İran'da konser tartışması büyüyor

İran dini lideri Hamaney'in temsilcisi İmani, Meşhed kentindeki konserlerin iptal edilmesine yönelik itirazlara tepki gösterdi

Google Haberlere Abone ol
İran'da konser tartışması büyüyor
İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Fars eyaletindeki temsilcisi Ayetullah Esedullah İmani, Meşhed kentindeki konserlerin iptal edilmesine yönelik itirazlara tepki gösterdi.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre İmani, Şiraz kentinde verdiği cuma hutbesinde, ülkedeki konserlerin sadece bir kısmının iptal edildiğini söyledi.

Konserlerin düzenlenmesini isteyenlerin sadece küçük bir kesim olduğunu öne süren İmani, "Konser fanatikleri seksen milyonluk İran nüfusunun yüzde kaçını oluşturuyor ki biz bu konuyu tartışalım. Bu mesele ülkenin gündemi haline getirilecek kadar bizim hayatımız ve maneviyatımızı mı ilgilendiriyor?" dedi.

RUHANİ TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Şii Müslümanlara göre, "Sekizinci İmam" sayılan İmam Rıza'nın türbesinin bulunduğu Meşhed kentinde yapılması planlanan konserler, başta Meşhed Cuma İmamı Ahmed İlmulhuda olmak üzere ülkedeki din adamlarının tepkisine neden olmuştu.

Din adamlarının, Meşhed gibi "kutsal" şehirlerde konserler düzenlenmesinin doğru olmadığını savunması üzerine İslami İrşad ve Kültür Bakanı Ali Cenneti, kentteki her türlü müzik etkinliğinin iptal edildiğini açıklamıştı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise pazartesi günü başkent Tahran'da yaptığı konuşmada, konserlerin iptalinin kanunlara aykırı olduğunu belirterek, "Baskılar fazla olsa da hiçbir bakan bu baskılar karşısında geri adım atmamalı." ifadelerini kullanmıştı.

Ruhani, konserlerin iptal edilmesi konusunda meclisten başka kimsenin yetkili olmadığını vurgulamıştı.

Ülkedeki yaklaşık üç bin sanatçı da dün Ruhani'ye açık bir mektup yazarak konserlerin iptalinden duyulan rahatsızlığı dile getirmişti.

Yorumlar