GRAFİKLİ - Fildişi Sahili'nden elektrik sorununa barajlı çözüm

- Fildişi Sahili, bölgedeki birçok ülkede yaşanan elektrik kesintilerine çare olacak bir projeyi tamamladı - Faaliyete başlayan Sobre Hidroelektrik Barajı, Fildişi Sahili'nin yanı sıra Gana, Burkina Faso, Togo ve Benin'in de elektrik ihtiyacını karşılayacak - Baraj ile Fildişi Sahili'nin hidroelektrik üretim kapasitesi, yüzde 10 artırılarak yüzde 40'a çıkarılacak

Google Haberlere Abone ol
GRAFİKLİ - Fildişi Sahili'nden elektrik sorununa barajlı çözüm

ABİDJAN (AA) - ADAM ABU BASHAL/ALAATTİN DOĞRU - Batı Afrika ülkesi Fildişi Sahili, tamamlanan ve yapımı devam eden hidroelektrik barajlarıyla kıtadaki birçok ülkenin elektrik ihtiyacına cevap verecek.

Fildişi Sahili, yıllarca süren siyasi sorunların ardından hızla büyüyen ekonomisini desteklemek üzere enerji altyapısına büyük yatırım yapıyor.

Üretime başlayan Sobre Hidroelektrik Barajı, inşa edildiği toprakların yanı sıra komşu ülkeler Gana, Burkina Faso, Togo ve Benin'e de elektrik sağlayacak.

Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Vattara tarafından ülkenin güneybatısında hizmete açılan Sobre Hidroelektrik Barajı'nın yüzde 15'i devlet, yüzde 85'i ise Çin'in desteğiyle inşa edildi.

Fildişi Sahili ve komşu ülkelerin enerji açığını en aza indirmek üzere 4 yılda tamamlanan 4 kilometre uzunluğundaki barajın toplam maliyeti 550 milyon dolar oldu.

Söz konusu barajın, 4 türbinden elde edilen 275 megavat elektrik ile ülkenin hidroelektrik üretim kapasitesini yüzde 10 artırarak yüzde 40'a çıkarması bekleniyor.


- İkinci barajın da temelleri atıldı


Fildişi Sahili, Sobre Barajı ile ulaştığı yıllık yaklaşık 2 bin 200 megavatlık üretimini, kısa süre önce temelleri atılan Gribo Popoli Barajı ile 2020'de 4 bin megavata çıkarmayı hedefliyor.

2020'de tamamlanması planlanan Gribo Popoli Barajı, Çin'in desteğiyle yapılacak. Barajın yaklaşık 350 milyon dolara tamamlanması bekleniyor.


- Afrika genelinde yaklaşık 600-700 milyon kişiye elektrik ulaşmıyor


AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, elektrik kesintileri Afrika kıtasının en büyük sorunlarının başında geliyor.

Kıta genelinde yaklaşık 600-700 milyon kişiye elektrik ulaştırılamıyor. Bu oran, 1 milyardan fazla kişinin yaşadığı kıtada nüfusun neredeyse yarısından fazlasını oluşturuyor.

Kıtadaki ülkeler elektrik ihtiyacını çoğunlukla gelişmiş Avrupa ülkelerinden karşılamaya çalışırken, bu bağımlığın sebepleri olarak başta rüzgar, su ve güneş gibi doğal enerji kaynaklarından yeterince faydalanılamaması gösteriliyor.

Yorumlar