Depremzedelere neden folyo sarılır? Folyo faydası nedir?

Enkaz altından çıkarılan depremzedeler neden folyoya sarılıyor? Folyonun enkaz altından çıkarılan insanlara sarılmasındaki mantık nedir?

Google Haberlere Abone ol
Depremzedelere neden folyo sarılır? Neden folyo?

Depremzedelere neden folyo sarılır, enkaz altından çıkarılanlara ilk olarak sarılan folyonun anlamı nedir? Depremzedelerin enkaz altından çıkarıldıkları esnada neden folyoya sarıldıkları vatandaş tarafından merakla soruluyor. 

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremde enkaz altında kalanları kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Kurtarma ekipleri, enkazdan çıkardıklarına folyo sarmaya özenle dikkat ediyor. Peki, Depremzedeler neden folyoya sarılıyor?

DEPREMZEDELERE NEDEN FOLYO SARILIR?

Acil Tıp Uzmanı Sarper Yılmaz, alüminyum örtülerin vücudun sıcaklığını sabit tutmak için kullanıldığını ifade etti.

Depremzedeler neden folyoya sarılıyor?
Depremzedeler neden folyoya sarılıyor?

 

İzmir’de yaşanan yıkıcı depremde şu ana kadar 107 kişi enkaz altından kurtarıldı. Bu kişiler enkazdan sarı renkli bir alüminyum örtüye sarılarak çıkarıldı. Kamuoyunda merak konusu olan alüminyum örtü için Acil Tıp Uzmanı Dr. Sarper Yılmaz, bir dizi bilgi paylaştı.

Yılmaz, “Enkazdan çıkarılanların üzerindeki parlak şey nedir? Günlük hayatta kullanılan bir şey midir? Afet çantalarında bulunur mu, amaç nedir?” gibi soruların çok sorulduğunu söyledi ve şu yanıtları verdi:

Alüminyum bir folyodan oluşur bu örtü. Yanıklarda sık kullandığımız için yanık örtüsü diye bilinir. Oysa deprem, sel, yangın, gibi afetlerin çoğunda kullanılır. Dağcılıkta da hipotermiden korunma amaçlı kullanılabilir. İki rengi vardır. Sarı taraf ve metal taraf.

Metal renkli tarafından vücudu soğuttuğuu, sarı renkli yönün de vücudu ısıttığını aktaran Yılmaz, şunları söyledi:

Yani; soğukta gümüş tarafı sıcakta sarı tarafı vücuda sarılır. Soğuk bir dönemde olduğu için afet sarı tarafı üzerinde görünüyor yaralıların.

Yılmaz, bu örtülerin amacınıda şöyle açıkladı:

Hastanın vücut sıcaklığını sabit tutmak. Hissedilmeyen buharlaşmayı engelleyip vucudun sıvı kaybını engellemek. Özellikle yanıklarda ağrı kesici etkisi bile vardır.

"Bu özelliklerinden dolayı artık acil yardım çantaları için önerilmektedir" diyen Yılmaz şunları kaydetti:

Günlük yiyeceklerimiz için kullandığımız alüminyum ile benzer yapıya sahıptir fakat son yıllarda farklı özellikte olanları da üretildi. Adı yanık battaniyesi diye bilinmesi nedeniyle içinde kumaş, ipek, yün gibi yapılar var sanır ama yoktur. Özellikle iş yerlerinde ve afet çantalarınızda bulunmasının faydası vardır.

Yorumlar