların paralandırılmasına kendilerinin refakat etmesi kadar, doğru bir şey yoktur. Bu şekli ile aynen bahsettiğimiz şekilde başlamış olacak. Önümüzdeki hafta bu konuyu değerlendiririz.”

"KUR MALİYETİMİZİ OLUMSUZ ETKİLİYOR"

Bakan Yıldız, bir gazetecinin “Yükselen dolar kurunun Türkiye’nin enerji faturasına yansıması ne olur?” sorusun üzerine ise şunları söyledi:

“Bu değerlendirmeler için süremiz var. İnşallah ay sonunda bunun değerlendirmesini yapacağız. Bu haftada meteoroloji, havanın soğuk olduğunu gösteriyor. Özellikle doğal gaz tüketiminde hazırlıklarımızı yaptık. Ancak, bazı aksaklıklar olabiliyor, kompresör sistemlerinde olabiliyor. Enerji maliyetlerimizi dövizle alıp TL ile satan bir ülkeyiz. Tabii ki AB’nin böyle bir sorunu yok. Dövizle alıp dövizle satıyorlar. Fiyatların yükselmesi bizim için olumsuz bir haberdir. Fakat bunları vatandaşlarımıza yansıtmamaya çalışıyoruz. Bunun için yerli kaynaklara ağırlık vermeye çalışıyoruz. Enerji ile yatırım yapan arkadaşlarımızı da var. Bizim, doların 2.08’den, 2.10 çıkması 10 milyon dolar maliyet artışı getiriyor. Bu ciddi önemli bir rakam. Şu an 2.09 TL’de olması da bizim için maliyetlerimizi olumsuz etkilemektedir. Ama önemli olan; bu maliyetlerin vatandaşlarımıza yansımamasıdır. Kendi içinde balans edici bir sistem kuruyor olmamızdır. Bizim de gayretimiz budur.” CİHAN

Yorumlar