Husiler'den küresel ekonomiyi etkileyecek eylem

Husiler, Kızıldeniz'de bir yük gemisini vurduğunu duyurdu. Dün akşam da ABD, Kızıldeniz'de balistik ve İHA'lar düşürdüğünü açıklamıştı. Husiler'in Kızıldeniz'deki saldırıları küresel ekonomiyi tehdit ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Husiler'den küresel ekonomiyi etkileyecek eylem

26 Aralık 2023 tarihinde Yemen'deki İran destekli Husiler, Kızıldeniz'de bir ticaret gemisine saldırı düzenlediklerini duyurdu. Saldırının, Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri tarafından açıklanması ve geminin Mediterranean Shipping Company (MSC) tarafından işletildiğinin bildirilmesi, bölgedeki güvenlik endişelerini artırdı.

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, Kızıldeniz'de MSC'ye ait bir gemiyi, yaptıkları uyarıların ardından füzelerle vurduklarını bildirdi. Ayrıca, İsrail'in Eilat şehrine ve Filistin'deki işgal altındaki bölgelere insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı düzenlediklerini belirtti.

MSC tarafından yapılan açıklamada, Suudi Arabistan'dan Pakistan'a gitmek üzere olan geminin vurulduğu doğrulandı. Açıklamada, herhangi bir can kaybı veya yaralanma olmadığı, mürettebatın güvende olduğu kaydedildi. İsrail ordusu ise, bir İHA'nın Eilat kentine gönderildiğini ve savaş uçaklarının bu İHA'ya müdahale ettiğini duyurdu.

ULUSLARARASI TEPKİLER VE ÖNLEMLER

ABD Deniz Kuvvetleri Merkez Komutanlığı (CENTCOM), bölgede yaşanan olaylarla ilgili bir açıklama yaparak, Kızıldeniz'in güneyinde Eisenhower uçak gemisi ve "USS Laboon" savaş gemisinden kalkan uçakların, Husiler tarafından atılan İHA, balistik füze ve seyir füzelerini düşürdüğünü bildirdi. Bu operasyonun yaklaşık 10 saat sürdüğü ve bölgedeki gemilere zarar verilmediği belirtildi.

Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi'nin daha önce İsrail gemilerini hedef alabilecekleri tehdidinde bulunması ve ardından yaşanan saldırılar, bölgedeki güvenlik endişelerini artırdı. ABD yönetiminin Yemen'deki Husi güçlerinin saldırılarına karşı uluslararası bir "Deniz Görev Gücü" kurulması için görüşmeler yaptığı ve "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir misyon oluşturduğu bildirildi.

Yorumlar