KEİ İş Konseyi Forumu

- Sırbistan Başbakan Yardımcısı Ljajic: - "Gümrük anlamında bariyer ve engeller kaldırılmalı. İş adamlarının bir araya getirilmesi adına bu forum önemli bir adım" - Azerbaycan Ekonomi ve Kalkınma Bakan Yardımcısı Seferov: - "Dost ülkelerle her türlü ekonomik iş birliğine hazırız. Türkiye ile yüksek seviyede ilişkilerimiz bulunuyor"

Google Haberlere Abone ol
KEİ İş Konseyi Forumu

İSTANBUL (AA) - Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, "Gümrük anlamında bariyer ve engeller kaldırılmalı. İş adamlarının bir araya getirilmesi adına bu forum önemli bir adım." dedi.

Ljajic, Karadeniz Ekonomi İşbirliği Teşkilatı (KEİ) İş Konseyi Forumu'nun kapanışında yaptığı konuşmada, Türkiye’deki siyasi ve ekonomik gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.

Gümrük anlamında bariyer ve engellerin kaldırılması gerektiğini ifade eden Ljajic, iş adamlarının bir araya getirilmesi adına bu forumun önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Azerbaycan Ekonomi ve Kalkınma Bakan Yardımcısı Niyazi Seferov da dost ülkelerle her türlü ekonomik ilişkiye hazır olduklarını belirterek, Türkiye ile yüksek seviyede ilişkilerinin bulunduğunu söyledi.


- "KEİ İş Konseyi'nin çok daha aktif olarak çalışması gerektiğine inanıyoruz"


Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan ise DEİK'in faaliyetlerini, dünya geneline yayılmış 134 iş konseyi vasıtasıyla yürüttüklerini belirterek, bunlar arasında Karadeniz Bölgesi’ndeki ülkelerle kurulmuş ve uzun süredir faaliyet gösteren köklü iş konseylerinin de bulunduğunu anlattı.

Bu iş konseyleri aracılığıyla bölge ülkeleri arasında ticari ve ekonomik iş birliğini geliştirmek, karşılıklı yatırımları artırmak adına çalıştıklarını ifade eden Vardan, şunları kaydetti:

"Bu bağlamda, KEİ İş Konseyi'ni de bizim diğer konseylerimizle birlikte bölgenin kalkınmasına yarar sağlayacağını düşündüğümüz bir mekanizma olarak görüyor ve çok daha aktif olarak çalışması gerektiğine inanıyoruz. Aslında bu yıl Selçuk Akat'ın öncülüğünde KEİ Sekretaryası, kısa sürede büyük ve önemli bir işe imza attı. KEİ İş Konseyi'nin, güncellenen yönetim anlayışı ve daha geniş temsil kabiliyetiyle ülkelerimiz arasında her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz iş birliği ve koordinasyonu yerine getirmiş olacağını ümit ediyoruz."

Vardan, KEİ İş Konseyi’ndeki değişimi ve arzulanan hareketliliğin ancak üye ülkelerin ortak özverisi ve çalışmalarıyla hayata geçirilebileceğini belirterek, "DEİK olarak, İş Konseyi’nin etkinliğini ve verimliliğini artırmak amacıyla üstümüze düşen görevi yerine getirdiğimizi ve gerekli adımları attığımızı düşünüyoruz. Bunun için de mutluyuz. Bundan sonra da elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz." dedi.


- "KEİ İş Konseyi olarak çok daha fazla ve ortak çalışmalıyız"


KEİ İş Konseyi Dönem Başkanı Selçuk Akat ise Türkiye’nin Dönem Başkanlığı süresince, bölgenin önemli örgütlerinden biri olan KEİ’yi güçlendirmek ve yeni başarılara imza atmasını sağlamak için bazı tekliflerde bulunduklarını söyledi.

Tekliflerin üye ülke temsilcileri tarafından da desteklenerek kabul edildiğini, İş Konseyi'nin statüsünde önemli değişiklikler gerçekleştirdiklerini ifade eden Akat, sözlerine şöyle devam etti:

"Bunların en önemlisi İş Konseyi'ne, belirlenen şartları karşılayan kurumsal şirketlerin de artık üye olabilmesi. İnanıyorum ki bu değişiklik, İş Konseyimizin temsil kapasitesini ve kabiliyetini artırırken, konseyimize güç verecek ve pazarda politikalarımızın hissedilir olmasını sağlayacaktır. Bu değişiklik ile İş Konseyimiz çatısı altında bir araya gelen kurumsal şirketler, ikili, üçlü ve bölgemizin geneli için yeni projeler geliştirecek ve bu şekilde bölgenin kalkınmasına katkı sunacaktır. Statü değişikliği kapsamında getirdiğimiz bir diğer önemli yenilik, İş Konseyi Sekretaryası'nın dönemsel bir yapılanmaya kavuşturulması oldu. Bu sayede, dönem başkanı olan ülkenin KEİ temsilcisi olan kuruluş, sekretarya görevini de üstlenecek ve İş Konseyimizin üyeleri, birbirleriyle daha yakın çalışma fırsatını bulacaklar. KEİ İş Konseyi olarak çok daha fazla ve çok daha ortak çalışmamız gerektiğinin altını çizmek istiyorum."

Konuşmaların ardından ikili görüşmeler gerçekleştirildi.


Yorumlar