Hükümlülere af son dakika 2019: af çıkacak mı, ne zaman çıkacak?

Af yasasında son durumun ne olduğunu en çok cezaevlerinde yıllardır hapis yatan mahkumlar merak ediyor. Peki MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin gündeme getirdiği af yasasında son durum ne? Af yasası çıkacak mı, çıkacaksa af yasası ne zaman çıkacak?

Google Haberlere Abone ol
Hükümlülere af son dakika 2019: af çıkacak mı, ne zaman çıkacak?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin AK Parti hükümetine yaptığı çağrıyla gündeme gelen af yasasında son durum ne oldu diye merak eden cezaevlerindeki mahkumlar merakla gelecek bir açıklamayı bekliyor. Peki af yasasında son durum ne? af yasası ne zaman çıkacak

Af yasasında bilindiği gibi ilk teklif Devlet Bahçeli'den gelmişti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kamuoyunun tepkisinden çekindiği için temkinli yaklaşmıştı. Ancak MHP Genel Başkanı Bahçeli af yasasında ısrarlı olduğunu belirterek AK Parti hükümetine ısrarla çağrılarda bulunmuştu. AK Parti ise Cumhur İttifakı'na zeval gelmemesi için ilk zamanlarda gösterdiği sert tepkiyi daha yumuşatarak af yasasının seçimlerden önce en azından konuşulmasını istemediğini belirtti. Bu nedenle af yasasısının 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden önce çıkması imkansız gibi görünüyor.

Cumhur İttifakı'nın devam etmesi ve MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin aynı şekilde ısrar etmesi halinde 2019 yılı içinde af yasası çıkabilir tahminleri yapılıyor. af yasasında son durum

YARGITAY BAŞKANI CİRİT'TEN AF AÇIKLAMASI

Mahkum yakınların hükümetten ve meclisten müjdeli bir haber beklerken Yargıtay Başkanı Rüştü Cirit'ten açıklama geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin gündeme getirdiği af konusunda açıklama yapan Cirit, “Yargıtay’ın kurumsal olarak bir görüşü olmamakla birlikte affa karşıyım” ifadelerini kullandı. Daha adil bir çözüm olabileceğini söyleyen Cirit, önceki dönemlerde ceza infaz oranının yüzde 40 oranında olduğunu 2005 yılından beri yüzde 65 olduğunu söyledi. Cirit bu oranın yüzde 50 şeklinde dengelenebileceğini ifade etti. Cirit sözlerine şöyle devam etti: "10 yıl ceza alan eskiden 4 yıl yatıyordu, şimdi 6,5 yıl yatıyor. Bu durum yüzde 50 gibi dengelenebilir. Cezaevlerindeki yetersizlik de malum. Daha önceki çıkarılan aflara baktığımız zaman, hem bir hukuki belirsizlik ortaya çıkarıyor hem de diğer taraftan asayiş noktasında toplumdaki huzur ve barışın sağlanması noktasında bazı sıkıntılar çıkarıyor. İnfaz sistemindeki yüzde 66'lık cezaevinde kalma süresini yüzde 50'lere doğru çekebiliriz. Böylelikle daha adil bir çözüm olabilir”

AK PARTİ'DEN GELEN EN SON AF AÇIKLAMASI

Af ile ilgili AK Parti'den en son açıklama AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'tan geldi. Kurtulmuş, MHP’nin af teklifiyle ilgili bir soru üzerine şunları söyledi: “Af konusunda örneğin Adalet Bakanlığımız önemli çalışmalar yaptı. Bu arada seçime kadar Meclis’in takvimini ve gündemindeki yoğunluğu hesap ederek, af tasarısına seçimlerden sonra bakılır diye düşünüyorum.”  af son dakika 2019

MHP'DEN GELEN EN SON AF AÇIKLAMASI

MHP'deki af yasasıyla ilgili en son gelişme, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile mahkum yakınları arasındaki diyalog olmuştu. Bahçeli, MHP Genel Merkezi önünde af teklifi ile ilgili basın açıklamasında bulunmak için toplanan Mahkum Yakınları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MAYAD) üyeleri ile bir araya geldi. "Devlet Baba" sloganlarıyla Bahçeli'ye sevgi gösterisinde bulunan dernek üyeleri, af yasasıyla ilgili sürecin hızlandırılması talebinde bulunmuştu. af tasarısı son dakika 2019

Bunun üzerine Bahçeli, af yasasını teklifini TBMM'ye sunduklarını anımsatarak, "TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülmesini bekliyoruz. 50 milletvekilimizle olayları takip ediyoruz. 50 milletvekili ile yasayı çıkarmak mümkün olmaz. O sebepten dolayı diğer siyasi partilerle de arkadaşlarımız diyalog içerisindeler. Olayları takip ediyoruz. Buraya kadar gelmiş olmanız bir kez daha derdinizi bize intikal ettirmeniz ayrıca memnuniyet vericidir." diye konuşmuştu.

