Kılıçdaroğlu mevcut yönetim sisteminden habersiz

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun mevcut Cumhurbaşkanlığı sisteminden habersiz olduğu ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Kılıçdaroğlu mevcut yönetim sisteminden habersiz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun mevcut Cumhurbaşkanlığı sistemi hakkında bilgi sahibi olmadığı ortaya çıktı. 

İzmir'de Gençlik Buluşmasında gençlerle bir araya geldi. CHP lideri, gençlerin kendisine yönelttiği soruları yanıtlarken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üçüncü kez aday olmasıyla ilgili de dikkat çeken yorumlarda bulundu. Yaptığı yorumlardan biri de "erken seçim" üzerineydi. Ancak bu yorumunda, mevcut cumhurbaşkanlığı sistemi konusunda bilgisiz olduğunu ortaya koydu. 

CHP lideri, Erdoğan'ın üçüncü kez Cumhurbaşkanı adayı olmasına ilişkin ise "Büyük olasılıkla Erdoğan erken seçim kararı alacak, erken seçim kararı alması için parlamentoyu feshetmesi lazım, son uygulamalara göre o zaman kendisi aday olabiliyor. Dolayısıyla zamanında seçim olacaktır gibi açıklamalar yapıyor ama aslında erken seçim olacak bizim tahminimize göre, Erdoğan da aday olacak ve biz de onu inşallah hep birlikte emekli edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, memur olmak için yapılan mülakatlarla ilgili "KPSS sınavında aldığınız puan geçerli olacak, ilke olarak mülakat olmayacak, kim kazandıysa doğal olarak ataması yapılacak. Eğer bir mesleğin gerektirdiği mülakat varsa, mülakat yapılması gerekiyorsa kamera konulacak dolayısıyla sorulan sorular, sizin verdiğiniz yanıtlar banda alınacak böylece haksızlığa uğradığınızı düşünürseniz yargıya başvurup hak arama imkanınız da sağlanacak." dedi.

Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Kadına şiddet uygulayan kişinin yasada öngörülen cezayı hiçbir indirim almaksızın cezalandırılması, yani kravat taktı diye, ütülü pantolon giydi diye hakimin karşısına çıkıp iyi hal indirimi sağlamak mümkün değil, bu konuda çok kararlıyız, ben de, kadın kolları da kadınların oluşturduğu sivil toplum örgütleri de aynı görüşte. Kadına yönelik şiddettin bir başka penceresi daha var, sosyolojik olarak bakılması lazım. Şiddettin gerekçelerinin ortaya konulması lazım ve o gerekçelerle de ayrıca mücadele edilmesi lazım. Tek başına ceza değil, şiddeti bir anlamda yaygınlaştıran uygulamaların sosyolojik olarak nedenlerine bakmak gerekiyor o konuda da akademik dünyada çalışmalar var. Kadına yönelik şiddeti en ağı şekilde cezalandırılması için elimizden geleni yapacağız."

Kılıçdaroğlu eğitim politikaları hakkında şöyle konuştu: Bir topluma, bir sınıfa olağanüstü avantaj sağlayan tek şey var o da eğitim. Sınıf atlatır, toplumu da ülkeyi de sınıf atlatır. Eğitim konusunda sınıfta kalmış bir ülkeyiz. 4 artı 4 artı 4 uygulaması geldiği zaman eğitimin kalitesine büyük bir darbe vuruldu. Biz bunu Anayasa Mahkemesi'ne götürdük fakat bunu iptal etmedi. Sonuçta eğitim ezbere dayalı bir sistem olarak karşımıza çıktı. Eğitim ile ilgili son derece güzel öneriler var, ben eğitimci değilim ama bir eğitimle ilgili bir sorunu çözmek istiyorsanız, bu işle uğraşan pedagoglar, eğitimciler, akademik dünyanın saygı değer insanları var artı dünyada bu konuda büyük başarılar elde eden ülkeler var, Finlandiya gibi…Bunların deneyimlerinden yararlanıp, kendi eğitim politikanızı oluşturabilirsiniz.

CUMHURBAŞKANI MECLİSİ FESHEDERSE NE OLUR?

Mevcut Cumhurbaşkanlığı sisteminde Cumhurbaşkanı Meclisi feshedemez. Ancak feshederse kendisi bir daha aday olamaz. Bu nedenle Meclisi feshetmesi demek kendisini tamamen siyasetten silmesi anlamına gelir ki, bunu hiçbir siyasetçi yapmaz.

Mevcut sistemde Cumhurbaşkanının tekrar seçime girebilmesi için Meclisin seçim kararı alması gerekiyor. 

Meclis kendini feshederek seçim kararı alırsa Cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabiliyor. 

Yorumlar