Kimse Yok Mu’dan Afganistan’a imam hatip lisesi

Kimse Yok Mu Derneği’nin yaptırdığı imam hatip lisesi, Afganistan’ın başkenti Kabil’de açıldı.Açılış töreninde Afganistan Devlet Başkanı Baş Danışmanı ve eski Devlet Başkanı Yardımcısı Profesör Dr. Nimetullah Şehrani, Milli...

Google Haberlere Abone ol
Kimse Yok Mu’dan Afganistan’a imam hatip lisesi

Kimse Yok Mu Derneği’nin yaptırdığı imam hatip lisesi, Afganistan’ın başkenti Kabil’de açıldı.

Açılış töreninde Afganistan Devlet Başkanı Baş Danışmanı ve eski Devlet Başkanı Yardımcısı Profesör Dr. Nimetullah Şehrani, Milli Eğitim Bakanı Vekili Dr. Şefik Samim, Hac ve Evkaf Bakan Vekili Mevlevi Abdul Hakim Munip, Kabil Valisi Abdul Cebar Takva, üst düzey bürokratlar, din önderleri, Türkiye’den gelen işadamları, veliler ve öğrenciler katıldı.

Programda katılan Devlet Başkanı Baş Danışmanı ve Eski Devlet Başkanı Yardımcısı Prof. Dr. Nimetulla Şehrani, “Afgan Türk okulları uzun yıllardan bu yana Afganistan’a hizmet ediyor ve en iyi okullar arasına dâhil. Bu okullarda, öğrenciler yüksek seviyede eğitim görüyorlar ve uluslararası bilim olimpiyatlarında Afganistan bayrağını dünyanın dört bir yanına dalgalandırıyorlar.” diyerek emeği geçen herkese şükranlarını arz etti.

Konuşmasında ağabeylerim diye hitap eden Milli Eğitim Bakan Vekili Dr. Şefik Samim, Türk işadamlarına, Türk halkına özelikle Kimse Yok Mu Derneği’ne böyle bir binayı yaptıkları ve Afgan halkının hizmetlerine sundukları için teşekkürlerini bildirdi. Samim, derneğin büyük hizmetler sunduğu ve bu işe gönül veren işadamlarına Afganistan Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygun görünen takdir belgesi ve plaketi, Kimse Yok Mu temsilcisine takdim etti.

AFGAN BAKAN: FETHULLAH GÜLEN HOCAEFENDİ’YE HİZMETLERİNDEN DOLAYI ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM

Afganistan Hac ve Evkaf Bakan Vekili Mevlevi Abdul Hakim Munip, Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Fethullah Gülen Hocaefendi’ye hizmetlerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Afganistan çocuklarına modern ilimlerle beraber dini ilimleri sunuyor. Bu okullarda dini ilimlerin yanı sıra İngilizce, Arapça ve fen ilimleri öğrenen öğrenciler mezun olduktan sonra gerçek bir lider olarak halkın problemlerini anlayabiliyor. Ülkenin imam hatip okullarında dini dersler veriliyor ama fenni derslerin olmaması açısından eksiklik hissediliyor. Bu adım güzel bir adımdır. Bu imam hatip okulunun başka imam hatip okullardan farkı, buradan mezun olan öğrenciler gelecekte kendilerinden güzel eserler bırakabilirler.” diyerek duygularını ifade etti.

Afgan - Türk Çağ Eğitim Kurumları Genel Müdürü Numan Erdoğan ise “Bugün bizim mutlu bir günümüz. Afganistan Devlet Başkanı Sayın Hamit Karzai’nin bizzat istekleri, Milli Eğitim Bakanımızın ricaları üzerine geçtiğimiz yıl inşaatına başlanan imam hatip lisesi bugün tamamlandı ve eğitime hazır hala getirildi. Gerçekten bizi sevindiren bir olay. Şu anda 140 Afganistanlı öğrencimiz eğitim almaktadır. İnşallah böyle bir eserin Türkiye halkı tarafından Afganistan’a kazandırılması Afgan kardeşlerimizi ciddi bir şekilde mutlu ve memnun etti. Biz bu eserin hayata kazandırılmasında, insanlığın hizmetinde sunulmasında emeği geçen bütün kardeşlerimize sonsuz teşekkürlerimizi arz ediyoruz.” diye konuştu.

Türkiye’den gelen ve açılış töreninde katılan Kimse Yok Mu gönüllülerinden Ali Kemal Tarleş, “Gamı tasayı bırak, çevrene bak. Ruhunu saran karanlıklardan sıyrıl. Karanlığa bir mumda sen yak.” diyerek bu işe vesile olana Anadolu halkına bir kez daha teşekkür etti.

Program sonunda misafirler okul binasını gezerek ders sınıflarını ziyaret etti. Devlet Başkanı Baş Danışmanı Prof. Dr. Nimetullah Şehrani’nin sorularını cevaplayan 8. sınıf öğrencileri gelen misafirlere sürprizler yaşattı.

“Kabil Satar-e Nav Darul Ulumu” ismiyle adlandırılan imam hatip lisesinde ilk yıl Türkçe ve Arapça hazırlık gören öğrenciler toplam 7 yıllık bir eğitim ardından ön lisans olarak mezun oluyor. Okul dini ilimlerin yanında, fenni ilimlerin de öğretilmesi açısından ülke eğitiminde bir ilki gerçekleştiriyor.

2012 yılında temeli atılarak faaliyete geçen okulun bina inşaatı 2014 yılında tamamlandı. Yapılan tüm masraflar Kimse Yok Mu Derneği tarafından karşılandı. 585 öğrenci kapasiteli okulda 35 sınıf mevcut. Fizik, kimya, biyoloji, bilgisayar laboratuarları ve kütüphanenin bulunduğu okulda öğrenciler son teknolojilerle eğitimlerini devam ettiriyorlar.

Açılışla beraber temeli atılan yurt binası inşaatının tamamlanmasıyla öğrencilerin tamamı yatılı olarak eğitimlerine devam edecekler. CİHAN

Yorumlar