İstanbul Sözleşmesini kim yaptı, kim hazırladı, kim imzaladı?

İstanbul Sözleşmesini kim hazırladı ilk imzayı kim attı sorularının cevapları merak ediliyor. Sözleşmeyi Türkiye adına imzalayan ilk isim Ahmet Davutoğlu'ydu. Davutoğlu imzayı Dışişleri Bakanı sıfatıyla atmıştı.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul Sözleşmesine ilk imzayı Davutoğlu atmıştı

İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesinden sonra gözler bir kez daha bu sözleşmenin geçmişine çevrildi. İstanbul Sözleşmesini kim hazırladı, kim imzaladı, Türkiye nasıl ve ne zaman imza attı? İşte İstanbul Sözleşmesi hakkında flu alan noktalar:

İstanbul Sözleşmesi 11 Mayıs 2011'de İstanbul'da yapılan Avrupa Konseyi Dışişleri Bakanları toplantısında imzaya açıldı.

Sözleşmeyi hazırlayan isimler Türkiye'de AK Parti, CHP ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarından kadınların da bulunduğu bir gruptu. Grupta AK Parti'den dönemin Aile Bakanı Fatma Şahin bulunuyordu. 

Sputnik Türkiye radyosuna konuşan tanınmış feminist Hülya Gülbahar, İstanbul Sözleşmesi’nin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in önderliğinde, AK Partili Nursuna Memecan’ın da içinde bulunduğu bir heyet tarafından kaleme alındığını söylemişti.

Gülbahar açıklamasında şunları söylemişti: “İstanbul Sözleşmesi’nin adı boşu boşuna İstanbul Sözleşmesi değil. Tıpkı Kopenhag Kriterleri gibi, Roma Anlaşması gibi tarihe geçecek bir Sözleşme hediye ettik dünya tarihine ve bunun her kelimesi sonuna kadar yerli ve millîdir. O metin yazılırken, AK Partili Nursuna Memecan, CHP’li Gülsün Bilgehan, bütün kadın dernekleri, Yakın Ertürk oradaydı. Grevio’da iki dönem başkanımız Feride Acar deli gibi emek harcadı. O sözleşme çeviri değildir, gayet yerli ve millîdir. 6284 sayılı yasanın örneği yok dünyada, kelime kelime biz yazdık. Sayın Fatma Şahin’in önderliğinde hepimiz yazdık.” 

İstanbul Sözleşmesi daha hazırlandıktan sonra 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul'da düzenlenen toplantıda imzaya açıldı. İstanbul Sözleşmesi'ne ilk imzayı atan isim ise dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ydu. 

Sözleşmenin uygulanması ve korunması amacıyla TBMM'de grubu bulunan bütün partilerin de oluruyla "6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Yasa" çıkarıldı.

Türkiye aynı zamanda 12 Mart 2012'de de, oybirliği ile sözleşmeyi parlamentosundan geçiren ilk ülke olma özelliğini taşıyor.

Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar'ın da yöneticisi olduğu KADEM de sözleşmeye destek veren sivil toplum kuruluşları arasında yer alıyordu.

Yorumlar

iyi hoşta hep suçu başkasına atmayın ülkeyi 19 yıldır tek kişi yönetiyor birde suçu ona bulun.