Kabenin içinde ne var kimin mezarı var milyarlarca insan merak ediyordu

Kabenin içinde ne olduğu veya içinde kimin mezarı var sorusu İslam dünyasının bu kutsal mabedi hakkında yeterince bilgi sahibi olmayan insanlar tarafından sorulan bir sorudur.

Google Haberlere Abone ol
Kabenin içinde ne var kimin mezarı va?

Kabe'nin içinde kimin mezarı var ya da Kabe'nin içinde ne var soruları İslam dünyasının kıblesi, mabedi ve Allah'ın evi olarak bilinen bu muhteşem yapı hakkında bilgi sahibi olmak isteyen Müslümanlar tarafından sıklıkla dile getiriliyor.

KABENİN İÇİNDE NE VAR, KİMİN MEZARI?

Kabe, İslam dininin ikinci kıblesidir. İlk kıble Mescid-i Aksa'ydı. Ancak İslam dini Hz. Muhammed S.A.V tarafından tebliğ edildikten bir süre sonra Kabe olarak değiştirilmişti. Peki, Kabe'nin içinde ne var? İşte detaylar: 

Kabenin içinde içinde dokuz adet oyma, bir adet altın kabartma ayet, işlemeli tahta bir sandık, oymalı ve içinde tütsü yakılan tarihi bir ocak, metal zemzem testileri ve kandiller bulunmaktadır.

“İçi dört köşe bir oda görünümünde olan Kâbe’nin Rüknü’l-Irâki köşesinde dama çı­kılan merdiven ve önünde “tövbe kapısı” denilen bir kapı yer alır. Taban mermer döşeli, duvarlar 2 m. yüksekliğe kadar mermer kaplamalıdır. Yapılan onarım ve yeniden inşalarla ilgili olarak batı duvarı­na beş, doğu ve kuzey duvarlarına birer kitabe yerleştirilmiştir. Tabanın ortasında, Abdullah b. Zübeyr zamanından kalma güney-kuzey yönünde dizilmiş üç ağaç direk ve bunlardan kapının karşısındakinin önünde batı du­varına doğru Hz. Peygamber’in namaz kıldığı yer bulunmaktadır; burası secca­de şeklinde bir mermerle belirtilmiştir. Tavan ve duvarlar, yukarıdan mermer kaplamalara kadar inen çepeçevre kır­mızı atlastan yapılmış bir perde ile örtülü­dür. Tavan ile dam arasında 1,33 m. yük­sekliğinde bir açıklık vardır.” (Sadettin Ünal, “Kâbe”, Diyanet İslam Ansiklopedisi, c: 24, s: 15)

Kabe , yer yüzünde yapılmış ilk mescit ve ilk binadır.

Kabe'nin içinde kimin mezarı var?
Kabenin içinden görüntü

 

Üzeri altın işlemeli hat yazıları bulunan siyah bir örtü (sitâre) ile örtülüdür. Örtüsü her sene hac mevsiminde yenilenmektedir.

Kâbe’nin köşeleri yaklaşık olarak dört ana yönü gösterir. Köşelerden her birinin ayrı ismi vardır.

Doğu köşesine “Hacer-i Esved” veya “Şarki”, kuzey köşesine “Irakî”, batı köşesine “Şâmî” ve güney köşesine de “Yemânî” denir.

Kabe’nin duvarları siyah taşlardan yapılmıştır. 25 cm yükseklikte ve 30 cm kadar çıkıntılı bir mermer kaide üzerinde bulunmaktadır.

Kabe’nin içinde tavana çıkmak için bir merdiven ve üç ağaç sütun bulunmaktadır.

İç duvarlar ve yerler mermer kaplıdır.

Tavanda altın ve gümüş kandiller asılıdır.

Yerden 2 metre kadar yükseklikte altın kapısı vardır.

Kabenin içinde hiçkimsenin mezarı yoktur. 

İçi bu anlamda tamamen boştur. 

Bazı insanlar tarafından Hz. Muhammed'in kabrinin burada olduğu düşünülür. Ancak Hz. Muhammed'in kabri burada değil, Medine'de bulunan Mescid-i Nebevi'dedir. 

KABENİN TARİHÇESİ HAKKINDA

Kabe, İslam dininin en kutsal yapısıdır ve Suudi Arabistan'ın Mekke şehrinde bulunur. Müslümanlar, dünyanın dört bir yanından her yıl hac farizasını yerine getirmek için Kabe'yi ziyaret ederler. Ayrıca, günlük beş vakit namazlarını Kabe'yi kıble alarak kılarlar. Kabe'nin tarihi, İslam öncesi dönemlere kadar uzanır ve zaman içinde birçok değişikliğe uğramıştır.

  • İslam Öncesi Dönem: Kabe'nin yapım tarihi kesin olarak bilinmese de, İslami geleneğe göre ilk olarak Hz. Adem tarafından inşa edildiği ve daha sonra Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail tarafından yeniden yapılandırıldığı söylenir. İslam öncesi dönemde, Kabe, Arap yarımadasındaki çeşitli kabileler tarafından ziyaret edilen bir putperest tapınağıydı.

  • Hz. Muhammed Dönemi: İslam'ın doğuşuyla birlikte, 610 yılında Hz. Muhammed'e ilk vahiy geldiğinde, Kabe putperestlikten arındırıldı ve tek Tanrı'ya ibadet edilen bir yer haline geldi. 630 yılında Mekke'nin fethi sırasında, Hz. Muhammed Kabe'deki putları kaldırdı ve binayı İslam'ın en kutsal mekanı olarak ilan etti.

  • İslam Sonrası Dönem: Kabe, İslam'ın yayılmasıyla birlikte Müslümanların kutsal hac yeri olarak önemini korumuştur. Yıllar boyunca çeşitli doğal afetler ve savaşlar nedeniyle hasar görmüş, ancak her seferinde onarılmıştır.

KABENİN MİMARİ ÖZELLİKLERİ

Kabe, yaklaşık 15 metre yüksekliğinde, 12 metre uzunluğunda ve 10 metre genişliğinde kübik bir yapıdır. Dört duvarı granit taşından yapılmıştır ve bir altın renkli kapıya sahiptir. Kabe'nin dış örtüsü, her yıl hac mevsimi öncesinde yenilenen siyah ipekten bir kisva ile kaplanmıştır. Kabe'nin doğu köşesinde, yerden yaklaşık bir metre yükseklikte, Hacerülesved olarak bilinen kutsal bir taş bulunur.

Kabe, İslam dininde birlik ve beraberliğin sembolüdür. Dünya genelindeki Müslümanlar, Kabe'yi kıble alarak namaz kılarlar. Bu, Müslümanların her gün beş vakit bir araya gelip aynı yöne yönelmeleri anlamına gelir ve İslami toplulukta birlik duygusunu pekiştirir. Hac, İslam'ın beş şartından biridir ve maddi ve fiziksel olarak gücü yeten her Müslüman'ın hayatında en az bir kez Kabe'yi ziyaret etmesi gerekmektedir.

 

Yorumlar

Zekeriya Çömlekçi Sendikanın içinde ne var? bir şey yoksa hangi amaçla konulmuştur.