Tank Palet Fabrikası kimin? Arifiye Tank Palet Fabrikasının sahibi kimdir? Katar mı?

Tank Palet Fabrikası kimin sahibi kim devlet mi özel mi, Katarlılara satıldı mı? Muhalefet partilerinin seçim meydanlarında sık sık kullandığı, "Katarlılara satıldı" şeklinde iddianın aslı nedir? Gerçekten Palet Fabrikası satıldı mı? İşte olayın perde arkası ve gerçekler

Google Haberlere Abone ol
Tank Palet Fabrikası kimin? Arifiye Tank Palet?

Tank Palet Fabrikası kimin? Arifiye Tank Palet Fabrikasının sahibi kimdir? Katar mı? Sahibi kim devlet mi özel mi, Katarlılara satıldı mı? Muhalefet partilerinin özellikle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim meydanlarında sık sık dile getirdiği Tank Palet Fabrikası ile ilgili konu vatandaşın da ilgisini çekmeye başladı. Kılıçdaroğlu, fabrikanın Katarlılara satıldığını ileri sürerek, hükümeti yerli ve milli olmamakla suçluyor. Açıklamalarında genellikle de "Ülkücü kardeşlerime sesleniyorum" ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, bu yolla hükümetin gayri milli bir adım attığını ileri sürüyor. Peki, Tank Palet Fabrikası kimin, sahibi kim, gerçekten satıldı mı? Olayın aslı nedir? Gerçekten de Katar ordusuna mı satıldı? İşte işin aslı:

TANK PALET FABRİKASI KİMİN? SAHİBİ KİMDİR?

Öncelikle Tank Palet Fabrikası'nın ne olduğu, ne zaman kurulduğu bilgilerine bir göz atalım. Resmi adı Sakarya 1. Ana Bakım Fabrikası olan halk arasındaki ismi ise Tank Palet Fabrikası olan fabrika devlet tarafından kurulan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çeşitli ihtiyaçlarını karşılaması beklenen ve Sakarya'nın Arifiye ilçesinde kurulan bir fabrikadır.

Tank Palet Fabrikası kimin, sahibi kim, gerçekten satıldı mı?
Tank Palet Fabrikası kimin, sahibi kim, gerçekten satıldı mı?

 

Tank Palet Fabrikası 1975 yılında Süleyman Demirel'in başbakanlığı döneminde, Milli Savunma Bakanlığı tarafından kuruldu. Dönemin Cumhurbaşkanı ise Fahri Korutürk'tü. Her ne kadar bakım fabrikası olsa da Tank Palet Fabrikası Türkiye'nin ilk askeri fabrikasıdır.

TANK PALET FABRİKASI NE İŞ YAPAR?

Tank Palet Fabrikası, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan kara taşıtlarının bakımı, onarımı, modifiye edilmesi, tank motoru üretilmesi, tank paleti, gece görüş dürbünü, fırtına obüsü gibi tank malzemelerinin üretilmesi işini yapar. Fabrikada 714 işçi, 112 memur ve yaklaşık 100 askeri personel görev almaktadır.

Tank Palet Fabrikası kimin, sahibi kim, gerçekten satıldı mı?
Tank Palet Fabrikası kimin, sahibi kim, gerçekten satıldı mı?

 

İDDİA: TANK PALET FABRİKASI KATAR ORDUSUNA SATILDI

İddia CHP tarafından dile getiriliyor. İddiaya göre Sakarya'da bulunan Tank Palet Fabrikası Katarlılara satıldı. Tank Palet Fabrikası'nın Katar ordusuna satıldığına dair ilk iddia CHP Milletvekili Engin Özkoç tarafından ortaya atıldı. Özkoç, "Türk ordusuna ait fabrika Katar ordusuna geçiyor. BMC’nin büyük ortağı Katar ordusudur. Cumhurbaşkanının açıklamalarından anlaşılıyor ki, Türk ordusuna ait askeri fabrika Katar ordusunun yönetimine geçiyor. Çünkü BMC'nin büyük ortağı yüzde 49.99 hisseyle Katar ordusudur” iddiasında bulunmuştu.

 

Tank Palet Fabrikası kimin, sahibi kim, gerçekten satıldı mı?
Tank Palet Fabrikası kimin, sahibi kim, gerçekten satıldı mı?

