Danimarka’da 3 haftada 3 bakan istifa etti

Danimarka’da bir süre önce kalp krizi geçiren Dışişleri Bakanı Villy Sövndal, sağlık durumunu gerekçe göstererek bu sabah bakanlık ve milletvekilliği görevlerinden istifa ettiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Danimarka’da 3 haftada 3 bakan istifa etti

Danimarka’da bir süre önce kalp krizi geçiren Dışişleri Bakanı Villy Sövndal, sağlık durumunu gerekçe göstererek bu sabah bakanlık ve milletvekilliği görevlerinden istifa ettiğini açıkladı. Sövndal’ın istifasıyla birlikte Danimarka’da son 3 hafta içerisinde istifa eden bakan sayısı 3’e yükseldi.

22 Ekim sabahı evinde fenalaşan ve hastaneye kaldırılan Villy Sövndal’ın, yapılan tetkikler sonrasında kalp krizi geçirdiği ortaya çıkmıştı. Daha sonra Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Sövndal’ın hastanede ameliyat edildiği ve durumunun iyi olduğu ifade edilmişti. Açıklamada ayrıca 61 yaşındaki politikacının kısa sürede rutin işlerine dönebileceği ifade edilmişti. Ancak beklenen olmadı. Villy Sövndal bugün başta Dışişleri Bakanlığı olmak üzere milletvekilliği görevlerinden istifa ettiğini Başbakan Helle Thorning Schmidt’e bildirdi. Konuyla ilgili kısa bir açıklama yayınlayan Sövndal, “Bu, benim için oldukça ağır bir karar oldu. Ancak doktorlardan bu yönde karar vermem için oldukça net bir tavsiye aldım. Tam performans ile görevime devam etmem mümkün değildi.” dedi. Sövndal ayrıca istifa kararının hem kendisi hem ailesi hem de Danimarka için en doğrusu olduğunu ifade etti.

Nelson Mandela’nın cenaze törenine katılmak için Güney Afrika’da olan Başbakan Helle Thorning Schmidt yaptığı açıklamada; Villy Sövndal’ın istifa kararına saygı duyduğunu bununla birlikte onun eksikliğini hissedeceğini belirteti. Sövndal’ın sıkı çalışan başarılı bir bakan olduğunu ifade eden Başbakan Schmidt, bunun için kendisine teşekkür edilmesi gerektiğini ifade etti.

4 Nisan 1952 doğumlu olan Villy Sövndal son dönem Danimarka siyasetinin önde gelen isimlerinden biriydi. 1994 yılından bu yana milletvekilliği yapan Sövndal 2005 yılında üyesi olduğu Sosyalist Halk Partisi’nin (SF) başkanlığına seçilmişti. Sövndal’ın başkanlığı döneminde SF hızlı bir çıkış yapmış ve 2007 genel seçimlerinde yüzde 13 ile parlamentoda 23 sandalye kazanmıştı. Bu SF’in tarihindeki en yüksek oranlardan biri olmuştu. Sövndal 2011 genel seçimlerinden sonra ise Dışişleri Bakanlığı görevine getirilmişti.

Bu arada Villy Sövndal’ın istifasının akabinde Danimarka’da son 3 hafta içerisinde istifa eden bakan sayısı 3’e yükseldi. Önce Güney Kore merkezli uluslararası kuruluşu olan GGGI’e yapılan yasadışı yardımlarla ilgili olarak halkı yanlış bilgilendirdiğini itiraf eden Dış Yardım Bakanı Christian Friis Bach istifa etmişti. Geçtiğimiz hafta ise Danimarka İstihbarat Teşkilatı’nın (PET) aşırı sağcı politikacı Pia Kjearsgaard’ı yasadışı bir şekilde takip ettiği ve programında manipülasyon yaptığının ortaya çıkmasının akabinde önce PET başkanı Peter Scharf ardından ise Adalet Bakanı Morten Bordskov istifa etmişti. Sağlık gerekçesiyle istifa eden Villy Sövndal ile Danimarka’da son 3 haftada bakanlık koltuğundan ayrılan politikacı sayısı 3’e yükselmiş oldu. CİHAN

Yorumlar