İran'da tutuklu avukat ve aktivist Sutude'nin eşine gözaltı

ANKARA (AA) - İran'da 13 Haziran'dan bu yana tutuklu bulunan siyasi aktivist ve avukat Nesrin Sutude'nin eşi Rıza Handan gözaltına alındı. "Ulusal güvenliğe aykırı eylemlerde bulunmak" ile suçlanan ve Tahran'da tutuklu...

Google Haberlere Abone ol
İran'da tutuklu avukat ve aktivist Sutude'nin eşine gözaltı

ANKARA (AA) - İran'da 13 Haziran'dan bu yana tutuklu bulunan siyasi aktivist ve avukat Nesrin Sutude'nin eşi Rıza Handan gözaltına alındı.

"Ulusal güvenliğe aykırı eylemlerde bulunmak" ile suçlanan ve Tahran'da tutuklu bulunan siyasi aktivist ve avukat Nesrin Sutude'nin eşi Rıza Handan'ın sabah saatlerinde gözaltına alındığı belirtildi.

İran medyasına yansıyan haberlerde, Tahran'daki Evin Cezaevi'nde tutuklu bulunan eşinin serbest bırakılması için sosyal medya üzerinden kampanya yürüten Handan'ın gözaltına alındığı kaydedildi.

Handan'ın gözaltına alınma nedenine ilişkin ise bilgi verilmedi.

- Nesrin Sutude kimdir?

İran'da insan hakları alanında verdiği mücadeleyle tanınan Nesrin Sutude (55), 2010 yılında "rejim aleyhine propaganda yapmak" ve "ulusal güvenliğe aykırı eylemlerde bulunmak" ile suçlanarak gözaltına alınmıştı.

Satude için Ocak 2011'de "11 yıl hapis, 20 yıl avukatlıktan men ve ülke dışına çıkış yasağı" kararı verilmişti.

Temyiz mahkemesi ise Sutude'nin hapis cezasını 6 yıla düşürmüştü.

İranlı avukat Sutude, 3 yıl sonra 18 Eylül 2013'te muhalif siyasetçilerden Muhsin Eminzade'nin de aralarında bulunduğu 10 siyasi tutukluyla birlikte serbest bırakılmıştı.

Sutude daha sonra 13 Haziran'da "yabancı ve yerli devrim karşıtı unsurlarla iş birliği halinde ulusal güvenliğe aykırı eylemlerde bulunmakla" suçlanarak tekrar tutuklanmıştı.


Yorumlar