Kılıçdaroğlu: Biden'a kızmanın bir alemi yok

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 1915 olaylarıyla ilgili ifadeleri nedeniyle Biden'a ne diyeceği konusunda merakla beklenen açıklamasını yaptı. Kılıçdaroğlu, açıklamasında, "Biden'a kızmanın bir alemi yok. O kendi iç politikasının gereğini yapıyor." dedi.

Google Haberlere Abone ol
Kılıçdaroğlu: Biden'a kızmanın bir alemi yok

ABD Başkanı Joe Biden'ı seçim sonrasında tebrik eden ilk Türk siyasetçi olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Biden'a kızmanın bir alemi yok" dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, günlerdir merakla beklenen Biden'a "ne tepki vereceği" konuşmasını bugünkü grup toplantısında yaptı. 

Kılıçdaroğlu konuşmasında, "Türkiye'nin kuruluşundan bu yana 1915 olaylarını Amerika'daki hiçbir başkan soykırım olarak tanımlamazken neden şimdi tanımladı. Bu soru önemli. Asıl sorulması gereken soru bu. Biden'a kızmanın bir alemi yok. O kendi iç politikasının gereğini yapıyor" dedi. 

1915 konusu önce yabancı haber ajanslarında ve medyada yer aldı. "Biden bu yıl 24 Nisan'da konuşurken 'soykırım'ı kabul edecek" diye. Washington temsilcimizi aradım. Doğru mu diye sordum. Evet doğru dediler. Onun üzerine 22 Nisan'da bir açıklama yaptım. Biden böyle bir açıklama yaptığında Türkiye ve ABD arasında onarılmaz hasarlara yol açabileceğini, bu işin siyasetçilerin değil, tarihçilerin görevi olması gerektiğini açıkladım. Biden açıklama yaptı ve soykırım sözcüğünü iki kez kullandı. Bu Türkiye açısından çok büyük bir talihsizlik. Bugüne kadar pek çok iktidar geldi gitti. Ama hiçbir ABD Başkanı 1915 olaylarını bir soykırım olarak tanımlamadı. 1915 olaylarının bizim ve Ermeniler arasında ciddi travmalara yol açtığı bir gerçektir. Siyasetçilere düşen görev; geçmişin acılarını bugün siyasi malzeme konusu yapmamalarıdır. 

1915 olayları acı mıdır? Evet acıdır. İncelenmeli mi? Evet, gerekirse incelenmeli. Politikacılar değil, tarihçiler yapmalı. Türkiye bu konuda her zaman hazır olduğunu ifade etti. Arşivlerimizi açıyoruz tarihçiler gelsin baksın dedi. Ama Ermenistan'da açsın arşivini. Böylece tarihçiler gerçek bilgiye ulaşsın. 1915 olaylarını tartışmayacağım o tarihçilerin görevidir. Ama eğer 19 Mayıs 1985 tarihinde New York Times ve Washington Post gazeteleri görülseydi ve o gazeteler sayın Biden'ın önüne konulsaydı belki böyle bir açıklama olmayacaktı. Çünkü o tarihte çok sayıda tarihçi 1915 olaylarının bir soykırım görülmeyeceğini, adlandırılmayacağını ilan ediyorlardı bütün dünyaya. Ama o zaman bir devlet vardı. 

Beceriksiz bir yönetimin Türkiye'yi getirdiği noktadır bu. Erdoğan tam 3 gün sustu. Erdoğan'ın trolleri "Ey Kılıçdaroğlu ne diyeceksin" diye sosyal medyada bekliyorlardı. Erdoğan bir dünya lideri, Erdoğan bir aslan. Erdoğan bir kükreyecek ki herkes duyacak bu kükremeyi. Erdoğan konuştu, bırakın aslanı kedi gibi bir miyavlama sesi geldi. Kendi ülkesinin çıkarlarını savunmaktan aciz olan bir kişiyle karşı karşıyayız. "Acaba biraz sert konuşursam başıma bir şeyler gelir mi?" Türkiye yönetilmiyor, savruluyor.  Türkiye'nin kuruluşundan bu yana 1915 olaylarını Amerika'daki hiçbir başkan soykırım olarak tanımlamazken neden şimdi tanımladı. Bu soru önemli. Asıl sorulması gereken soru bu. Biden'a kızmanın bir alemi yok. O kendi iç politikasının gereğini yapıyor.

 

Yorumlar