Kurumiçi Girişimcilik Konferansı

- Otokoç Genel Müdürü Özdemir: - "İnsanlar araç satın almak yerine paylaşmak istiyorlar. Gelecekte araç paylaşımı da çok hızlı yayılacak. 2021 yılında 300 bin tane araç, araç paylaşım sisteminde bulunmuş olacak. Her paylaşılan araç, ortalama 14 aracın daha az satılmasına sebep oluyor. 5 yıl sonra 4 milyon tane araç daha az satılacak" - "Elektrikli aracın bakıma ihtiyacı yok. Bakım sektörü bundan etkilenecek. Akıllı araçlar sayesinde kaza yapma oranı düşecek" - Boyner Grup Başkan Yardımcısı Türkmenoğlu: - "Kurum içi girişimcilik kültürünü sürekli kılmak için şirketimizde yaratıcılık ve icat çıkarma yarışmalarıyla iletişim-kültür atölye çalışmaları yapıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Kurumiçi Girişimcilik Konferansı

İSTANBUL (AA) - Otokoç Genel Müdürü Görgün Özdemir, "İnsanlar araç satın almak yerine paylaşmak istiyorlar. Gelecekte araç paylaşımı da çok hızlı yayılacak. 2021 yılında 300 bin tane araç, araç paylaşım sisteminde bulunmuş olacak. Her paylaşılan araç, ortalama 14 aracın daha az satılmasına sebep oluyor. 5 yıl sonra 4 milyon tane araç daha az satılacak." dedi.

Özdemir, Özyeğin Üniversitesi Girişim Merkezi'nin düzenlediği Kurumiçi Girişimcilik Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Otokoç olarak otomotiv perakendeciliğinin araç paylaşımı ve kiralama işini gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Özdemir, şunları kaydetti:

"Türkiye’de 35 tesisimizde araç satışını yapıyoruz. Sigorta, finansman ve ekspertiz gibi bütün hizmetleri veriyoruz. Geçen yıl 100 bin araç sattık. Kısa süreli ve uzun dönemli kiralama yapıyoruz. 40 bin aracımız var. Zipcar adlı bir araç paylaşım modelimiz var. Bu ürün için 'geleceğimiz' diyorum. Bir araç paylaşım kulubü. Sadece cep telefonunuzla rezervasyon yapıp aracınızı telefonunuzla açıp kullanabiliyorsunuz. Zipcar, ABD’de en inovatif ürün seçildi. Şimdilik sadece İstanbul’da 120 araçla 50 noktada faaliyet gösteriyoruz."

Değişimi çok hızlı yaşadıklarını, bunun bütün şirketleri zorladığını ve rekabeti artırdığını ifade eden Özdemir, "Maliyetlerin kontrol altına alınması lazım ve kar marjları azalıyor. Bunların dışında sizin bulunduğunuz sektörde iş yapış bakımından yeni bir model geldiği zaman yok olup gidebilirsiniz. Bütün şirketlerin inovasyona önem vermesi gerekiyor." şeklinde konuştu.


- "Birbiriyle iletişim kuran araçlar ortaya çıkacak"


Görgün Özdemir, elektrikli araçları yavaş yavaş sokaklarda görmeye başladıklarını, hükümetlerin de elektrikli araçları desteklediğini, bu pazarın büyüyeceğini belirterek, "Sürücüsüz araçlar hayatımıza girecek. Birbiriyle iletişim kuran araçlar ortaya çıkacak. Bir araç diğer araçla konuşabildiği için gördüğü bir tehlikeyi diğer araçlara bildirebiliyor. Bunlar bizim dünyamızı etkileyecek." ifadelerini kullandı.

Elektrikli araçlarda motor aksamı bulunmadığını kaydeden Özdemir, "Elektrikli aracın bakıma ihtiyacı yok. Sadece pili koyacaksınız gidecek. Bakım sektörü bundan etkilenecek. Akıllı araçlar sayesinde kaza yapma oranı düşecek. Akıllı araçların kaza oranlarının düşmesi boya ve kaporta tamiri işlerini azaltacak." dedi.


- "5 yıl sonra 4 milyon tane araç daha az satılacak"


Otokoç Genel Müdürü Özdemir, sektörde sistemin şirketleri yeni bir şeyler yapmaya ittiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İnsanlar araç satın almak yerine paylaşmak istiyorlar. Gelecekte araç paylaşımı da çok hızlı yayılacak. 2021 yılında 300 bin tane araç, araç paylaşım sisteminde bulunmuş olacak. Her paylaşılan araç, ortalama 14 aracın daha az satılmasına sebep oluyor. 5 yıl sonra 4 milyon tane araç daha az satılacak. Dolayısıyla otomotiv perakendeciliğinde araç satışları da azalacak. 24 saatlik sürede bir otomobil 1 saat kullanılıyor. Dolayısıyla 1 saat için 24 saat parası ödüyoruz. İnsanlar artık ödedikleri kadar kullanmak istiyorlar."

Rekabette kalabilmek için inovasyonla geleceğe yatırım yapmanın önemli olduğunu vurgulayan Özdemir, fikir üretenleri ödüllendirerek çalışanları kurum içi girişimciliğe teşvik ettiklerini söyledi.


- "Neyi, nasıl yapmamız gerektiğine odaklandık"


Boyner Grup Başkan Yardımcısı İdil Türkmenoğlu da 17 milyon kayıtlı müşteriye 12 bin çalışanla hizmet verdiklerini ifade ederek, kredi kartlarının taksitle alışveriş imkanı sağlamadığı dönemde Advantage Kart'ı Ankara’daki memurların taksitle kıyafet alma ihtiyaçlarından esinlenerek hayata geçirdiklerini söyledi.

Türkmenoğlu, "Kurum içi girişimcilik kültürünü sürekli kılmak için şirketimizde yaratıcılık ve icat çıkarma yarışmalarıyla iletişim-kültür atölye çalışmaları yapıyoruz. Ezber bozanlar yarışmasına çalışanlarımızdan 500’e yakın başvuru alıyoruz." diye konuştu.

Çalışanların çabalarını anlamlı bir şekilde takdir etmenin önemli olduğunu ifade eden Türkmenoğlu, müşterinin ne istediğine odaklanıp ne yapabilecekleri konusunu beyin fırtınaları toplantılarında belirlediklerini, şirketlerinde personel yönetmeliklerini kaldırdıklarını, neyi, nasıl yapmaları gerektiğine odaklandıklarını, demokratik ve özgür bir kurum kültürü oluşturduklarını anlattı.

General Elektrik Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Canan Özsoy ise dijital platformları kullanabilmenin birçok sektörü dönüştürdüğünü belirterek, "Dijital dönüşüme ayak uydururken demode olmaktan korkmak gerekiyor. Dünyada dijitalleşme sayesinde hiçbir aracı, binası olmayan birçok şirketin başarıyı yakaladığını görüyoruz." dedi.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, girişimciliğin içeride de dışarı da büyümesi, yetenekli çalışanların kurum dışındaki girişimlerine olanak tanınması gerektiğini belirterek, girişimci ekosistemini genişlettiklerini, BKM projeleriyle tüm ekosistemin büyümesine katkı sağladıklarını, Türkiye’deki girişimciliğe destek olmaya devam edeceklerini söyledi.


Yorumlar