Kim bir kavme benzerse hadisinin Arapçası, kaynağı

'Kim bir kavme benzerse onlardandır' Hadis-i Şerif her yıl olduğu gibi bu yıl da yeni yıl kutlamaları öncesinde gündem oldu. Birçok Müslüman, yeni yıl kutlamalarına karşı mesafeli dururken, bazıları da bugünün tarihi anlarını kaçırmamak adına eğlencelere katılmayı tercih ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Kim bir kavme benzerse hadisinin Arapçası, kaynağı

"Kim Bir Kavme Benzerse..." ifadesi, İslam kültüründe sıkça karşılaşılan bir hadis. Abdullah bin Ömer'den nakledilen bu hadis, İslam Peygamberi Muhammed tarafından söylenmiştir. Arapça aslı "Men teşebbehe bi-kavmin fe-hüve minhüm." şeklindedir, yani "Kim bir topluma benzerse, o da onlardandır" anlamına gelir​​. Bu hadisin başka bir versiyonunda da, "Kim bir kavmin karaltısını artırırsa onlardandır. Kim bir kavmin yaptığı işten râzı olursa, o işi yapanlarla ortak olur" denilmiştir​​.

 

Arapçası: من تَشبَّه بقوم، فهو منهم

 

HADİSİN GENEL ANLAMI VE YORUMU

Hadisin genel anlamı, bir kişinin benimsediği topluluğun değerlerini ve davranışlarını yansıttığını vurgular. Salih bir topluluğa benzeyen kişi salih kabul edilir ve salihlerle birlikte haşrolunur (diriltilir). Tersine, kâfirlere veya fâsıklara benzeyen kişi de onların yolunu takip eden olarak görülür​​.

HADİSİN GÜNÜMÜZDEKİ UYGULAMASI

Bu hadisin günümüzdeki uygulaması çeşitli yorumlara açıktır. Özellikle, müslümanların, müslüman olmayanlardan farklı olması gerektiği üzerinde durulur. Bu, sadece ibadet veya inançla sınırlı olmayıp, yaşam tarzının bütünüyle ilgili bir dönüşümü ifade eder. İman esaslarını etkileyebilecek her türlü benzeşme, iman açısından tehlikeli sonuçlar doğurabileceği için reddedilmektedir. Ancak, günlük hayatta kullanılan ekmek, ayakkabı gibi nesnelerde veya teknolojik aletlerde bu tür bir benzeşme yasağı söz konusu değildir. Önemli olan, bu nesnelerin veya davranışların dini bir sembolizm taşıyıp taşımadığıdır​​.

Bu hadis, müslümanların kimliklerini ve toplumsal değerlerini nasıl yansıttıklarıyla ilgili önemli bir rehber sunar. Aynı zamanda, kişinin benimsediği topluluğun değerlerini ve yaşam tarzını ne kadar yansıttığının bir göstergesi olarak da kabul edilebilir.

Yorumlar