İbrahim Kalın aslen nerelidir? İbrahim Kalın kimdir, kaç yaşında?

İbrahim Kalın'ın aslen nereli olduğu soruları MİT başkanlığına atanmasından sonra bir kez daha gündem oldu. Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğünden MİT'in başına atanan Kalın'ın biyografisi merak ediliyor.

Google Haberlere Abone ol
İbrahim Kalın aslen nerelidir? Biyografisi

İbrahim Kalın aslen nerelidir, kimdir, memleketi neresi, kaç yaşında, uzmanlık alanı nedir gibi soruları son atamayla birlikte merakla soruluyor. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsülüğünden MİT Başkanlığına atanan Kalın'ın özel hayatı ve biyografisi araştırılıyor.

İBRAHİM KALIN ASLEN NERELİ?

İbrahim Kalın aslen Erzurumlu'dur. Kalın, 1971 yılında İstanbul'da Erzurum İspirli bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden lisans derecesi almak için İstanbul Üniversitesi'ne devam etti ve 1992 yılında mezun oldu. Daha sonra Malezya'da İslam düşüncesi ve felsefe alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2002 yılında George Washington Üniversitesi'nde beşeri bilimler ve mukayeseli felsefe alanında doktor unvanını aldı. Tezi, "Molla Sadra'nın Bilgi Teorisi ve Anti-Subjektivist bir Epistemolojinin İmkânı" başlığını taşıyordu.

Kalın, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi'nde akademik araştırmalar yaptı ve ayrıca College of the Holy Cross, Georgetown Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi'nde İslam düşüncesi ve İslam-Batı ilişkileri konularında dersler verdi.

Ayrıca, Toshihiko Izutsu'nun "İslam'da Varlık Düşüncesi" ve Şazelîyye tarikatının Darkavîyye kolunun kurucusu Mulay el-Arabi ed-Darkavî'nin "Bir Mürşidin Mektupları" adlı kitaplarını Türkçeye çevirdi. Halil İnalcık'ın "İstanbul: Bir İslâm Şehri" adlı makalesinin de çevirmenlerindendi.

Kalın, 2005-2009 yılları arasında Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın kurucu başkanı olarak görev yaptı. 2007 yılında "İslam ve Batı" başlıklı kitabı yayımlandı ve bu çalışmasıyla Türkiye Yazarlar Birliği'nin Fikir Ödülü'nü kazandı. Ayrıca, Macmillan Encyclopedia of Philosophy, Encyclopedia of Religion ve Oxford Dictionary of Islam gibi ansiklopedilere katkıda bulundu. 2014 yılında "Akıl ve Erdem", 2015 yılında "Varlık ve İdrak" ve 2016 yılında "Ben, Öteki ve Ötesi: İslam-Batı İlişkileri Tarihine Giriş" başlıklı kitapları yayımlandı.

2011 yılında Ahmet Yesevi Üniversitesi mütevellî heyeti üyesi olarak atandı. 2019 yılından itibaren İbn Haldun Üniversitesi'nde İslam felsefesi alanında lisansüstü öğrencilere dersler vermektedir. 29 Mayıs 2020 tarihinde profesör unvanını aldı.

Kalın, 2009 yılında dış politikadan sorumlu başbakan başdanışmanlığı görevine getirildi. 2010 yılında Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü'nün ilk koordinatörü oldu. 2012 yılında başbakanlık müsteşar yardımcılığı görevini üstlendi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmasıyla birlikte cumhurbaşkanlığı genel sekreter yardımcılığı görevine atandı. 2014 yılında cumhurbaşkanı tarafından büyükelçi sıfatı verilerek cumhurbaşkanlığı sözcüsü olarak atandı. Ayrıca, 2018 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu başkan vekilliği ve cumhurbaşkanlığı başdanışmanlığı görevlerini yürüttü.

5 Haziran 2023 tarihinde Hakan Fidan'ın Dışişleri Bakanı olmasıyla boşalan Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı görevine Cumhurbaşkanı Kararıyla atandı. Kemal Kalın evli ve üç çocuk babasıdır. Ortaokuldan beri gitar ve bağlama çalmaktadır ve "Seni Mene Vermez İse" ve "Elif Bacı" adlı eserler bestelemiştir.

Yorumlar