FETÖ'nün Mısır'daki faaliyetleri

- Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği ve Mısır'da yaşayan Türklerin ifadelerine göre Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Mısır'daki faaliyetleri devam ediyor

Google Haberlere Abone ol
FETÖ'nün Mısır'daki faaliyetleri

KAHİRE (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) Mısır’ın farklı şehirlerindeki faaliyetlerini devam ettirdiği belirtildi.

Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği yetkililerinden edinilen bilgiye göre, FETÖ'nün Mısır'ın genelindeki faaliyetleri hakkında Mısır Dışişleri Bakanlığı bilgilendirildi.

Büyükelçilik yetkililerinden alınan bilgiler ve görgü tanıklarının ifadelerine göre FETÖ’nün Mısır’daki faaliyetleri 1990'lı yılların ortalarından itibaren artmaya başladı. Türkiye’den ve Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinden öğrenciler getirildi ve evlere yerleştirildi. Kahire'de öğrenci evleri dışında dört yurt binası faaliyete geçirildi.

FETÖ’ye yakınlığıyla bilinen ve Arapça yayın yapan Hıra Dergisi Kahire’de hazırlanıp, basılıyor ve Mısır’daki dağıtım şirketleri aracılığı ile diğer Arap ülkelerine dağıtılıyor. Yayın ve dağıtım ekibi dışında Kahire’de derginin Türkçe’den Arapça’ya çeviri faaliyetleri için de bir ekip bulunduruluyor.

Başkent Kahire'de Nil adında bir Arapça dil kursu yıllardır faaliyet gösteriyor. Özellikle yaz aylarında söz konusu dil kursuna Türkiye’den öğrenciler getiriliyor. Dil öğrenmek için Türkiye’den gelen öğrencilerin yanı sıra El Ezher Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler de burada eğitim alıyor. Ayrıca aynı ismi taşıyan kitapçıda daha çok FETÖ'nün yayınları satılıyor.

- Mısır'da 3 özel okul bulunuyor

Mısır eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in döneminde, 2010 yılında Kahire’nin lüks semtlerinden Kahire el- Cedide’de Uluslararası Selahattin Türk Okulu açıldı.

Amerikan diploması veren okulda eğitim İngilizce yapılıyor. Buradan mezun olan Mısırlı öğrenciler sınavsız doğrudan üniversitelere girebiliyor. Okulun açılışına eski milletvekili Hakan Şükür de katılmıştı. Sonraki yıllarda İskenderiye ve Suveyş şehirlerinde de birer okul daha açıldı. Halen Mısır'da İngilizce eğitim veren 3 ayrı özel okulları bulunuyor.

- Faaliyetler Kahire ile sınırlı değil

FETÖ’nün Mısır’ın ikinci büyük kenti olan İskenderiye’de de faaliyetleri bulunuyor. İskenderiye’de öğrenci evlerinin yanı sıra bir dil kursu da yer alıyor."

FETÖ'nün son dönemde başkent Kahire'de Yunus Emre Enstitüsü'ne muadil bir kültür merkezi açtığı da öğrenildi. Son 30 yıldır Kahire'de yaşayan Türk vatandaşı Y. B. "Nil Nehri’nin batısında Nil’in iki kolu arasında yer alan Zemalik bölgesinde 2013 yılında bir kültür merkezi açıldığını" söyledi. Y. B. ayrıca "FETÖ tarafından açılan merkezin Kahire Yunus Emre Enstitüsü’nün bulunduğu semte yakın bir yerde açılmış olmasının dikkat çektiğini" de dile getirdi.

Mısır’da demokratik yöntemlerle işbaşına gelmiş olan Muhammed Mursi’nin 2013 yılında askeri darbe ile devrilmesinin ardından, Mısır güvenlik güçlerinin FETÖ’nün Kahire ve diğer şehirlerindeki kurumlarına yönelik bazı incelemeler yaptığı, ancak bu kurumlara dokunulmadığı ve faaliyetlerini sürdürmelerine göz yumulduğu görüldü.

Mısır'da 2015 için Zaman Gazetesi muhabirine akreditasyon verilirken Anadolu Ajansı muhabirlerine akreditasyon verilmemesi dikkat çekmişti.

Görgü tanıklarının ifadelerine göre, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Hıra Dergisi editörlerinden Nevzat Savaş El Arabiya televizyonuna, Zaman Gazetesi muhabiri Turgut Karamehmetoğlu ise Mısır’da yayın yapan ON TV’ye konuk olarak "darbe girişimini Erdoğan’ın tezgahladığını" iddia etti.

Bu çerçevede Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği’nde yeminli tercüman olarak çalışan Sinan Yorulmaz’ın da Mısır'ın Nile TV televizyon kanalına konuk olduğu ve programdaki bazı ifadelerinden dolayı görevine son verildiği öğrenildi.

Yorumlar