İzzeddin Keykavus ne zaman yaşadı?

Anadolu Selçuklu hükümdarlarından İzzeddin Keykavus kimdir, ne zaman yaşadı, Moğollarla ile mücadele etti mi? Diriliş Ertuğrul dizisinin 135. Bölümü'nde Sultan İzzeddin Keykavus'a da yer verildi. Moğol zulmünden kaçarak Bizans'a sığınan Keykavus'u geri alan Moğollar, Ertuğrul Bey'in tuzağına düşüyor.

Google Haberlere Abone ol
İzzeddin Keykavus ne zaman yaşadı?

Anadolu Selçuklu sultanlarından İzeddin Keykavus, Diriliş Ertuğrul dizisinin son bölümlerinde konu olmaya başladı. Diriliş'teki senaryoya göre İzzeddin Keykavus, Moğol zulmünden kaçarak Bizans'a sığınıyor. Peki İzzeddin Keykavus kimdir, ne zaman yaşamıştır, gerçekten Moğollardan kaçmış mıdır?

İşte İzzeddin Keykavus ile ilgili merak edilen bilgilerden bazıları:

Bilindiği gibi İzzeddin Keykavus adında iki tane Selçuklu Sultanı bulunuyor. 

Birinci İzzeddin Keykavus tarihi belgelerde yer alan bilgilere göre 6 Kasım 1180 tarihinde doğdu. Bu sultanın babası 1. Gıyaseddin Keyhüsrev'dir.

Birinci İzzeddin Keykavus, Anadolu'da ticaret yollarının geliştirilmesi, Anadolu'nun imarı gibi konularda büyük hizmetlerde bulundu. 

Sinop ve Antalya'yı da fethettikten sonra iki denizin sultanı (Karadeniz ve Akdeniz) nitelendirildi.

Onun döneminde Anadolu, ticaret kervanlarının merkezi durumuna geldi. I. İzzeddin Keykavus, ikinci kez Halep üzerine sefer hazırlığı yaptığı sırada vereme yakalandı. Hastalığı artan Sultan, hekimlerin tavsiyesine uyularak havasının ve suyunun iyi geleceği ümidiyle Malatya yakınında Viranşehir'e götürüldü. Çok geçmeden 1220 yılında öldü ve Sivas'ta 1217 de yaptırdığı Darüşşifa'daki türbesine gömüldü.

İKİNCİ İZZEDDİN KEYKAVUS

Diriliş Ertuğrul dizisinde anlatılan kişi İkinci İzzeddin Keykavus'tur. 

İkinci İzzeddin Keykavus'un 1238 yılında dünyaya geldiği tahmin ediliyor.

2. Gıyaseddin Keyhüsrev'in oğludur. 

1246 ve 1261 yılları arasında Selçuk Sultanlığı yapmıştır. Ancak Moğolllar'ın Anadolu'yu işgal ettikleri döneme denk geldiği için sultanlığı son derece sorunlu geçmiştir.

1278 yılında Kırım'da hayatını kaybetmiştir.

İkinci İzzeddin Keykavus, babası Gıyaseddin Keyhüsrev'in vefatından sonra asıl veliaht olan kardeşi II. Alaattin Keykubat’ın yerine dönemin vezirleri tarafından tahta çıkarıldı.

Yaşı küçük olduğu için devlet yönetimi vezirlerin elinde sayılırdı.

II. İzzettin Keykâvus bir dönem iki kardeşiyle birlikte tahtı idare etmeye çalıştı. Kardeşleri IV. Rüknettin Kılıç Arslan ve II. Alaattin Keykubat ile ortak yönetim 6 yıl kadar sürdü.

Bir kardeşinin ölmesi, diğeriyle yapılan savaşta yenilmesi üzerine İzzeddin Keykavus tahtta tek başına kaldı.

Moğollar'ın Anadolu'yu işgal etmeleri ve Aksaray yakınlarında Anadolu Selçukluları'nı ağır yenilgiye uğratması üzerine İzzeddin Keykavus Bizans İmparatorluğu'na sığınıyor.

Diriliş Ertuğrul dizisinde de tam burası anlatılıyor. 

Keykâvus, İznik Rum İmparatoru II. Theodoros Laskaris’e sığınıyor.

Moğollar, İzzeddin Keykavus'un yerine Selçuklu tahtına IV. Rüknettin Kılıç Arslan’ı çıkarıyor.

Moğol hükümdarı Hülagü Han Keykavus ve Kılıç Arslan'ı birlikte tahta oturttu. 

İki kardeş yeniden ortak saltanat sürmeye başlıyor.

Ancak bu ikinci beraberlik de uzun sürmüyor.

İddiaya göre, 1261 yılında İzzettin Keykâvus kendi isteğiyle önce Antalya’ya yerleşiyor, ardından İstanbul'a Bizans İmparatorluğu'na sığınıyor.

Keykavus, İstanbul'da Bizans İmparatoru VIII. Mikhael Palaiologos’tan yakınlık ve dostluk kuruyor.

İddiaya göre bu dostluk 1264’te Bizans tahtını ele geçirmek gibi yanlış bir girişimle son buluyor ve İzzettin Keykâvus Rumeli’de bir kaleye hapsediliyor.

1270’de Altınordu hanının yardımıyla Kırım’a yerleşti ve burada öldü.

Yorumlar