Kızılcık Şerbeti neden yok? Show TV'deki Kızılcık Şerbeti dizisi neden ceza aldı, ne zaman yayınlanacak?

Kızılcık Şerbeti'nin neden ceza yediğini merak eden seyirci günlerdir soruşturuyor. Dizi, Türkiye toplumunun iki hassas konusu olan din ve laiklik konularında toplumu kutuplaştırıcı senaryosu nedeniyle büyük tepki çekiyordu.

Google Haberlere Abone ol
Kızılcık Şerbeti neden yok? Kızılcık Şerbeti dizis

Kızılcık Şerbeti neden yok? Show TV'deki Kızılcık Şerbeti dizisi neden ceza aldı, ne zaman yayınlanacak, dizinin hangi sahnesi veya konusu cezaya konu oldu soruları merakla soruluyor. Son dönemlerde siyasi nedenlerden dolayı toplumda artan kutuplaşmayı körüklemekle suçlanan diziye RTÜK tarafından gerekli cezalar verildi. Ceza verilmesinin en büyük nedeni ise toplumu kutuplaştırıcı ve toplumun hassas olduğu konularda ötekileştirici yayın yapması oldu. Peki, Kızılcık Şerbeti neden yok? Show TV'deki Kızılcık Şerbeti dizisi neden ceza aldı, ne zaman yayınlanacak?

KIZILCIK ŞERBETİ NEDEN YOK?

Show TV, Kızılcık Şerbeti dizisinde kadına yönelik şiddet sahneleri olduğu gerekçesiyle 5 kez yayından kaldırıldı ve en üst sınırdan para cezasına çarptırıldı. RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu'yu arayan Türkiye Gazetesi Yazarı Fuat Uğur, Uslu'nun açıklamalarını köşesine taşıdı.

Show TV'de yayınlanan Kızılcık Şerbeti dizisi olay sahneleri ve diyaloglarıyla gündemde.

Kızılcık Şerbeti neden ceza yedi?
Kızılcık Şerbeti neden ceza yedi?

 

İftar sahnesiyle toplumun fay hatlarını çizmekle suçlanan dizi, iki üç bölüm önce Gerdek sahnesiyle eleştiri konusu olmuştu.

Bahsi geçen düğün sahnesinde İbrahim, yatakta oturan çok üzgün ve gergin olan Nursema'nın yanına giderek, "Ne oldu, hadi soyun, kusurun mu var? Tabii bilmem gerekirdi. , seni kusurlu bir şekilde dolandırdılar, neyse, hadi gidelim, ha, bir, iki, soyun" tarzı çok ağır ve aşağılayıcı. Nursema, İbrahim'i iter, sonunda pencereye gider ve "Dokunma, yaklaşma" diye bağırır ama İbrahim gidip eliyle Nursema'yı aşağı iter.

Bu sahne kanala pahalıya mal oldu. Show TV, dizilerde kadına yönelik şiddet sahneleri olduğu gerekçesiyle 5 kez yayından kaldırıldı ve en üst sınırdan para cezasına çarptırıldı.

DİNDAR BÜTÜN KARAKTERLERİ KÖTÜ

Herkesin konuştuğu diziyi TV100 yazarı Fuat Uğur kaleme aldı. Dindar ve muhafazakar kesimde rol model alınacak kimsenin kalmadığını kaydeden yazar, "Hepsi olumsuz karakterler. Daha açık bir ifadeyle dindarlığı bir çıkış yolu olarak benimsemiş dizi karakterlerinin hepsi. hayat kötü, entrikacı, bağnaz, kendilerine benzemeyenlere kendi kültürlerini empoze eden insanlar olarak tasvir ediliyor."

Kızılcık Şerbeti neden ceza yedi?
Kızılcık Şerbeti neden ceza yedi?

