İBB'de yatırıma para yok, konserlere eğlencelere çok

İBB'nin yeni yıl bütçesinde birçok yatırım projesi iptal edilirken, yatırım için ayrılan bütçe de düşürüldü. Buna karşın, konser ve eğlence gibi faaliyetlere ayrılan bütçe ise arttırıldı.

Google Haberlere Abone ol
İBB'de yatırıma para yok, konserlere eğlencelere çok

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun İBB Meclisi’ne sunduğu 25 milyar 850 milyon liralık 2020 yılı bütçesi kabul edildi. Cumhur İttifakı, o oylamada 'evet' oyu verirken 'Hizmet aksaklığı yaşanmaması' şerhini düştü.

Ancak söz konusu stratejik plan, bazı harcama kalemlerindeki artış ve azaltılmalarla AK Parti grubunun tepkisini topladı.

AK Parti grubu adına konuşan Grup Başkanvekili Göksu, 2020-2024 Stratejik Planı'nın vizyon kısmında öncelenen 'adil', 'yeşil' ve 'yaratıcılık' gibi temel kavramların plan içerisinde karşılığının bulunmadığını söyledi.

Seçim döneminde İstanbul'da raylı sistemleri 630 kilometreye ulaştıracağını vaat eden İmamoğlu'nun, 4 yıl içerisinde 313 km yeni raylı sistem hattını devreye sokması gerekiyor.

Zira günümüzde İstanbul, AK Parti dönemlerinde yapılan 234 kilometre raylı sisteme sahip. Ulaştırma Bakanlığı tarafından da 83 kilometrelik hat, açılış için gün sayıyor.

4 yılda 313, yılda ortalama 78 km metro inşa etmeyi taahhüt eden İmamoğlu, stratejik planda yatırım bütçesini yüzde 38'e düşürdü. Bu oran daha önceki dönemlerde ortalama yüzde 52 düzeyindeydi.

Yine aynı bütçede raylı sistemler için ayrılan miktar tam olarak 3.4 milyar TL. Söz konusu rakamla yılda 7 kilometreye, 4 yılda ise en fazla 30 kilometre metro hattı inşa edilebiliyor.

Öte yandan konser, organizasyon ve araç kiralamalarının yapıldığı 'destek hizmetleri'nin bütçesi artırıldı. İmamoğlu döneminde çeşitli organizasyonlar dahilinde yapılan milyonlarca liralık konser harcamaları çokça tartışılmıştı. Söz konusu bütçeyle yeni tartışmaların zemini oluştu.

"Deprem seferberliği başlatmalıyız" ifadelerini kullanan, "İstanbul Valiliği'nin deprem toplantısına çağrılmadım" iddiasıyla günlerce ülke gündemini işgal eden ve resmi makamlarca yalanlanan İmamoğlu, deprem bütçesinde kesintiye gitti. Deprem Risk yönetimi Daire Başkanlığı'nın bütçesi yüzde 65 oranında kırpıldı.

2009'da iptal ettirmişlerdi, 2019'da teklif ettiler

Önceki dönem CHP'li İBB Meclis üyeleri tarafından yargıya taşınarak iptal ettirilen 'tahvil ihracı' işlemi, yeni stratejik belgede 'kaynaklar' arasında yerini aldı. İmamoğlu yönetimi, 2009 yılında mahkeme kararıyla iptal ettirilen o işlem üzerinden, 1.1 milyar TL'lik kaynak oluşturmayı planlıyor.

Gayrimenkul satışı 2 katına çıkıyor

İmamoğlu yönetimi 25 milyar TL'lik bütçesini hayata geçirebilmek için 4.6 milyar TL borçlanmayı ve 4 milyar TL'lik gayrimenkulu satmayı planlıyor. Söz konusu Gayrimenkul satışı önceki dönemin 2 katına tekabul ediyor.

İBB yönetimi tarafından durdurulan projelerin bazıları şu şekilde:

Silahtarağa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi,
Levazım Tüneli
Tuzla Sahil Otopark
Pendik Sahil Otopark
Sancaktepe Otopark
Üsküdar Sahil Düzenleme ve Otopark
Bağcılar Meydan ve Otopark
Bayrampaşa Meydan ve Otopark
Ümraniye Meydan ve Otopark

Yorumlar

taner yener son haber tam bir paçavra, yandaş habercilik Türkiye'de bitmediği sürece halk refaha eremez.