Erdoğan: Bu Pazar Yerleri Böyle Olmaz

Erdoğan, 'Pazar yerleri öyle sokak arasında tozun kirin arasında olmaz. Ben haftanın diğer günlerinde de farklı amaçlar için de kullanılabilecek yerler istiyorum.' dedi.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan: Bu Pazar Yerleri Böyle Olmaz

C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ATO Congresium'da, Türkiye Pazarcılar, Meyveciler ve Sebzeciler Federasyonu üyeleriyle bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Bu pazar bölgeleri böyle olmaz. Bunun için pazar kültürünü daima yaşatmalıyız. Tabi benim gönlümdeki pazar bölgeleri bundan sonra geçmişte bulunduğu bu şeklinde öyle sokak arasında, vasıtaların arasında, tozun kirin arasında tezgah kurulan yerler değildir. Ben haftanın başka günlerinde de değişik amaçlar için de kullanılabilecek, çatısıyla, otoparkıyla, hem esnafımıza hem milletimize yakışan pazar bölgeleri istek ediyorum.' ifadelerini kullandı.

İşte Erdoğan'ın burada yaptığı konuşmadan satır başları:

'Sözlerimin derhal başında vefatının altıncı yılına ulaştığımız merhum Muhsin Yazıcıoğlu kardeşime Allah'tan rahmet diliyorum. Savunduğu değerler ve mücadelesiyle misal bir şahsiyet şekilde gördüğüm Yazıcıoğlu'nun vefatı milletimiz için kocaman bir yitik olmuştur. Yine geçtiğimiz ay vefat eden anası Fidan Yazıcıoğlu'na da rahmet diliyorum.

UÇAK KAZASINDA ÖLENLERİ DE ANDI

Dün Fransa'da bir alman havayolu şirketine ilişkin yolcu uçağı düştü. Uçaktaki 144 yolcudan kurtulan bulunmadığı açıklandı. Bu kazada hayatını kaybeden yolcular için ülkelerine ve ailelerine başsağlığı diliyorum. Aynı kazada şu temel kadar alman uyruklu bir kardeşimizin de hayatını kaybettiği belirleme edildi. Cenabı Allah'tan rahmet diliyorum.

'SİZİN DEĞERİNİZ HİÇBİR ŞEYLE MUKAYESE EDİLEMEZ'

Pazarcılık şahısların toplu şekilde yaşamaya başladıkları dönemden bu güne kadar mevcut olan, dünyanın en eski ve muteber mesleklerinden biridir. Peygamberimizin 'hiçbir kimse kendi elinin emeğinden daha hayırlı bir lokma yememiştir' diye anlatım ettiği iş de sizin mesleğinizdir. Pazarcı esnafımız sabahın erken saatlerinden akşamın geç saatlerine, pazardaki tüm her şeyini topladığı temel kadar yaz kış demeden yağmur balçık demeden alın teriyle emeğiyle çalışır. Siz pazarcı esnafının reklamı olmayabilir, cakalı binaları, şatafatlı vitrinleri olmayabilir. Ama sizin milletimizin gönlündeki yeriniz inanınki bunların hiçbiriyle mukayese edilmez.

'GÖNLÜMDEKİ PAZAR YERLERİ ARTIK SOKAK ARASI DEĞİL'

Bunun için pazar kültürünü daima yaşatmalıyız. Tabi benim gönlümdeki pazar bölgeleri bundan sonra geçmişte bulunduğu bu şeklinde öyle sokak arasında, vasıtaların arasında, tozun kirin arasında tezgah kurulan yerler değildir. Ben haftanın başka günlerinde de değişik amaçlar için de kullanılabilecek, çatısıyla, otoparkıyla, hem esnafımıza hem milletimize yakışan pazar bölgeleri istek ediyorum.

'HERKES ÜÇE SATARKEN BEŞE SATARSAN OLMAZ'

Ölçüde tartıyla hileyle kazanılan paranın bereketi olmayacağı gibi, bu çeşit davranışlar itibarı yani asıl sermayeyi de kısa zamanda bitirir. Aynı mülkü herkes üç satarken, sen onlardan haberi olmayan alıcıya beşe verirsen bu da olmaz. Velinimetin bulunan alıcıya fena davranırsan kendi elinle sonunu hazırlamış olursun. Emrolunduğun bu şeklinde dosdoğru olacaksın. Böyle durumlarla karşılaşan müşteri, bir zaman sonra istikametini süpermarkete çevirir, sende güneşin yağmurun altında akşama kadar bekler durursun.

Devletin esnafımızın peşinde olması yetmez, esnafımızın da ahilik kültürüne hummalı sıkıya sarılarak milletimizle bulunan sevgi bağlarını güçlendirmeleri gerekir.

Sizlerden beklentim varsa aranızdaki çürük elmaları ayıklayıp yolunuza devam etmenizdir. Bu biçimde devinim ettiğinizde inanınki bu ulus sizleri el üzerinde tutar, size daha fazla aşırı sahip çıkar. Bu kere markete değil AVM'ye değil pazar yerine gelir.

'ÇOCUK YAŞIMDA ANACIĞIM TAKARDI BENİ KOLUNA…'

Başbakan olduktan sonra, belediye başkanı olduktan sonra tabi ben pazar yerine gidemiyorum. Ama ondan önceleri Kasımpaşa'da cuma pazarındaydım. Çocuk yaşımda anacığım takardı beni koluna, tabi fileyi ben taşıyacağım, pazar yerine gider, sebze meyve alır koyardık fileye eve öyle giderdik.'

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar