Kılıçdaroğlu: KHK'ları AYM'ye götüreceğiz

Kılıçdaroğlu, hükümetin çıkardığı Kanun Hükmünde Kararnameleri Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini yineledi

Google Haberlere Abone ol
Kılıçdaroğlu: KHK'ları AYM'ye götüreceğiz
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "KHK'lerin Anayasa'ya aykırı olduğunu düşündüğümüz bölümlerini Anayasa Mahkemesine götüreceğiz. MHP itiraz edebilir. 1990'larda iki kez gitmiş, Anayasa Mahkemesi bu konuda iki kez karar vermiş." dedi.

Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezi Şehit ve Gazi İşleri Koordinasyon Merkezi'nin düzenlediği yemekte gazilerle bir araya geldi.

Yemeğe gelişinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, "KHK'leri cuma günü Anayasa Mahkemesine taşıyacak mısınız ve MHP'nin bu konuda uyarısını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine, "KHK'lerin Anayasa'ya aykırı olduğunu düşündüğümüz bölümlerini Anayasa Mahkemesine götüreceğiz. MHP itiraz edebilir. 1990'larda iki kez gitmiş, Anayasa Mahkemesi bu konuda iki kez karar vermiş." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olduğu ifadesinin Anayasa'nın değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen maddeleri arasında yer aldığını anımsatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"Yani Türkiye bir hukuk devletidir. OHAL de hukuk devleti içerisinde yapılmak zorundadır. Niçin OHAL'a ihtiyaç duyuluyor, çünkü 'Türkiye olağanüstü hal bir dönem yaşıyor ve bu dönemi aşmak için olağanüstü hukuka ihtiyacımız var' deniyor ama bu hukuk Anayasa'ya aykırı olamaz. Bu yetki Anayasa'dan kaynaklanıyor. 'Ben olağanüstü hal yetkisi aldım, olağanüstü hal bittikten sonraki dönemleri de düzenlerim' derseniz bu Anayasa'ya aykırıdır. O zaman siz Parlamentoyu devre dışı bırakmış oluyorsunuz.

Diyelim ki herhangi bir bakanlık yeni kurulacak veya bir şube kurulacak veya kamuda yeni bir tüzel kişilik oluşturulacak, bunun adresi TBMM'dir. Bunları Meclis kurar, yeni bir bakanlık kurulacaksa bunu Meclis kurar, yeni bir mahkeme türü oluşturulacaksa yargılamayla ilgili kurallar konulacaksa bu TBMM'nin işidir, Bakanlar Kurulunun değil. Olağanüstü hal dönemlerinde yürütme organına deniliyor ki yine o yetkiyi parlamento veriyor, 'Bu dönemi öyle kullanacaksın ki kısa süre içerisinde Türkiye'yi olağan sürece taşıyacaksın.' Sen olağan sürece taşırken olağanüstü hukuku da olağan sürece taşımayacaksın, Anayasa'nın temel kuralı bu. Dolayısıyla bunu biz böyle gördüğümüz için Anayasa Mahkemesine taşıyoruz ki geçmişte de taşınmış ve Anayasa Mahkemesi bizim düşündüğümüz gibi kararlar vermiş."
 

Yorumlar