Güney Kıbrıs ile ABD, ortak arama-kurtarma tatbikatı gerçekleştirdi

Güney Kıbrıs ile ABD dün “CYPUSA- 01/14 isimli ortak deniz ve hava tatbikatı gerçekleştirdi. Tatbikata, Güney Kıbrıs’a ait hava ve deniz araçları ile ABD Donanması’nın 6’ncı filosunun katıldığı öğrenildi. Tatbikatın koordinasyonunun...

Google Haberlere Abone ol
Güney Kıbrıs ile ABD, ortak arama-kurtarma tatbikatı gerçekleştirdi

Güney Kıbrıs ile ABD dün “CYPUSA- 01/14 isimli ortak deniz ve hava tatbikatı gerçekleştirdi.

Tatbikata, Güney Kıbrıs’a ait hava ve deniz araçları ile ABD Donanması’nın 6’ncı filosunun katıldığı öğrenildi. Tatbikatın koordinasyonunun Larnaka’daki Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi (KSED) ile ABD Donanması’nın 6’ıncı Filosunun Komuta Görev Gücü-65 tarafından yapıldığı belirtildi.

Tatbikat senaryosunun, açık denizde meydana gelen bir deniz kazasıyla ilgili olduğunu kaydedilirken, arama-kurtarma eylem planının KSED tarafından uygulamaya konduğunu aktarıldı.

Rum basını, ortak tatbikatın eğitimden öte siyasi bir sebeple yapıldığını savunarak, ABD’nin bu gibi faaliyetlerle “Kıbrıs’ın bölgedeki önemli rolüne” işaret ettiğini iddia etti.

Politis gazetesi, Türkiye’nin hidrokarbon yataklarıyla ilgili araştırmalara kuşkuyla baktığı bir dönemde, resmi olarak sözde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğini tanıdığın öne sürdü.

Haberde, bu tatbikatın, arama kurtarma konularında Güney Kıbrıs ile ABD arasında 2014 yılı içerisinde yapılan ikinci planlı işbirliği olduğu kaydedilirken, ilk işbirliğinin, 10 Nisan’da İsrail ile Yunanistan’ın da katıldığı “Nemesis 2014” isimli çok uluslu tatbikat olduğu anımsatıldı.

Gazete, tatbikatta kazazedelerin tespiti ve kurtarılması, yaralı ve hastaların helikopterle taşınması, aynı zamanda arama-kurtarma helikopterlerinin ABD donanması gemisindeki helikopter pistine eğitim amaçlı iniş-kalkışlarının canlandırıldığını yazdı. CİHAN

Yorumlar