Diaspora nedir, kelime anlamı nedir?

Diaspora nedir, diasporanın kelime anlamı nedir? soruları internet üzerinde sıkça araştırılıyor. Diasporanın sürekli televizyon kanallarında gündeme gelmesi vatandaşları bu konuda araştırma yapmaya yöneltiyor.

Google Haberlere Abone ol
Diaspora nedir, kelime anlamı nedir?

Diaspora'nın anlamı nedir, diasporanın sözlük anlamı, gibi sorgulamalar yapılıyor. 

Diasporanın gündeme gelmesi ile birlikte vatandaşlar internet üzerinden araştırmalarına devam ediyor. Peki, diaspora nedir? ne işe yarar?

Diaspora, kelime manası olarak kopuk, kopuntu, kopup anlamlarına geliyor. Çoğunlukla bir millet veya ulusun kendi öz vatanlarından kopmak ve başka bir yerde azınlık olarak yaşama durumunu ifade eder.

Diaspora eski Yunan'da bir milletin kendi topraklarından çıkarak dünyanın her hangi bir yerinde yaşamak zorunda olması anlamına gelir.

Diasporalar, kendi vatanlarından uzakta yaşayan milletlerin özlerini korumak, kültürlerini yaşatmak, azınlık durumunda olmalarına rağmen haklarını savunmak için bir arada yaşamaya gayret gösterirler. 

Kopuntu veya diaspora, çok uzun bir zamandan beri bir kavim, ulus veya inanç mensuplarının ana yurtlarından koparak başka yerlerde azınlık olarak yaşamaları. Sözcük hem kopma eylemini hem de kopup azınlık olarak yaşayan kimseleri ifade eder. 

Daha çok Ermeni ve Yahudi milletleri için kullanılan diaspora kelimesi sadece bu iki milleti ifade etmez. Ancak diaspora ilk yahudiler için kullanılmıştır. 

Bir milletin aslen diaspora olabilmesi için geri dönülmesi mümkün olmayan anayurt hayallerinin bulunması gerekirken bu durum bugün öz anlamından uzaklaşmıştır. 

"DİASPORA BİR ÜLKENİN DİĞER ÜLKELERDEKİ GÜCÜDÜR"

Her ülkenin diaspora tanımının farklı olduğunu söyleyen Mehmet Köse, bu farklılığı ve bu farklılığın nedenlerini şöyle açıkladı: “Diaspora, bir ülkenin diğer ülkelerdeki gücüdür ve bu yüzden diaspora çok önemlidir. Mesela ABD hükümetinde diasporalarla ilgilenen önemli bir birim vardır. Diaspora mesela bazen Irak’ta olduğu gibi, ABD’nin orasını bombalama gerekçesi olur, bazen de Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinde olduğu gibi, bir işgal gerekçesi olur. Bu yüzden de diasporayı her ülke önemser. Her ülkenin diaspora tanımı da farklıdır. Mesela Fransızlar için diaspora, Fransızca konuşan insanlardır. ABD için, Hollywood kültürünü alan herkestir.  Türkiye içinse diaspora, öncelikle yurt dışındaki kendi vatandaşları, sonra tarihi ve kültürel olarak yakınlık duyduklarımız ve son olarak da kendimize yakın gördüğümüz herkestir. İşte TİKA, Yunus Emre Vakfı gibi kurumlarımız dışarıda hem bir diaspora oluşmasına yardım etmekte hem de diasporanın Türkiye ile ilişkilerinin diri kalmasını sağlamaktadır. ”

BAŞLICA DİASPORALAR

Ermeni Diasporası

Yahudi Diasporası

Çerkez/Adıge Diasporası

Azeri Diasporası

Kıbrıs Türkleri Diasporası

Türk Diasporası

Yorumlar