Erdoğan'ın iddia edilen ses kayıtları Rus basınında geniş yer buldu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ve internete düşen ses kayıtları ile ilgili haberler Rus basınında geniş yankı buldu.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'ın iddia edilen ses kayıtları Rus basınında geniş yer buldu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ve internete düşen ses kayıtları ile ilgili haberler Rus basınında geniş yankı buldu. Rusya'da yazılı ve göresel basının yanı sıra sosyal medyada da bu konuya ilgi gösterdi.

Rus NTV televizyonu, Erdoğan'ın oğlu Bilal ile 17 Aralık yolsuzluk operasyonun hemen ardından telefonla yaptığı konuşmaların internete düşmesi üzerine Başbakan'ın kurmaylarıyla gece geç saatlere kadar görüştüğünü duyurdu. Erdoğan'ın Başbakanlık binasından gece ayrılışını da ekrana getiren NTV, taplerdeki konuşmaları izleyicilere aktardı. NTV, haberinde Erdoğan’ın telefon konuşmasını yalanladığı ifade edildi. NTV, telefon görüşmesinin 17 Aralık operasyonun ardından meydana geldiğine işaret ederek, “Erdoğan operasyon bağlamında İstanbul ve Ankara’da üç bakan oğlunun gözaltına alındığını duyunca, oğlu Bilal’ı aradı ve 40 milyon doların evden çıkartılmasını çıkartmasını istediği iddia ediliyor. Ses kayıtlarına göre, Başbakan nakit paraları arkadaşlarının evinde veya tanıdık iş adamlarına verilmesini öneriyor. Amaç paraları eritmek.” ifadelerini kullandı.

Moskovski Komsomolets gazetesi ise ses kayıtlarının tümünü Rusça tercümesini yaparak okuyucularına duyurdu.

Newsru.com haber portalı ise söz konusu ses kayıtların siyasi partilerin grup toplantılarına damgasını vurduğunu duyurdu. Haberde olaya öfkelenen Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Erdoğan’ın hemen istifasını talep ettiği vurgulandı.

Gazeta.ru portalında da Türkiye’de yeni bir skandalın ortaya çıktığına işaret edildi. Haberde, Aralık ayında patlak veren ilk yolsuzluk skandalının ardından bir kaç bakanın koltuğundan olduğu hatırlatıldı.

Vestnik Kavkaza haber ajansı da Başbakan'ın oğlu Bilal ile telefonda konuştuğu iddia edilen habere geniş yer verdi. Haberde Erdoğan’ın oğluyla telefonda yaptığı konuşmada evdeki paraların saklamasını istediğinin iddia edildiğini vurguladı. Haberde Erdoğan’ın olayı sert dille yalanladığı ve kayıtların montaj olduğunu söylediği hatırlatıldı.

Ria Novosti ajansı, CHP’in Erdoğan’ı yolsuzluk gerekçesiyle istifaya çağırdığına dikkat çekti. Ria Novosti, Erdoğan’ın oğlunu arayarak paraları eritmeyi istediğini kaydetti. Resmi haber ajans CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’la ilgili sözlerini şöyle aktardı: “Bu hükümetin meşrutiyeti sona ermiş bulunuyor. Benim sana tavsiyem: ya yurtdışına kaç ya da istifa et.”

Bu arada Expert.ru dergisinde Sergey Manukov imzalı yazıda, Türkiye’de yeni MİT ve internet yasasıyla ilgili konu ele alındı. Yazara göre bu tür yasalar, Ankara’nın yüzüne Avrupa Birliği (AB) kapısını kapatacak. Yazar, Erdoğan hükümetinin otoriter yönetim stilinin AB ve Washington’da endişelere yol açtığını öne sürdü. Makalede, Erdoğan’ın yönetiminin politikalarını protesto etmek için çok sayıda göstericinin sokaklara çıktığı ve polisin onlara sert karşılık verdiği kaydedildi.

Benzer haberler Rusya’nın Sesi Radyosu, İnterfaks, İtar-Tass, Apa, Trend haber ajansları, Rossiyskaya Gazeta, Vzglyad, Mir i Politika gazetelerinde ve diğer görsel ve yazılı basında da geniş yer aldı. CİHAN

Yorumlar