Marco Polo Biyografisi - Marco Polo kimdir?

Venedikli tüccar ve maceraperest Marco Polo, 1271'den 1295'e kadar Avrupa'dan Asya'ya seyahat etti. 'Marco Milo'nun Seyahatleri' olarak bilinen 'Il Milione'yi yazdı.

Google Haberlere Abone ol
Marco Polo Biyografisi - Marco Polo kimdir?

Gazeteci, Gezgin (1254–1324)
Venedikli tüccar ve maceraperest Marco Polo, 1271'den 1295'e kadar Avrupa'dan Asya'ya seyahat etti. 'Marco Milo'nun Seyahatleri' olarak bilinen 'Il Milione'yi yazdı.

Marco Polo kimdir?
Marco Polo (8 Ocak, 1324), Asya'ya yaptığı yolculuğu ve deneyimlerini anlatan The Marco Polo Seyahatleri kitabıyla tanınan Venedikli bir kaşifti . Polo ailesiyle birlikte seyahat etti, Avrupa'dan Asya'ya 1271'den 1295'e yolculuk yaptı. 1292'de Çin'den ayrılarak Pers'e gönderilmekte olan Moğol prensesi yolunda konsorsiyum görevi görüyordu.

'Marco Polo'nun Gezileri'
Marco Polo'nun Asya'daki seyahatleriyle ilgili hikayeleri , daha sonra The Marco Polo Seyahatleri olarak bilinen Dünya'nın Tanımı adlı bir kitap olarak yayınlandı. Çin'den Venedik'e döndükten birkaç yıl sonra Marco, rakip Cenova şehrine karşı savaşta bir gemiye komuta etti. Sonunda yakalandı ve Cenevizli bir hapishaneye mahkum edildi, burada mahkum Rustichello adında bir yazarla tanıştı. İki isim arkadaş olurken, Marco, Rustichello'ya Asya'daki zamanını, gördüğü şeyi, nereye gideceğini ve ne yaptığını anlattı.

Kitap Marco'yu ünlü yaptı. Fransızca, İtalyanca ve Latince basılmış, Avrupa'da en çok okunan kitap haline gelmiştir. Ancak az sayıda okuyucu, Marco'nun hikayesine inandı. Kurguya, vahşi hayal gücüne sahip bir adamın yapısına inandılar. Çalışma sonunda başka bir başlık kazandı: Il Milione ("Milyon Yalanlar"). Ancak Marco, kitabının arkasında durdu ve daha sonra maceracıları ve tüccarları etkiledi.

"Marco Polo" Netflix Gösterisi
Aralık 2014'te, Netflix , Marco Polo'nun Kublai Han'ın mahkemesindeki yıllarına dayanan bir televizyon dizisi olan Marco Polo'yu yayınladı . Weinstein Co. tarafından üretilen cast, Lorenzo Richelmy'i Polo ve Benedict Wong'u Khan olarak dahil etti. 90 milyon dolarlık bütçesine rağmen, ilk sezon, olumsuz yorumlar aldı. İkinci sezonu Temmuz 2016'da küçük bir hayran kitlesine hitap ettikten sonra, gösterinin üçüncü sezonu için yenilenmemesiyle birlikte, The Hollywood Reporter'ın şovu Netflix'e 200 milyon dolarlık zarardan sorumlu olduğunu belirtti.

Marco Polo

Marco Polo Ne Zaman ve Nerede Oldu?
Marco Polo, Venedik, İtalya'da 1254'te doğdu.

Aile, Erken Yaşam ve Eğitim
Zengin bir Venedikli tüccar ailesine doğmuş olmasına rağmen, Marco Polo'nun çocukluğunun büyük kısmı ebeveynsizdi ve geniş bir aile tarafından yetiştirildi. Polo'nun annesi gençken öldü ve babası ve amcası, başarılı mücevher tüccarları Niccolo ve Maffeo Polo, Polo'nun gençleri için Asya'da bulunuyorlardı.