 

Show TV'ye verilen cezanın ardından RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu'yu arayan Uğur, görüşmeyi şöyle aktardı:

"İbrahim Uslu, dizide konunun nasıl işlendiği konusunun kendi ilgi alanlarında olmadığını, bu konuda şikayetler olsa da sonuçta dizinin ve kanalın kendi tercihleri olduğunu ve almayacaklarını belirtti. Aşağılama, ırkçılık, bir kesimi nefret nesnesi haline getirme gibi yaklaşımlar olmadıkça dikkate alınmamalıdır" dedi. "İki hafta önceki bölümdeki sahneyle ilgili ve onun yüzünden. Çünkü sahnedeki görüntüler çok ağırdı. Konuşmaların içeriği ve özellikle Nursema'nın camdan dışarı itilmesinin açık görüntüsü kadını küçük düşürüyordu. Kararda belirleyici olan da bu oldu” dedi.

İbrahim Bey'e bu tür vakaların hayatın doğal akışı içinde olduğunu, bu nedenle daha esnek bakılabileceğini söyledim.

Ana akım televizyon kanallarının sorumlulukları olduğunu ve toplumu olumsuz etkilememesi gerektiğini hatırlatan Uslu, "Bir örnek vereyim" dedi.

“Örneğin çocukların ve hatta yetişkinlerin izlediği çizgi roman Red Kit'in animasyonunda Red Kit'in ağzında hep sönmemiş bir sigara var değil mi? Neden çıkarıldı ve bir çiçek veya kürdan ile değiştirildi? Şiddet de bulaşıcıdır ve görsel sahneler onu etkiler. İnsan algısında normalleşiyor.”

Hatta bir zamanlar mafya dizilerinde mafya üyeleri durmadan kadınları dövüyordu. Örneğin, onlar da yasaklandı. Buna rağmen ceza alıyor.

Dün akşam Fatih Altaylı'nın Birebir programına dizinin kadın karakterlerini canlandıran oyuncular konuk oldu ve konu bu cezaya geldi. Nursema karakterini canlandıran oyuncu Ceren Karakoç, "Pek şiddet sahnesi yoktu" dedi. Şaşırmıştım. Aslında dizinin oyuncularının başarının devamına ve çok sevilen bir dizide yer almasına engel olacak herhangi bir sorun istemediklerini ve profesyonel bir yabancılaşma içerisine girdiklerini anlıyorum.

"O sahnede fazla şiddet yoktu" ne demek? Adam en çok kıza hakaret ediyor ve PENCEREDEN AŞAĞI İTEREK onu öldürmeye çalışıyor.

Tabi bana kalsa bu cezada program durdurulmamalıydı. Sonuç olarak izlenen bir dizi.

"DİNDARLAR ÜZERİNE BİR ALGI ARAŞTIRMASI"

Kararın dizin içeriğindeki işleme ile ilgisi olmadığını söyledim. Ama başlıkta da belirttiğim gibi Türkiye'de dindarlara yönelik bir algı çalışması yapılmış ve siyasete fatura edilerek muhafazakar AK Parti iktidarının altının oyulması amaçlanmıştır."

KIZILCIK ŞERBETİ OYUNCULARI KİMDİR?

Kızılcık Şerbeti Dizisi Hikayesi ve Oyuncuları

Kızılcık Şerbeti dizisinin oyuncuları arasında; Barış Kılıç, Evrim Alasya, Settar Tanrıöğen, Sıla Türkoğlu, Sibel Taşçıoğlu, Doğukan Güngör, Müjde Uzman yer alıyor. 

  • Barış Kılıç (Ömer Ünal)
  • Evrim Alasya (Kıvılcım Arslan)
  • Settar Tanrıöğen (Abdullah Ünal)
  • Sıla Türkoğlu (Doğa Korkmaz)
  • Sibel Taşçıoğlu (Pembe Ünal)
  • Doğukan Güngör (Fatih Ünal)
  • Müjde Uzman (Alev Arslan)
  • Nilay (Feyza Civelek)
  • Mustafa (Emrah Altıntoprak)

Kızılcık Şerbeti oyuncuları arasında ünlü isimler yer alıyor. Bu isimler arasında daha önce farklı dizilerde boy gösterenler de var.

Yorumlar