Hafize Gaye Erkan'ın istifasına ekonomi yönetimi karar verdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşerek Gaye Erkan'ın görevden alınmasını istediği ve bu isteğinin kabul gördüğü belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Erkan'ın istifasını ekonomi yönetimi istedi

Hafize Gaye Erkan, eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı'nın istifası, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve diğer üst düzey yetkililer arasındaki gerilimlerin bir sonucu olarak görülüyor. Bloomberg'e göre, Erkan'ın ABD ziyareti sırasında yaşananlar ve Merkez Bankası içindeki gerginlikler, istifanın perde arkasındaki temel faktörler arasında yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesinin ardından geleneksel ekonomi politikalarına dönüş, döviz piyasasında istikrar sağlanmasına yardımcı oldu. Ancak, Bloomberg'in kaynaklarına göre, bu süreç içerisinde, özellikle Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan arasında, politikaların yönetimi konusunda ciddi çatışmalar yaşandı.

ERKAN'IN GÖREVDEKİ ZORLUKLARI

Erkan'ın karşılaştığı zorluklar, önceki Merkez Bankası başkanlarına kıyasla daha fazla dikkat çekti. Özellikle Erkan'ın cinsiyeti ve politikalara yaklaşımı, kamuoyu ve medya tarafından farklı şekillerde ele alındı. Bazı hükümet yetkilileri, Erkan'ın açıklamalarını, teknokrat bir imaj çizme çabalarıyla çelişkili buldu.

ABD ZİYARETİ VE BABASI HAKKINDAKİ İDDİALAR

Erkan'ın ABD ziyareti sırasında yaşananlar ve babası hakkında ortaya atılan iddialar, mevcut gerilimi daha da artırdı. Erkan'ın babasının iş etkinliklerine katılımı ve bir Merkez Bankası çalışanının, Erkan'ın babası tarafından işten çıkarıldığını iddia etmesi, durumu karmaşıklaştırdı.

ŞİMŞEK'İN ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMESİ

Şimşek, yaşanan gerginliklerin doruğa ulaşması ve Erkan'ın ABD ziyareti sırasında ortaya çıkan durumları Cumhurbaşkanı Erdoğan ile paylaştı. Şimşek'in, Erkan'ın görevden alınması yönünde tavsiyede bulunduğu ve bu kararın yerel seçimler öncesinde alınmasının planlandığı belirtiliyor. Ancak, Erkan'ın beklenenden daha erken bir tarihte görevden ayrılması, yeni bir krizin önlenmesi adına alınan bir karar olarak görülüyor.

Yorumlar