Gül, Hollanda’da dünya liderleri ile bir araya geldi

Hollanda’da III. Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin açılış oturumu ile genel oturuma katılan Cumhurbaşkanı Gül, zirve öncesinde dünya liderleri ile bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol
Gül, Hollanda’da dünya liderleri ile bir araya geldi

Hollanda’da III. Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin açılış oturumu ile genel oturuma katılan Cumhurbaşkanı Gül, zirve öncesinde dünya liderleri ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Gül daha sonra Hollanda Kralı Willem-Alexander tarafından zirve münasebetiyle Kraliyet Sarayı’nda verilen resepsiyon ve çalışma yemeğine katıldı.

Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin açılışında Lahey’de dünya liderleriyle buluşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Başkanı Barack Obama ile sohbet etti. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile selamlaşarak görüşen Cumhurbaşkanı Gül, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile görüş alışverişinde bulundu.

Gül, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in yanı sıra, Ürdün Kralı II. Abdullah ve Pakistan Başbakanı Muhammed Navaz Şerif ile de bir süre sohbet etti. Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra III. Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin açılış oturumuna ve genel oturuma katıldı.

GÜL, BM GENEL SEKRETERİ BAN’I KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanı Gül, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’u kabul etti. Zirvenin yapıldığı World Forum Kongre Merkezi’nde gerçekleşen görüşmede ağırlıklı olarak Suriye’deki gelişmeler ele alındı. BM Genel Sekreteri Ban, Türkiye’nin Suriye’de izlediği politika ve çok sayıda mülteciyi kabul etmiş olmasını Birleşmiş Milletler olarak büyük takdirle karşıladıklarını söyledi.

Ayrıca görüşmede Kıbrıs’ta iki toplum lideri arasında başlayan doğrudan görüşmeler de ele alındı. BM Genel Sekreteri Ban, Türkiye’nin oynadığı yapıcı rolden büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

“CENEVRE SÜRECİNİN BAŞARILI OLMASI ELZEM”

Gül, Suriye’deki insanlık dramının bu şekilde devam etmesinin tüm bölge ve küresel düzen bakımından daha büyük risk ve tehditler oluşturacağını, bu nedenle soruna bir an önce çözüm bulunmasının gerektiğini ve Cenevre sürecinin başarılı olmasının elzem olduğunu ifade etti.

“KIBRIS’TA KAPSAMLI ÇÖZÜM İÇİN YAPICI BİR ROL OYNAMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Kıbrıs’ta kapsamlı bir çözüm bulunması için bugüne kadar üstlenmiş olduğu yapıcı rolü oynamaya devam edeceğini, adada iki topum lideri arasında doğrudan görüşmelerin başlamasıyla yakalanan olumlu ivmenin mutlaka olumlu sonuç verecek şekilde devam etmesi gerektiğini ve BM Genel Sekreteri’nin bu konuda aktif bir tutum içinde olmasından memnuniyet duyacağını söyledi.

“TÜRKİYE, ULUSLARARASI HUKUKTAN KAYNAKLANAN MEŞRU MÜDAFAA HAKKINI KULLANDI”

BM Genel Sekreteri Ban ise, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun telefonda kendisini arayarak düşürülen Suriye uçağı ile ilgili olarak kendisini bilgilendirdiğini belirtirken, Türkiye’nin bu önlemi alma gerekçesini anladıklarını söyledi. Genel Sekreter Ban, durumun daha fazla tırmanmasından endişe duyduğunu aktardı. Cumhurbaşkanı Gül ise, Türkiye’nin sınırını ihlal eden ve uyarılara rağmen bu ihlale devam eden Suriye uçağına karşı uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru müdafaa hakkını kullandığını aktarırken, Suriye rejiminin Türkiye’nin sınır güvenliğini ihlal eden eylemlerine son vermesi gerektiğini söyledi.

CUMHURBAŞKANI GÜL, KRALİYET SARAYI’NDA VERİLEN RESEPSİYON VE ÇALIŞMA YEMEĞİNE KATILDI

Toplantıların ardından Cumhurbaşkanı Gül, Hollanda Kralı Willem-Alexander tarafından zirve münasebetiyle Kraliyet Sarayı’nda verilen resepsiyon ve çalışma yemeğine de katıldı. CİHAN

Yorumlar