 

İŞİN ASLI 

Tank Palet Fabrikası, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı ASFAT A.Ş'ye bağlı bir şekilde faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. Tank Palet Fabirkası Katarlılara satılmadı. Tank Palet Fabrikası, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin son yıllarda büyük tedarikçilerinden olan mayına karşı dayanaklı Kirpi'yi üreten BMC'ye işletme olarak devredildi. 

BMC ise yarısından az kısmı yani yüzde 49.9'u Katarlılara daha önce satılmıştı. 

BMC'nin sahibi Ethem Sancak, yerli tank, yerli ve milli silahların üretimi için büyük bir ortağa ihtiyaçları olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da aracılığıyla Katarlıların ortak olmasını rica etmişti. Katar BMC'ye ortak oldu. 

Tank Palet Fabrikası kimin, sahibi kim, gerçekten satıldı mı?
Tank Palet Fabrikası kimin, sahibi kim, gerçekten satıldı mı?

 

Katarlılarla ortaklık sürecini ise Ethem Sancak'ın kendi ağzından okuyalım: 

“Liderimiz bana dedi ki; ‘Sen o otomotiv şirketinin altından kalkabilir misin?’ Valla ne emrederseniz onu yaparım. Ama buna gücüm yetmeyebilir. Elimdeki varidatım bu. Savunma sanayine girmek o gün için bir macera. Ben de eski bir sosyalist yeni bir Müslüman olarak kardeşlerim arasında adil bölüşmüştüm serveti. 16’da bir parçası kalmıştı. Dedim; ‘Bu para var. Bununla alınabiliyorsa ihaleye gireyim. Ama diyelim ki aldım. Bunu emrettiğiniz gibi güçlü bir sanayi şirketi haline getirebilmem için güçlü bir fon olması lazım arkamda. ‘Ne yaparız’ dedi. Sizin büyük ferasetinizle Arapların onurlu bir bölümünü kendine getirttiniz. Katar’la neredeyse tek millet iki devlet haline geldik. Allah da gani gani para vermiş Katar’a. Emir’de sizi kırmaz. Katar devletini ve silahlı kuvvetlerini bana ortak ederseniz bu işin altından kalkarız. Sağ olsun sayın Emir’i aradı o da kırmadı. BMC’nin yüzde 50 eksi birini Katar ordusuna sattım. Tek başına yapmak istemiyordum. Benim gibi deli bir Laz ortak da önerdi bana Sayın Cumhurbaşkanım. Onu da yanıma aldım; Talip Öztürk, eşit bölüştük.”

Tank Palet Fabrikası kimin, sahibi kim, gerçekten satıldı mı?
Tank Palet Fabrikası kimin, sahibi kim, gerçekten satıldı mı?

 

BMC KURULUŞU VE AÇILIMI

Yüzde 100 yerli sermayeli olan BMC, 30 Nisan 2014'te TMSF tarafından yapılan ihalede tek katılımcı olarak teklif veren iş adamı Ethem Sancak'a ait olan "Es Mali Yatırım" tarafından 751 milyon TL ye satın almıştı. Rekabet Kurumu 21 Mayıs 2014 tarihinde internet sitesinden yaptığı açıklamayla BMC'nin Es Mali Yatırım ve Danışmanlık A.Ş.'ye devredilmesi işlemine izin verilmesinde sakınca bulunmadığını duyurdu.

Açılımı British Motor Corporation BMC 1964 yılında yüzde 70 yerlilik oranıyla İzmir'de kurulmuştu. Şirket daha sonra Türk şirketler tarafından satın alınarak 100 yüz yerli sermayeye kavuşmuştu.

ERDOĞAN'DAN İDDİAYA YALANLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tank Palet Fabrikası'yla ilgili bir açıklama yaparak "satış" iddialarını yalanlamıştı. Erdoğan, "Tank Palet Fabrikası'nda çalışan kardeşlerim başta olmak üzere kimsenin CHP'nin yalanlarına itibar etmediğini biliyorum. Öncelikle fabrikamızın satılması kesinlikle söz konusu değil. Buna inananlara üzülüyorum. Kusura bakmasınlar Tayyip Erdoğan böyle bir yola bugüne kadar tevessül etmemiştir, bundan sonra da etmez. Bu CHP zihniyeti neyin satılacağını, neyin işletmeye alınacağını anlamaz. Mevcut personelin tasfiyesi, işinden, aşından ekmeğinden edilmesi asla söz konusu değildir. Burada yapılan iş özelleştirme değiltir. İşletme hakkının belirli kısıtlamalar dahilinde BMC'ye devridir." demişti.