Mahkum yakını olduğu öğrenilen bir kişi, Bahçeli'ye, "Başkanım, sizin sözünüze güveniyoruz. 24 Haziran seçimlerinde sizin sözünüze güvenerek Cumhurbaşkanı'na oy verdik. MHP'ye oyumuzu verdik." dedi. Bahçeli ise "Bunun oy ile alakası yok. İstersen verme. Bu memleket meselesidir. Biz oy için yapmıyoruz bunu. Bir daha ağzınızdan duyarsam yasayı çekerim." cevabını vermişti.

HÜKÜMETTEN EN SON AF AÇIKLAMASI

Af yasasıyla ilgili hükümet kanadından en son açıklama Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'den gelmişti. Bakan Gül, MHP’nin TBMM’ye sunduğu af teklifine ilişkin açıklamalara ilişkin, AK Parti Hükümeti’nin hem ceza adaletini sağlamak hem de infaz sistemiyle ilgili ihtiyaç olması durumunda denetimli serbestlik ve benzer uygulamalarla ilgili düzenlemeler yaptığını hatırlattı. Bakan Gül sözlerine şöyle devam etti: "Elbette bu düzenlemeler hep bir zaruretten kaynaklanmıştır. Bu tekliften bağımsız olarak ihtiyaçlar ve zaruretler çerçevesinde toplumda hassasiyeti rencide etmeyecek ceza adaletini de sağlama anlamında çalışmalarımız var. Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatlarıyla uygulamacılarla, akademisyenlerle bir teknik çalışma yapıyoruz" dedi. 

Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Suç işleyen bir kişi karakolun bir kapısından girip diğer kapısından çıkıyor. Bu da insanların adalet duygusunu rencide ediyor. 'Yapanın yanına kar kaldı, kalıyor' algısı insanların kendine, topluma ve devlete olan güveni zedeliyor. Büyük suçlar da küçük suçlardan yola çıkıyor. Ama suçlar cezasız kalınca tekerrür ediyor, daha büyüğünü yapıyor. Biz bu konuyla ilgili de toplumda adalet duygusunu cezasızlık algısını ortadan kaldıracak, az da olsa cezasını çekeceği, ıslah olacağı model üzerinde çalışıyoruz. Çalışmamızı tamamlandığında Meclis’in takdirine sunacağız."

MHP'NİN AF YASASI TEKLİFİNDE NELER YER ALIYOR, AF YASASI KİMLERİ KAPSAYACAK?

MHP, 19 Mayıs 2018 tarihine kadarki suçlara ilişkin 5 yıl şartlı indirim öngören kanun teklifini 24 Eylül'de TBMM Başkanlığına sundu. MHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, MHP Grup Başkanvekilleri Erkan Akçay ve Erhan Usta ile MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan teklif, "Bazı Suçlarla İlgili Ceza Sürelerinden Şartlı İndirim ile Tutuklu ve Hükümlülerin Salıverilmesine Dair Kanun Teklifi" adını taşıyor. Toplam 8 maddeden oluşan teklifte, FETÖ, PKK ve diğer terör örgütleri ile çocuk istismarı ve kadın cinayetleri mahkumları kapsam dışında tutuldu.

Teklif, 19 Mayıs 2018 tarihinden sonraki suçları kapsam dışı bırakıyor. Bu tarihten önce işlenen, düzenlemede ayrık tutulanlar hariç, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK) ve 765 sayılı TCK ile özel kanunlardaki suçlar yönünden tabi oldukları infaz hükümlerine göre çekilmesi gereken toplam ceza sürelerinden şartlı indirim yapılmasını öngören teklif, bunun sonucu infazı kalmayan hükümlü ve tutukluların salıverilmesini amaçlıyor.

Teklifte istisna olarak sıralanan suçların dışındaki suçlarla ilgili olarak hükümlülerin, tabi oldukları infaz hükümlerine göre çekmeleri gereken toplam ceza süresinden bir defaya mahsus olmak üzere 5 yıl indirim yapılacak. Ceza kalmazsa hükümlü salıverilecek. Hükümlünün birden fazla cezası varsa indirim, her bir ceza için ayrı ayrı uygulanmayacak, tabi olunan infaz hükümlerine göre çekilmesi gereken toplam cezadan bir defaya mahsus olmak üzere yapılacak. Sanık veya şüphelinin tutukluluk durumu, istinaf ve temyiz kanun yolunda, ilk derece mahkemesi ile istinaf ceza dairesince hükmolunan cezaların toplam süresi; kovuşturma evresinde, iddianamede ya da görevsizlik kararında sanığın işlediği iddia olunun suç ve suçlara ilişkin sevk maddelerindeki cezanın alt sınırı; soruşturma evresinde şüphelinin üzerine atılı suç veya suçların kanun maddelerinde gösterilen cezanın alt sınırı göz önüne alınarak tabi oldukları infaz hükümlerine göre çekmeleri gereken toplam ceza süresi üzerinden bir defaya mahsus, 5 yıl indirim yapılmak suretiyle değerlendirilecek. Alt sınırın belirlenmesinde TCK'nın 61. maddesindeki ölçütler esas alınarak teşebbüs, iştirak, zincirleme suç, haksız tahrik, yaş küçüklüğü, akıl hastalığı, ceza indirimi gerektiren şahsi sebepler göz önünde bulundurulacak.

Yorumlar