HDP'ye kapatma davasına liderler ne dedi?

HDP'ye açılan kapatma davasına siyasi parti liderlerinin nasıl tepki verdiği merak konusu oldu. Hangi lider HDP hakkındaki kapatma davasında nasıl bir açıklama yaptı?

Google Haberlere Abone ol
HDP'ye kapatma davasına liderler ne dedi?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından HDP'nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'nde açılan davayla ilgili siyasi parti liderleri ve temsilcilerinin açıklamaları merak konusu oldu. Hangi parti lideri nasıl bir açıklama yaptı? İşte detaylar: 

HDP EŞ BAŞKANLARI

HDP'nin kapatılma davasından ilk tepki HDP eş başkanlarından geldi. 

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde kapatma davası açılması üzerine yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, HDPye kapatma davasının demokrasiye yeni bir darbe olduğu ileri sürülerek, “Kocaeli Milletvekilimiz Ömer Faruk Gergerlioğlunun, iktidarın siyasi hesapları ve hukukun çiğnenmesiyle vekilliğinin düşürüldüğü gün, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı partimiz hakkında kapatma davası açmıştır. Partimize yönelik kapatma davası, ülke demokrasisine ve hukukuna ağır bir darbedir” denildi.

Açıklamada, “Bu fikir etrafında milyonlarca insan kenetlenmiş durumdadır. Milyonlarca insan siyasi iradesine ve geleceğine sahip çıkacaktır. Partimizin Merkez Yürütme Kurulunu yarın olağanüstü toplantıya çağırıyoruz. Sahip olduğumuz tarihsel mücadele geleneğiyle bu karanlık süreci atlatacağız. İnançlıyız ve kararlıyız. Mutlaka, ama mutlaka kazanacağız.” ifadeleri yer aldı.

KILIÇDAROĞLU'NDAN HDP'YE TELEFONLU DESTEK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ı telefonla aradığı belirtildi.

HDP’den yapılan açıklamada, “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Milletvekilimiz Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin hukuksuzca düşürülmesi üzerine Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar'ı arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti” denildi.

Kılıçdaroğlu’nun “Gelişmeler ülkede demokrasi olmadığını bir kez daha göstermiştir” dediği ifade edildi.

BAHÇELİ: HDP PKK'DIR, BÖLÜCÜLÜKTÜR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP'ye açılan kapatma davasıyla ilgili ilk yorumunu partisinin kurultayında yaptı. İşte Bahçeli'nin HDP ile ilgili ilk yorumu:

Türkiye'yi uçuruma çekmenin adı demokrasi değildir. Devletin bölünmez bütünlüğüne saldırının adı özgürlük değildir, insanlık değil insan hakları hiç değildir. Bölücü vekillerin TBMM'ye gelen fezlekelerinin önüne arkasına bakalım demek siyaset değildir, adamlık değildir. Neyine bakacaksınız? Fakat gözleri var görmüyor, kulakları var duymuyor. HDP Türk demokrasisinin çevresini sarmış mayın tarlasıdır. CHP beşinci kol faaliyetidir. İYİ parti melanet bir projedir. Bölücülerin Meclis'e gelen fezlekelerinin önüne arkasına bakmak siyaset değildir. Neyine bakacaksınız? Fezlekelerin önünde hukuk arkasında adalet vardır. Bu yetmiyorsa sizlere önünde millet arkasında devlet olduğunu mutlaka göreceksiniz.

İP'in başkanı Cumhur İttifakı için etle tırnak gibi demiş. Kendilerinin proje bazlı ittifak olduğunu açık itiraf etmiştir. Bu neyin projesidir, hazırlayanlar kimlerdir? Doğrudur, Cumhur İttifakı kader birlikteliğidir. Zalimlere, terör örgütlerine, ekonomik tetikçilere karşı tek ses, tek nefes, tek bilek, tek yürekle duruş gösteren cumhurun köküdür. Cumhur İttifakı'nı arayan Pensilvanya'da, Kandil'de değil, başkent Ankara'da dünyaya Türkçe bakan iradenin sağlam ahlakında bulacaktır.

ABDULLAH GÜL: ÇOK YANLIŞ BULUYORUM

T24'ten Murat Sabuncu'ya konuşan Gül şunları kaydetti: "Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesini ve HDP'ye kapatılma davasının açılmasını çok yanlış buluyorum. Bu hareketlerin hem Türkiye'ye hem de hükümete çok anlamsız bir yük getireceği nasıl görülmüyor? Şiddetle hiçbir ilgisi olmayan, geçmişi bilinen, ayrım gözetmeden insan hakları savunuculuğu yapan bir milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması ve parti kapatma davasının açılması, Türkiye'de daha çok demokrasi ve hukuk ihtiyacı olduğunu reform paketleriyle açıklama çabasında olan hükümete ve ülkemize bir yük olacaktır.

Tüm bunlar 90'lı yıllarda yaşanmış ve Türkiye aleyhtarlığına ve Türkiye'nin izolasyonuna büyük bir fırsat vermiştir. Daha sonra o günleri unutturmak için çok çabalar sarf edildi. Parti kapatmalarının ve dokunulmazlıkların kaldırılmasının terör örgütlerinin çok işine geldiğini daha önceki deneyimler göstermiştir. Terör demokrasinin güçlendirilmesiyle ve insan hakları standartlarının yükseltilmesiyle kitlelerden izole edilir ve terörle mücadele daha kolay olur. Yakın siyasi tarihimiz bütün bunların örnekleriyle doluyken aynı hataları yapmanın bu güzel ülkeye büyük zararlar vereceği kanaatindeyim."

GELECEK PARTİSİ GENEL BAŞKANI AHMET DAVUTOĞLU

Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, Yargıtay’ın HDP’ye yönelik kapatma davası açmasına karşı çıktı. 

Davutoğlu Twitter'dan yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Siyasi partileri kapatmak, seçilmiş milletvekillerinin haklarını ellerinden almak Türkiye'nin önünü açmaz; toplumsal barışı bozar.

2053 hedefi koyanlar, yeni Anayasadan bahsedenler Türkiye'yi 1990'ların girdabına sokmak istiyor.

Sonuna kadar demokrasiyi ve siyaseti savunacağız.

DEVA PARTİSİ GENEL BAŞKANI ALİ BABACAN

DEVA Partisi lideri Babacan, Yargıtay’ın HDP'nin kapatılması istemiyle AYM’de dava açmasına tepki gösterdi.

Babacan açıklamasında şunları söyledi:

Siyasi meşruiyetin toplum desteği ile sağlandığını dile getiren Babacan, şu ifadeleri kullandı:

6 milyon oy alan bir partiyi yargı yoluyla engellemeye çalışmak oy veren milletimize saygısızlıktır.

Demokrasimiz, farklı fikirlerin konuşulduğu bir ortamda gelişebilir.

Siyasetin yolunu kapatmak ülkeyi çözümsüzlüğe hapsetmektir.

 

Yorumlar