Fransa'nın yeni başbakanı: Mesajı aldık

Fransa’da yerel seçimlerde alınan başarısız sonuç sonrası Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından kabineyi kurmakla görevlendirilen Manuel Valls başkanlığındaki yeni hükümet, için meclisten güven oylaması gerçekleştiriliyor.

Google Haberlere Abone ol
Fransa'nın yeni başbakanı: Mesajı aldık

Fransa’da yerel seçimlerde alınan başarısız sonuç sonrası Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından kabineyi kurmakla görevlendirilen Manuel Valls başkanlığındaki yeni hükümet, için meclisten güven oylaması gerçekleştiriliyor.

Oylama öncesi konuşan Başbakan Maneul Valls, seçimlerde halkın kızgınlıklarını, memnuniyetsizliklerini, şüphelerini dile getirdiğini belirterek verilen mesajın alındığını kaydetti. Halkın gelecekle ilgili kaygılarını anladığını, vergilerin çok ağır olduğunu, adalet beklentilerinin ortaya konduğunu belirten Valls,"Seslerini ve sessizliklerini duydum."ifadelerini kullandı. Fransa’nın durumunu ‘Çok acı, yetersiz umut ‘olarak özetleyen yeni başbakan, "Artık yeni bir sayfa açtık. Fransız halkına gerçekleri anlatacağız. Ülkemizin aciliyetleri var. Halkın gelecekden yeniden güven duymasını sağlayacağız." dedi.

İşsizliğin yıllardır Fransa’yı esir aldığının altını çizen Valls, geçen yıla göre daha az işsiz gencin bulunmasının kendileri için yeterli olmadığını, söyledi. Valls, güçlü bir büyüme olmadan biz hiç birşey yapamayız. Bizim işyerlerine ihtiyacımız var." dedi. Fransa Başbakanı, işçilik maliyetlerinin de azalacağı sözünü verirken, asgari ücretlinin cebine yılda 500 euro daha fazla ücret gireceğini söyledi. Manuel Valls, işveren katkılarının kaldırılması ve 2020 yılında kurumsal vergilerin azaltılmasının da projeleri arasında olduğunu aktardı.

‘SOYKIRIM SUÇLAMASI HAKSIZ VE DEĞERSİZ’’

Fransa’nın yeni başbakanı, ırkçılıkla, Yahudi, Müslüman, Hristiyan düşmanlığı ve homofobi ile aynı kararlılıkla mücadele edeceklerini altını çizdi. Fransa’nın Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali'deki askerlerini selamladığını belirten Manuel Valls, Ruanda soykırımında Fransa’nın da rol oynadığı yönündeki eleştirilerinde ‘haksız ve değersiz’ olduğunu belirtti.

Yurtdışında doğan bir vatandaş olarak Fransa’da hükümete başbakanlık edebilmenin kendisi için onur olduğunu vurgulayan Manuel Valls, dünyada çok az ülkenin başka bir ülkede doğmuş bir insanın bu derece yüksek bir devlet görevine getireceğini söyledi. Manuel Valls, ''Onun için ben Fransa’yı seviyorum. Fransa’nın değerleri bizi birleştirmelidir. ‘’ifadelerini kullandı.

Daha önce gündeme gelen Fransa’daki bölgelerin sayısının azaltılması ile ilgili de açıklamalarda bulunan Manuel Valls, 2015 yılında yapılacak bölgesel seçimlerden sonra hükümetin bölgelerin sayısını azaltmak için yeni bir harita sunacağını söyledi. Valls son olarak, Fransa’nın Almanya ile güçlü ilişkilerine bağlılığını vurgulayarak, ne Fransa’nın Avrupa’dan ne de Avrupa'nın Fransa’dan vazgeçemeyeceğini aktardı.

47 dakika süren Valls'ın konuşması iktidar partisi milletvekilleri tarafından ayakta alkışlanırken, muhalefet cephesinden ise yoğun eleştiri aldı. Manuel Valls’a tepki gösteren ana muhalefet partisi Halk Hareket Birliği(UMP) Meclis Grup Başkanı Christian Jacop, 30 Mart halkın sizin politikanızı cezalandırdığı tarih oldu. UMP yeniden Fransa’nın yeniden birinci partisi oldu.’’dedi.
CİHAN

Yorumlar