SON AÇIKLAMA 

Tank Palet Fabrikası ile ilgili son açıklama AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz'dan geldi. Yavuz, Tank Palet Fabrikası'nın işletme hakkının devredilmesine ilişkin, "Özelleştirilen bir şey yok. Tank Palet Fabrikası yine devletin olmaya devam edecek. Oradaki alet, edevat, makine ne varsa yine devletin olmaya devam edecek. Sadece oranın işletme hakkı devrediliyor." dedi. Yavuz, "Allah nasip ederse orada Altay tanklarını üreteceğiz. Orada fabrikanın savunma sanayisine ilişkin çok gelişmiş birtakım hamleleri olacak. İnşallah Altay tankının motorunun millileştiğine de şahitlik edeceğiz. Gördük ki BMC ilk yerli motoru da üretmiş oldu, arkası gelecek." diye konuştu.

ÖZETLE

Tank Palet Fabrikası, halihazırda Milli Savunma Bakanlığı'nın bünyesinde faaliyet gösteriyor. Fabrika, zaten Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en güçlü silahlarını temin eden, şu ana kadar birçok yerli ve milli silahın üretiminde rol alan BMC'ye işletme olarak devredildi. Katar ise bu şirketin küçük bir ortadığıdır. İşletmede ise söz sahibi yine yüzde yüz yerli firma olan BMC'dir. 

Yorumlar

İsmail Habertürk'te Kılıçdaroğlu aynen şöyle söylüyordu bir soruya tank palet fabrikası satılmadan önce goss döneminde tank üretiyordu Hatta 5-10 tane de tank üretti doğru mudur yoksa Yine yalan mı konuştu
Anil Yazar 75 hem cahil hem akli yarim bir adamsin.
YAZAR 75 ŞU YORUMLARDAN ANLIYORUM Kİ BİZİM İNSANLARIN HARBİDEN ANLAYIŞI KIT. YUKARIDAKİ HABERLERİ YORUMLAMA ŞEKİLLERİNE BAKIN. BU GÜN BİZİM İÇİN GEREKLİ OLAN ASKERİ MALZEME VE ARAÇLARI ÜRETEMEYECEK BİR ÜLKE HALİNE GELMİŞİZ. ELİMİZDE OLANLARIDA YANDAŞLARA PEŞKEŞ ÇEKİYORUZ. BİZİM SALAKLARDA BUNU SAVUNUYOR. DAHA İHALEYE ÇIKMADAN ADRESE TESLİM YAPILMIŞ. BAŞKASINA DAHİ FIRSAT VERMEDEN. SİZ SAVUNUN BAKALIM. GELECEKTE YİYECEK EKMEK BULAMADIĞINIZDA SİZLERİ GÖRECEM. BİNLERCE İŞSİZ VAR. AMA YANDAŞLARIN KEYFİ YERİNDE..
Çetin Haberde bu fabrikanın işletme hakkının BMC şirketine devredilmesinin gerekçesi açık seçik ortaya konamıyor. Bu işletme kar gayesi güden bir işletme değil ki. Tam tersine stratejik askeri ürünler ve teknoloji üreten bir müessese. Bu işletme bir kamu iktisadi teşekkülü olarak da pekala yeniden organize edilebilirdi. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Altay Tankları projesini yürütme konusunda hem sermaye, hem de teknolojik bilgi birikimi hususlarında acze düşeceğini zannetmiyorum. Üstelik Türkiye ya da Katar'da olası bir iktidar değişikliği sıkıntı yaratabilir. Cumhuriyet Halk Partisinin eleştirilerini önemi, tam da işte bu noktada ortaya çıkıyor. Türkiye'nin savunma sanayi, devletin tam kontrolü altında geliştirilmeli, kısmen ya da tamamen özelleştirilmemelidir. Hele hele çok küçük bir oran dahi olsa, bu sanayi koluna yabancı sermaye sokulmamalıdır. Altay Tankları projesinde, tank motorlarının imalatı için niçin Tümosan düşünülmemiş? Ben ülke savunması için stratejik önemi haiz askeri ürünler üreten bu tür müesseselerin kısmen veya tamamen özelleştirilmesine kesinlikle karşıyım.
ali 2002 öncesi milli bir piyade tüfeğimiz dahi yoktu. şimdi savunma sanayimiz %70 yerli,sen ne maval okuyorsun Kemal K.