Habere ‘komplo teorisi’ diyen Maliye, toplantıyı yalanlamadı

Maliye Bakanlığı, Taraf gazetesinin 'Maliye Ambarında Darbe Toplantısı' manşetiyle verdiği habere, ‘adeta komplo teorilerinin ve hayal dünyalarının sınır tanımadığı’ şeklinde tepki gösterdi. Ancak açıklamasında toplantının yapılmadığına...

Google Haberlere Abone ol
Habere ‘komplo teorisi’ diyen Maliye, toplantıyı yalanlamadı

Maliye Bakanlığı, Taraf gazetesinin 'Maliye Ambarında Darbe Toplantısı' manşetiyle verdiği habere, ‘adeta komplo teorilerinin ve hayal dünyalarının sınır tanımadığı’ şeklinde tepki gösterdi. Ancak açıklamasında toplantının yapılmadığına ilişkin herhangi bir bilgi yer almadı.

Açıklamada, Vergi Denetim Kurulu (VDK) bünyesinde yapılacak incelemeleri temelde dört ana kaynaktan başlatıldığı belirtilerek, "Bunlar; Kurul bünyesinde oluşturulan Risk Analiz Merkezi tarafından, mükelleflere ait her türlü bilgi kullanılarak yapılan analiz ve mukayeseler neticesinde riskli görülen sektörler ve mükellefler nezdinde yürütülen incelemeler, İhbar ve şikâyetlere istinaden yürütülen incelemeler, Teftiş, soruşturma, inceleme ve denetimler sırasında yapılan tespitlere istinaden yürütülen incelemeler, Kamu kurum ve kuruluşlarından intikal eden ve doğrudan veya dolaylı olarak vergisel konuları içeren inceleme ve denetim raporları ile inceleme talepleri." denildi.

Vergi Denetim Kurulu bünyesinde yapılacak çalışmaların bu çerçevede her yıl bahsedilen kıstaslara göre dönem başında hazırlanan Genel Çalışma Planlarıyla belirlendiği aktarılan açıklamada, "2014 yılına ilişkin Genel Çalışma Planı ise 27/01/2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu kapsamda Vergi Denetim Kurulu’nun 2014 yılında gerek merkezde gerekse illerdeki denetleme programı kapsamında yapacağı incelemelerin hangi sektörleri kapsayacağı belirlenmiştir. Yine aynı Genel Çalışma Plan'ında denetim yapılacak iller de tek tek belirlenmiştir. Bir yıl boyunca yürütülen bütün incelemelerin sonuçları o yıla ait faaliyet raporu ile de kamuoyuyla paylaşılmaktadır. 2014 yılı inceleme faaliyet raporu ise Mart ayında paylaşılacaktır." bilgisi verildi.

Açıklamada, denetim birimlerinin Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK) adı altında toplanmasından itibaren incelenen mükellef sayısında önemli artışlar gerçekleştirildiği de kaydedilerek, şöyle denildi:

"2011 yılında incelenen mükellef sayısı 16.267 iken bu sayı 2012 yılında 46.845, 2013 yılında ise 71.352 olmuştur. Diğer taraftan 2013 yılında Vergi Denetim Kurulu inceleme kapasitesini daha da artırmak için Vergi müfettiş sayısını iki katına çıkarmıştır. Böylece belirli bir zaman aralığı içinde bütün mükelleflerin incelenmesi hedeflenmiş ve bu hedef doğrultusunda emin adımlarla ilerlenmektedir. VDK'nın tüm vergi incelemeleri söz konusu haberde iddia edilenin aksine, yukarıda yaptığımız açıklama çerçevesinde yürütülmektedir."

Açıklamanın son kısmında da altı çizili olarak şu ifadeler yer aldı:

"Vergisel yükümlülüklerini tam ve zamanında yerine getiren hiç bir mükellefin de denetimden çekinmesine gerek yoktur. Unutulmamalıdır ki vergi incelemesi, Vergi Denetim Kurulu’na yasanın vermiş olduğu en temel görevdir ve bu görevi tarafsızlık, objektiflik, bilimsellik ve mesleki yetkinlik ilkeleri çerçevesinde bir plan dâhilinde gerçekleştirilmektedir. Tüm bu açıklamalar çerçevesinde Taraf Gazetesinin tirajı komik ve maksatlı bu haberlerini kamuoyunun takdirlerine sunarız."

CİHAN

Yorumlar