Evlerine Ekmeklerine Sahip Çıkmak İçin Çoluk Çocuk Eyleme Başladılar

Muğla Göcek'teki koyların ihalesi başladı. Durumu protesto eden koyun eski işletmecisi aileler 200 kişiyle ihalenin yapılacağı binanın önündeki yolu trafiğe kapattı.

Google Haberlere Abone ol
Evlerine Ekmeklerine Sahip Çıkmak İçin Çoluk Çocuk Eyleme Başladılar

Muğla'nın Dalaman ilçesinde bağlı Göcek Koyları, Orman ve Su İşleri Bakanlığı sebebi ile 'C tipi mesire yeri' ilan edilerek ihaleye açılıdı. Göcek'te 29 yıllığına işletmeye çıkarılan Akbük ve Taşyaka (Bedri Rahmi Koyu) koylarının bugün ihalesi Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü'nde başladı. Koylarda işletmeleri bulunan aileler ise tepkili. Çoluk çocuk ihalenin yapıldığı yapının önünde eylem

AİLELER İŞSİZ KALACAK

Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü'ndeki ihale kapalı zarf usulü ile gerçekleştirilirken 30 kadar katılımcı bulunduğu öğrenildi. Çevrecilerin avukatları Avukatlar Burak Erbay ve Berna Ulutaş, '300 kadar şahıs burada koyların ihale yapılmasıyla ilgili reaksiyon için bulunuyor. Kapalı zarf usulü ile gerçekleştirilen ihaleye 30 kadar katılım var. Ancak var işletmecilerden bir tanesi elendi. Diğerleri de elenecek benzeri görünüyor' dedi.

GÖCEKTE NE OLUYOR?

Orman Genel Müdürlüğü Dalaman Orman İşletme Şefliği'nin ihalesi, Göcek Koyları diye isimlendirilen Göbün, Akbük, Taşkaya ve Küçük Sarsala koylarında yekün 5.5 hektarlık ormanlık sahası kapsıyor. İhaleyle, koylar 29 yıllığına kiralanacak.

'HOLDİNGLER GİRMESİN'

Yine Muğla'da kıyıların özelleştirilmesinin gündeme gelmesiyle change.org'da bir imza kampanyası başlatıldı.

Kampanyada, 'Bu güzel doğayla iç içe ve hiç bir bina yapılmadan uygulanan bu alanların holdinglere satılmasını istemiyoruz. Holdinglere gitmesi biçiminde doğanın bozulup yerini beton binalar alacağını biliyoruz. İhaleler ile 29 sene boyunca kiralanması; halkımızın, yerlimizin, orada doğan kişilerin bu güzelliklerden faydalanamaması anlamına geliyor. Doğal güzelliklerin, yeşil nebat örtüsünün bozulmamasını, orada bulunan kır lokantalarının yıkılmamasını yerli halkın kazandığı ekmek parasını kaybetmesini istemiyoruz' deniliyor.

BÖLGE HALKI ÇOK EMEK VERDİ

İhaleyi köşesine taşıyan Hürriyet yazarı Mehmet Y. Yılmaz, koylarda lokanta işleten Yörük ailelerinin de özelleştirmeyle mağdur olacağına dikkat çekti.

Yılmaz, Yörük ailelerinin koylara senelerdir koylara çok çok iş harcadığını belirterek bunları şöyle sıraladı: 'Bu koyların her birisini 30 yıla yakın süredir yörede yaşayan Yörük aileleri birlikte şekilde işletiyorlardı. Koylar İl hususi İdaresi sebebi ile kiralanıyor, her sene mart ayında sözleşme, enflasyon oranında zamlanarak yenileniyordu. Bu aileler, bu güvence ile yıllardır su, elektrik, yol olmayan bu koylara kazançlarının ciddi bir bölümüyle kazanç yaptılar. 7–8 kilometre mesafeden su getirdiler, güneş enerjisi ile elektrik üretmeye başladılar. Koyların her sene kara ve deniz temizliğini yaptılar. Denizcilerin çöpünü sandallarıyla belediyeye teslim edip, Wi-Fi bağlantısı sunacak kadar yat turizminin gelişimine katkıda bulundular.'

'AZLA YETİNİYORLAR'

Yörük ailelerinin ihaleyi kazanmalarına olanak olmadığını belirten Yılmaz, 'Belli ki bu koylara göz diken bazıları var ve işlerini Ankara'dan halletmişler. Ama şunu söyleyeyim: Kâr hırsıyla o köylüleri yerlerinden etseniz dahi onlar benzeri işletemezsiniz. Ailecek çalışıyorlar, azla yetinmeyi biliyorlar' diye yazdı.

Bölgenin C tipi mesire noktayı ilan edilerek içki yasağının da istikbaline dikkat çeken Yılmaz, 'Bir yandan yüksek kiralar ve işletme giderleri ile pahalılaşacak koylar ve öteki yandan içki yasağının bir tek neticesinde olur: Yat turizmi, o koylardan Yunan adalarına kayar, yatçılar enayi değildir. Bırakın da koylar, orada yaşayan köylülerce işletilsin, adamların üç kuruşuna da göz dikmeyin artık!'

MEVCUT İŞLETMELER İHALEDE YOK

Avukat Berna Ulutaş Akbük koyunun ihalesinin tamamlandığını söyleyerek, 'Kapalı zarf usulü ile en yüksek rakamı verici son üçe kaldı. Bunların içinde var işletmeler yok. Şimdi bu en yükseği verici üç işletme arttırmalı ihaleye katılacak' dedi.

