İKB Guvernörler Kurulu Toplantısı

- İKB Genel Başkanı Haccac: - "Dünya'daki mültecilerin yüzde 61'ine karşılık gelen 25 milyon kişi İİT üyesi ülkelerin vatandaşından oluşuyor"

Google Haberlere Abone ol
İKB Guvernörler Kurulu Toplantısı

CİDDE (AA) - İslam Kalkınma Bankası (İKB) Başkanı Bender Haccac, "Dünya'daki mültecilerin yüzde 61'ine karşılık gelen 25 milyon kişi İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelerin vatandaşından oluşuyor." dedi.

Haccac, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen İKB İcra Kurulu 42'nci Yıllık Toplantısı'ndaki konuşmasında, 57 Müslüman ülke ve Müslüman azınlıkların yaşadığı ülkelerde kalkınma projeleri gerçekleştiren İKB ailesinde yer almaktan son derece mutlu olduğunu belirtti.

Yarım asra yaklaşan serüveninde üye ülkeler ve Müslüman azınlıkların yaşadığı ülkelerde kalkınmaya verdiği destek ile İKB'nin çok sayıda başarıya imza attığını ifade eden Haccac, bu başarıların uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarınca da tescillendiğine, İKB'nin kurulduğu günden bu yana en yüksek kredi notu olan "AAA"yı koruduğuna dikkati çekti.

Başkan Haccac, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünya'daki mültecilerin yüzde 61'ine karşılık gelen 25 milyon kişi İİT üyesi ülkelerin vatandaşından oluşuyor. Dünyada insani yardıma muhtaçların yüzde 71'i yani 89 milyonunu aynı şekilde üye ülkelerin vatandaşları teşkil ediyor. Bu büyük rakamlar, altyapı alanında büyük yatırımlara ihtiyaç duyan ülkelerin sınırlı kaynakları nedeniyle yaşanan problemlere ve insani yardıma olan talebin karşılanmamasına neden oluyor. Bütün bunların dışında bazı üye ülkeler salgın hastalıklar, iç savaşlar ve doğal afetler yaşıyor. 1970-2016 yılları arasında doğal afetler nedeni ile hayatlarını kaybeden insanların yüzde 40'ı üye ülkelerin vatandaşlarından oluşuyor."

Hizmetlerinden dolayı İKB'nin eski kurucu Başkanı Ahmed Muhammed Ali'ye teşekkür eden Haccac, bankada 41 yılını geçiren eski başkanın hayatının kitaplaştırılacağını söyledi.

Türkiye'yi Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in temsil ettiği toplantıya, 57 üye ülkenin yetkilileri ve diplomatik temsilcileri katılıyor.

İKB, 7 Aralık 1973'te aralarında Türkiye'nin de olduğu eski adı ile İslam Konferansı Örgütü (İİT) tarafından kuruldu. Resmi olarak faaliyetlerine 20 Ekim 1975'te başlayan banka, üye ülkeler ve Müslüman toplumların ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmelerine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Yorumlar