Kılıçdaroğlu: Almanya ile ilişkilerde siyaset dilini dikkatli kullanmak lazım

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Almanya ile ilişkilerde siyaset dilini dikkatli kullanmak gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Diplomasinin o güzel dilini kullanmak lazım. Sokaktaki dili diplomaside kullanamazsınız. Onun bir usulü,...

Google Haberlere Abone ol
Kılıçdaroğlu: Almanya ile ilişkilerde siyaset dilini dikkatli kullanmak lazım

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Almanya ile ilişkilerde siyaset dilini dikkatli kullanmak gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Diplomasinin o güzel dilini kullanmak lazım. Sokaktaki dili diplomaside kullanamazsınız. Onun bir usulü, onun bir adabı vardır.” dedi.

Partisinin Essen şehrinde düzenlediği toplantıda konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, Almanya ile ilişkiler gerilirse en büyük zararı yabancı düşmanlığı sebebiyle buradaki Türklerin göreceğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, “Onlar Türkiye’de oturuyorlar. Keyifleri yerinde. Bir taraflarında paralar, bir taraflarında dolarlar. Faturayı size kesiyorlar. ‘Asacağım, keseceğim’ diyorlar. Dış politikada ‘asacağım, keseceğim’ olmaz. Efelenmek olmaz. Dikkatli bir dil kullanmak olur. Burada milyonlarca yurttaşımız yaşıyor. Almanya ile aramızdaki bir gerilim size, Türkiye’ye, Almanya’ya, Avrupa’ya zarar verir.” diye konuştu.

Alman siyasetçilerden, Türkiye’de demokrasinin gelişmesi için, AB’ye üyelik sürecine destek vermelerini istedi. Kılıçdaroğlu, Ortadoğu’nun değil Avrupa’nın bir parçası ve onurlu bir üyesi olmak istediklerini söyledi.

“NASIL BİR CUMHURBAŞKANI?”

Cumhurbaşkanı olacak kişide bulunmasını istedikleri nitelikleri de sayan Kemal Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı: “Öfke dilini değil, barış dilini konuşacak mı? Temiz bir inşan mı olacak, kirli bir insan mı? Şaibesiz mi olsun, halkını mı kucaklasın yoksa ülke halkının yarısını ötekileştiren biri mi olmalı? Herkes sandığa gitsin. Biz kendi ülkemize bir siyasi partinin genel başkanını seçmeyeceğiz. Biz kendi ülkemizde bir iktidar mücadelesi yapmıyoruz. Kendi ülkemizde herkesin kabul edeceği bir cumhurbaşkanını seçeceğiz. O nedenle oy kullanırken herkesin ama herkesin yeniden düşünmesini istiyorum.”

“Sizin sorunlarınızı çözme noktasında biz Türkiye olarak yeteri kadar çabayı göstermedik.” diyen Kemal Kılıçdaroğlu, yurtdışında da seçim çevresinin oluşturulması ve buradaki vatandaşların kendi milletvekillerini seçip TBMM’ye gönderebilmeleri gerektiğini vurguladı. Yurtdışından yaklaşık 30 milletvekilinin seçilebileceğini dile getiren Kılıçdaroğlu, bu konuda bir kanun teklifi verdiklerini kaydetti.

Partisine gönül verenlerden CHP çatısı altında örgütlenmelerini isteyen Kılıçdaroğlu, "Birleşe birleşe kazanacağız, Türkiye'yi çağdaş uygarlığa taşıyacağız, Türkiye'yi özgür bir ülke yapacağız. Türkiye'ye demokrasiyi getireceğiz ve diktatör bozuntularına izin vermeyeceğiz." dedi. CİHAN

Yorumlar