Devlet Üstün Hizmet Madalyası nedir? Kimlere verilir? Alanlar kim?

Devlet Üstün Hizmet Madalyası, en son Hakan Fidan'a verildi. Madalyanın verilmesiyle birlikte yeniden gündem oldu.

Google Haberlere Abone ol
Devlet Üstün Hizmet Madalyası nedir?

Devlet Üstün Hizmet Madalyası nedir, kimlere verilir, şu ana kadar Türkiye'de kimler bu madalyayı veya ödülü aldı? Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın MİT Müsteşarlığı dönemindeki başarıları nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden "Devlet Üstün Hizmet Madalyası" ile ödüllendirildi. Peki, Devlet Üstün Hizmet Madalyası nedir? Kimlere verilir? Alanlar kim?

DEVLET ÜSTÜN HİZMET MADALYASI NEDİR?

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası, Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından verilen bir ödüldür. Bu madalya, yurt içinde veya yurt dışında çeşitli alanlarda gösterilen feragat, fedakarlık ve gayret sonucunda ülkenin ve dünyanın çeşitli alanlarında üstün başarı elde eden Türk vatandaşlarına verilir. Bu başarılar, diğerlerine göre olağanüstü katkılar sağlayarak Devleti yücelten ve milli menfaatlere önemli ölçüde katkıda bulunmalarını içerir.

Bu madalya, 24 Ekim 1983 tarihinde kurulmuştur. Madalyanın şekli elips şeklindedir ve çapı 45 mm'dir. Altın kaplama ile hazırlanmıştır. Madalyanın ön yüzünde kabartma olarak tasarlanmış bir kompozisyon yer alırken, diğer yüzünde amaca uygun motifler, simgeler ve "T.C. Üstün Hizmet Madalyası" yazısı bulunur. Ayrıca ayyıldız motifi ve T.C. harfleri de kompozisyonun bir parçasıdır.

Madalyaya ait rozet dikdörtgen şeklindedir ve ebadı 1x23 cm'dir. Rozet mineli ve altın kaplama olarak hazırlanır, üzerinde T.C. harfleri bulunur. Bu madalya özellikle tıp, spor ve müzik alanlarında üstün başarı gösteren kişilere verilmektedir.

Madalya ve nişanlar, kanuna göre düzenlenen bir törenle Cumhurbaşkanı veya onun görevlendireceği bir temsilci tarafından verilir. Madalya ve rozet bir arada verilir ve hak kazananın hayatta olmaması durumunda ödüller sırasıyla erkek çocuklarına, kız çocuklarına, babasına, annesine veya eşine verilir.

KİMLER ŞU ANA KADAR DEVLET ÜSTÜN HİZMET MADALYASI ALDI?

Türkiye'de şu ana kadar "Devlet Üstün Hizmet Madalyası" almaya layık görülen isimlerden bazıları şunlardır:

Abdurrahman Alaettinoğlu[4]
Cavit Çağlar
Selçuk Yaşar
Halis Toprak
Enver Ören
Yasin Altınbaş
Sakıp Sabancı
Rahmi Koç
Şenol Güneş
Ünal Aysal[5]
Mehmet Kemal Dedeman
Şarık Tara
Ayhan Şahenk
Sefer Ulusoy
Bülent Eczacıbaşı
Nurettin Çarmıklı
Kadir Has
İzzet Baysal
Gazi Yaşargil
Süreyya Ayhan
Naim Süleymanoğlu
Salih İşgören
Mahmut Demir
Hamza Yerlikaya
Suna Kıraç
Galatasaray Spor Kulübü
Türkiye millî basketbol takımı
Türkiye millî futbol takımı
Sıtkı Koçman
Sertab Erener
Jak Kamhi
Hakan Fidan[6][7]

Yorumlar