Ulutaş bununla birlikte işletmecilerin 30 yıllık hikayesini ise şöyle anlattı: '32 sene evvela bu aileler küçük gözlemeci benzeri ufak tefek yerler açmış buraya. 30 sene evvela Valilik, 'Sizi ortaklaştırıyoruz' demiş ve 4 koyu 4'er aileye vermiş. Toplam 16 aileyi bir işletmede birleştirmiş bir açıdan kooperatif benzeri olmuşlar. Her koyda 4 aile işletmelerini çalıştırmış fakat neticede 16'sı bir çatı altında toplanmış. Dalamanlı aileler ve Yörükler… Yıllardır ortaklar, bir işletme şekilde devam ediyorlar. İl hususi İdare'ler varken rahat 30 yıldır buraları işletmekteler. Ancak hususi İdare'ler kapanınca bu sıkıntı da öteki yerlerdeki benzeri ortaya çıktı. Çok çok aileyi ilgilendiriyor nedeni ise bu bölgede çok çok fazla aynı koy var ve onlar da bu biçimde ihaleyle işletmeye verilecek.'

GÖCEK KOYLARI İÇİN DAVA AÇILIYOR

İçerde ihale devam ederken, polisin uyarısıyla yolun tek şeridini yine trafiğe açan çevreci ve köylülerin bekleyişi sürüyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Muğla'da 'Göcek Koyları' şekilde isimlendirilen 1.93 hektar ormanlık bölgeye sahip Bedri Rahmi (Taşyaka), 1.04 hektar ormanlık bölgede yer saha Akbük, 1.14 hektar ormanlık sahası bulunan Göbün ve 1.18 hektar ormana sahip Küçük Sarsala koylarını kiralamak için ihale açtı.

İnternetten yapılan duyuruda, ihalede 29 yıllığına kiralacak koylardan Akbük için 110 bin, Bedri Rahmi için 90 bin, Göbün için 120 bin ve küçük Sarsala izin 80 bin liradan kapı açılacağı bildirildi. Söz konusu koylardan Bedri Rahmi ve Akbük'ün ihalesi, Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü'nde bugün saat 10.00'da başladı. Kapalı zarf ve açık arttırma yöntemiyle yapılan ihaleye yekün 10 şahıs ve şirket Öneri verdi. Teklif zarfının ağzı açık bulunduğu belirtilen bir şirket ihaleye alınmadı.

YOLU TRAFİĞE KAPATTILAR

Daha önceden 2-3 yıllığına işletmeye verilen koyların şimdi 29 yıllığına kiralanmak istenmesi ve iskele yapılma olanağı olmasına 200 kadar köylü, ve çevreci ihalenin yapılacağı Dalaman Orman İşletme Şefliği önünde toplanıp, reaksiyon gösterdi. Gruba, bir takım sivil cemiyet kuruluşları ile CHP ve MHP'nin Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz ilçe başkanları ile mebus namzet ve adayları destek verdi. Muğla'dan 100 kadar Çevikkuvvet ekibinin de katılımıyla geniş güvenlik önlemi alınırken, 'Koylar halkındır', 'Uyuma Dalaman, bu son talan', 'Biz koruduk, biz koruyacağız', 'İhale değil, hile', 'Yeter bundan böyle beyler', 'Ekmeğimizle oynama' yazılı dövizler taşıyan grup, ihalenin yapıldığı yapının önünden geçip, Dalaman Havalimanı'na giden Gazi Bulvarı'ını trafiğe kapattı. 10 dakika kadar trafiğe kapalı kalan yolun tek şeridi, polisin uyarısı üstüne küme sebebi ile yine açıldı. Islıklı protestoda bulunup, 'Susma sustukça paradigma sana gelecek', 'Orman müdürü dışarı çık', 'Koyları vermeyeceğiz' sloganları da atan kocaman bölümünü bayanların oluşturduğu grup, hepbir ağızdan 'Ormancı' türküsünü söyledi. İçerde ihale, dışarda fiil devam ederken, etraf esnafı da ihaleyi protesto eden gruba, su dağıtarak destek verdi.

'SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ'

Eylem gelen Küçük Sarsala Koyu'nda restoran işletmeciliği oluşturan 37 yaşındaki Hasan Kaba, '13 yaşından bu güne işletmeciliğe başladık. İlkel koşullar altında, güçlükle turistlere hizmet verdik. Yıllardır, buraya pek çok çok turist çektik. Zamanla işletmelerimizi daha çağdaş bir vaziyete getirdik. Ancak, şimdi elimizden almak istiyorlar. Bunun mücadelesini sonuna kadar verceğiz' dedi.
Köylülerden 78 yaşındaki Zeliha Yorulmaz da, çocuklarının koylarda işletmecilik yaptığını belirtip, 'Evde hamur yoğurdum. Çocuklarım bunlardan yaptığım börek ve gözlemeleri turistlere sattı. O süre bu zenginler neredeydi? Şimdi bu zenginler çocuklarımızın elinden işletmeleri, ekmek paralarını alacak. çocuklarımla birlikte mücadeleye devam edeceğim. Cesedim çıkmadan kimse de işletmemizi elimizden alamaz' diye konuştu.
Göbün ve Küçük Sarsala Koyları'nın ihalesi ise yarın (Cuma) saat 16.00'da yapılacak. (Kaynak.Hürriyet-diken.com)

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar