Dışişleri'nden PYD-DEAŞ anlaşmasına tepki

Suriye'nin Rakka kentine ABD öncülüğünde giren terör örgütü PYD-PKK'nın DEAŞ ile anlaştığı ortaya çıkmıştı. Türkiye, bu kirli anlaşmaya sert tepki gösterdi. Dışişlerinden yapılan açıklamada, PYD ile DEAŞ arasında yapılan anlaşma için, "İbret verici" ifadelerini kullandı. ABD ise anlaşma iddialarıyla ilgili açıklamasında, "Ortaklarımızın kararlarına saygı duyuyoruz" şeklinde oldu.

Google Haberlere Abone ol
Dışişleri'nden PYD-DEAŞ anlaşmasına tepki

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Suriye'nin kuzeyinde şu ana kadar birçok bölgeyi DEAŞ bahanesiyle işgal eden PYD-PKK'nın örgütle anlaşmalı olduğu yönündeki iddialar giderek güçleniyor. Son olarak, ABD'nin hava bombardımanları öncülüğünde Rakka'ya giren terör örgütü PKK-PYD'nin DEAŞ ile anlaşma yaptığı ortaya çıkmıştı. İki terör örgütünün anlaşmaları neticesinde kentteki DEAŞ üyeleri TIR'larla şehri terk etmiş, yerini PKK'ya bırakmıştı. Ortaya çıkan görüntüler ise sert tepkilere neden oldu. Türkiye'nin tepki gösterdiği görüntülerle ilgili ABD'den ilginç bir açıklama gelmişti. ABD, PYD'yi kastederek, "Müttefiklerimizin kararlarına saygı duyuyoruz" şeklinde tepki vermişti. 

Türkiye ise yaşananların kabul edilemez olduğunu belirterek her iki tarafa da tepki gösterdi. Son olarak dün akşam (14 Kasım 2017) saatlerinde Dışişleri Bakanlığı, terör örgütü PYD/YPG’nin güdümündeki sözde ‘Suriye Demokratik Güçleri’nin, çok sayıda DEAŞ teröristini Rakka’dan tahliye etmesinin, son derece vahim ve ibret verici bir gelişme olduğunu açıkladı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD/YPG’nin güdümündeki sözde ‘Suriye Demokratik Güçleri’nin, Rakka’nın DEAŞ terör örgütünden temizlenmesine yönelik harekat sürerken DEAŞ’la anlaşarak, çok sayıda DEAŞ teröristini Rakka’dan tahliye etmesinin, son derece vahim ve ibret verici bir gelişme olduğu bildirildi. Açıklamada, “PYD/YPG’nin Suriye’deki amacı DEAŞ’e karşı mücadele etmek değil, sahada gayrimeşru oldubittiler yaratmak, toprak işgal etmek ve buralarda demografik yapıyı değiştirmektir. Söz konusu anlaşma, bir terör örgütüyle mücadelenin başka bir terör örgütüyle yürütülmesi halinde bu terör örgütlerinin eninde sonunda birbiriyle işbirliğine gideceği gerçeğinin yeni bir örneği olmuştur. DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu ve ABD Savunma Bakanlığı Sözcüleri tarafından konu hakkında yapılan açıklamalarda, söz konusu anlaşmanın varlığının inkar edilmemesinden, tersine bu anlaşmaya ‘saygı duyulduğunun’ görülmesinden de esef duyulmuştur” denildi.

ABD SAYGI DUYUYOR

İki terör örgütü arasındaki anlaşmaya nasıl tepki vereceği asıl merak edilen yer ise ABD'ydi. ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon), terör örgütü PKK/PYD'nin Rakka'yı terk etmeleri için DEAŞ ile gizli anlaşma yaptığı haberlerine ilişkin, anlaşmanın parçası olmadıkları ancak buna saygı duydukları açıklandı. Pentagon sözcülerinden Eric Pahon, terör örgütleri arasındaki anlaşmayı "yerel bir soruna bulunan yerel bir çözüm" olarak tanımladı. Pahon, Rakka'da sivil sayısının fazlalığından dolayı ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyonun hava saldırısı düzenlemekte zorlandığı bir durumda, Suriye'de SDG ismini kullanan PKK/PYD'nin, DEAŞ ile söz konusu anlaşmayı yaptığını söyledi.

Anlaşmanın tamamen sivilleri koruma amaçlı olduğunu iddia eden Pahon, "Ortaklarımızla her zaman tam mutabık olmayabiliriz ama onların kendi sorunlarına çözüm bulmasına saygı duyuyoruz." dedi. Söz konusu anlaşmanın PKK/PYD'nin kurduğu sözde Rakka Sivil Konseyi ile Arap kabile liderleri tarafından yapıldığını dile getiren Pahon, anlaşmanın sivil halka ve DEAŞ militanlarının ailelerine Rakka'dan çıkmaları için izin verirken DEAŞ ile iş tutan Suriyelilere ise onları topluma kazandırmak üzere bir fırsat tanındığını öne sürdü

Yorumlar