Niccolo ve Maffeo'nun yolculukları onları günümüzdeki Çin'e getirdi, burada büyükbabası Cengiz Han , Kuzeydoğu Asya'yı fethedilen Moğol lideri Kublai Han'ın mahkemesine diplomatik bir göreve katıldı . 1269'da iki adam Venedik'e döndü ve hemen Khan'ın mahkemesine dönüşleri için planlar yapmaya başladı. Lider ile kaldıkları süre boyunca Khan, Hıristiyanlığa olan ilgisini dile getirdi ve Polonyalı kardeşlere 100 rahip ve bir kutsal su topluluğuyla tekrar ziyaret etmelerini istedi.

Dünyanın gördüğü en büyük olan Han'ın İmparatorluğu, büyük ölçüde Kutsal Roma İmparatorluğu'nun sınırları içinde yaşayanlar için bir gizemdi. Vatikan'ın ulaştığı yerler dışındaki sofistike bir kültür, çok iyi görünmüyordu. Ama bu, Polonyalı kardeşlerin, eve geldiklerinde Venediklileri şaşırtmak için söylediklerinin aynısıydı.

Marco Polo'nun Çin'e Yolculuğu
1271'de Marco Polo, 1295'e kadar kalacağı Asya için babası ve amcası Niccolo ve Maffeo Polo ile yola çıktı. Kublai Han'ın istediği 100 rahibi işe alamadı, sadece iki kişiyle ayrıldılar. Önlerindeki zor yolculuğun tadı, yakında eve döndü. Polos'un yolculuğu karada gerçekleşti ve zorlu ve bazen de zorlu toprakları kesmek zorunda kaldılar. Ama her şeyden önce, Marco maceraya daldı. Tanık olduğu yerler ve kültürler için daha sonraki anısı, olağanüstü ve son derece doğruydu.

Orta Doğu'ya doğru yol alırken, Marco manzaralarını ve kokularını emdi. Doğu'yu özellikle de Doğu'nun coğrafyası ve etnik geleneklerinin ilk açık resmiyle batı dünyasını anlattı. Hardships, elbette yoluna çıktı. Şimdi Afganistan'da, Marco anlaştığı bir hastalıktan kurtulmak için dağlara çekilmek zorunda kaldı. Bu arada Gobi Çölü'nü geçmek, uzun süre ve bazen de zorlu olduğunu kanıtladı. Marco, "Bu çölün o kadar uzun olduğu bildiriliyor ki bir yıl sonra bitmesi bir yıl sürecek," diye yazdı. "Ve en dar noktada bir ay geçmesi gerekiyor. Tamamen dağlardan, kumlardan ve vadilerden oluşuyor. Yemek için hiç bir şey yok."

Son olarak, dört yıl süren yolculuktan sonra Polos, Çin'e ve Marco'ya göz kamaştıran büyük bir mermer mimari harikası olan Xanadu olarak bilinen yaz sarayında kalan Kublai Han'a ulaştı.

Polos başlangıçta sadece birkaç yıllığına gitmeyi planlamıştı. Ancak, 23 yıldan fazla bir süredir Venedik'ten uzaklardı. Tartışmalar, Marco'nun Çin'e gerçekten yapıp yapmadığı konusunda tarihçiler arasında bir sıçrama yaptı. Ünlü kitabının dışında, doğuya kadar gittiği konusunda hiçbir kanıt yoktur. Yine de kültür ve onun geleneklerini bilmesi zor. Daha sonra yaptığı açıklamada, Khan'ın yönetiminin temeli olan kapsamlı iletişim sistemi anlatıldı. Aslında Marco'nun kitabı, imparatorluğun bilgi otoyolunun milyonlarca mil kareyi verimli ve ekonomik bir şekilde nasıl kapladığını açıklayan ayrıntılı bir yapıya beş sayfa ayırıyor.

Han'ın Polos'u kabul etmesi, yabancılara imparatorluğuna benzersiz bir erişim imkânı verdi. Niccolo ve Maffeo, liderin Mahkemesinde önemli görevler aldı. Marco da genç adamın yeteneklerini tüccar olarak gören Khan'ı etkiledi. Marco'nun Çin kültürüne dalması, dört dilde ustalaşmasına neden oldu.

Gezgini Polo
Kublai Khan sonunda Marco'yu, Burma, Hindistan ve Tibet dahil olmak üzere Avrupalılar tarafından daha önce hiç keşfedilmemiş olan Asya'nın uçsuz bucaksız bölgelerine gönderdiği özel bir elçi olarak kullandı. Marco, her zaman olduğu gibi, Khan'ın kendisinden güçlü liderden resmi referansları olarak görev yapan damgalı bir metal paket oldu.

Yıllar geçtikçe Marco çalışmalarından dolayı terfi etti. Çinli bir şehrin valisi olarak görev yaptı. Daha sonra, Khan onu Özel Güvenlik Konseyi yetkilisi olarak atandı. Bir noktada, Yanzhou şehrinde vergi müfettişi idi.

Seyahatlerinden Marco, Moğol imparatorluğu hakkında sadece büyük bir bilgi değil, aynı zamanda inanılmaz bir harikayı da biriktirdi. İmparatorluğun, Avrupa'ya ulaşamayan ve ekonomisinin ve üretim ölçeğinin büyük bir hayranlığı olan bir fikir olan kağıt para kullanımını takdirle karşıladı. Marco'nun daha sonraki hikayeleri ona erken antropolog ve etnograf olduğunu gösterdi. Onun raporları, kendisi ya da kendi düşünceleri hakkında çok az şey sunar, bunun yerine okuyucuya, açıkça büyüdüğü bir kültür hakkında şefkatli bir rapor sunar.

Avrupa'ya Yolculuk
Son olarak, Han'ın mahkemesinde 17 yıl sonra, Polos Venedik'e dönme vakti karar verdi. Kararları, erkeklere bağımlı olacak şekilde büyümüş olan Han'ı memnun eden bir karar değildi. Sonunda, taleplerini bir şartla kabul etti: Bir Pers prensi ile evleneceği Pers'e bir Moğol prensesi eşlik etti.

Denizle seyahat eden Polos, yüzlerce yolcu ve denizcinin karavanıyla ayrıldı. Yolculuk zordu ve birçok kişi fırtına ve hastalık yüzünden hayatını kaybetti. Grup, Pers Hürmüz Limanı'na ulaştığında, prenses ve Polos dahil olmak üzere sadece 18 kişi hayatta kaldı. Daha sonra, Türkiye'de, Ceneviz yetkilileri ailenin zenginliğinin dörtte üçünü ellerine aldı. İki yıl süren yolculuktan sonra Polos Venedik'e ulaştı. Onlar yirmi yıldan fazla bir süredir gitmişlerdi ve kendi doğal topraklarına geri dönüşlerinin hiç şüphesiz zorlukları vardı. Yüzleri ailelerine tanıdık gelmedi ve ana dillerini konuşmak için uğraştılar.

Aile ve Çocuklar
1299 yılında hapishaneden serbest bırakıldıktan sonra, Polo evlendi, üç kız çocuğu büyüdü ve 25 yıl boyunca aile işini üstlenerek Venedik'e döndü.

Marco Polo ne zaman öldü?
Marco, 8 Ocak 1324'te Venedik'teki evinde öldü. Ölmek üzere, arkadaşlarının ve hayranlarının kitabı, ziyaretlerini ödedi ve kitabının kurgu olduğunu kabul etmeye çağırdı. Marco buna razı olmazdı. "Gördüğümün yarısını söylemedim" dedi.

Miras
Ölümünden bu yana yüzyıllar sonra, Marco Polo yaşamı boyunca yoluna gelemeyen tanıma aldı. Gördüğü iddia edilenlerin çoğu , araştırmacılar, akademisyenler ve diğer kaşifler tarafından doğrulandı . Hesapları diğer yolculardan gelse bile, Marco'nun öyküsü, dünyanın dört bir yanına gitmek ve görmek için sayısız başka maceracıya ilham kaynağı oldu. Marco'nun geçişinden iki yüzyıl sonra, Kristof Kolomb , Orient'e yeni bir rota bulmak umuduyla Atlantik'e doğru yola çıktı. Onunla Marco Polo'nun kitabının bir kopyasıydı.

Yorumlar