Damak kanseri nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı?

Damak kanseri nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı? Damak kanseri ile ilgili detayları merak eden vatandaşlar tarafından araştırılıyor. İşte, Damak kanseri ile ilgili bilinmesi gerekenler...

Google Haberlere Abone ol
Damak kanseri nedir? Belirtileri nelerdir?

Damak kanseri nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı? Damak kanseri ile ilgili detayları merak eden vatandaşlar tarafından araştırılıyor. İşte, Damak kanseri ile ilgili bilinmesi gerekenler...

Damak kanseri, ağız içerisinde görülen ve daha çok aşırı alkol tüketimi, alkol ve sigaranın bir arada kullanması, yetersiz ağız içi bakımı, diş ve protez sorunlarından dolayı damağın sürekli tahriş olması gibi sebepler sonucunda ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Büyüme ve yayılma özelliği bulunan bir tümör oluşumu olan damak kanseri, kanseröz, patolojik bir lezyondur.

Hasatalığın oluşmasında pek çok etken bulunurken bunlardan en önemlisi yetersiz ağır ve diş bakımıdır. Özellikle ilerleyen yaşlarda görülme sıklığı daha çok olan damak kanseri, tütün ürünleri, alkol ve bazı besinlerdeki kanserojen katkı maddeleri, kötü diş veya protezlere bağlı kronik travmalar ile daha hızlı gelişip yayılabiliyor. 

DAMAK KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Damak kanseri, tıbbi olarak tespit edilmediği ilk zamanlarda farkına varılmayabilir hatta fazla şikâyete sebep olmadan damakta ufak, hassas, yüzeyden biraz kabarık veya bir miktar kalınlaşmış alanların olduğu bir yara gibi kendini gösterebilir. Damakta şişlik, ağız içerisinde rahatsızlık ve dile takılan yabancı doku hissi, çiğneme zorluğu, ağızda renk değişikliği, tat duyusu bozukluğu, yutma zorluğu, yutkunma esnasında ağızda ağrı oluşması, yemek yeme ve yutma bozukluklarına bağlı kilo kaybı, daha da ilerlemiş olan vakalarda kulak ağrısı, iştahsızlık, boyun lenf bezlerinde yayılmaya bağlı şişme ve kitle oluşumu, zayıflama, genel durum bozukluğu, tedavi edilmezse ve ihmal edilirse, lezyon büyürse kanama ve şiddetli ağrılara varacak kadar ilerleyebilir.

Belirtiler başlangıç aşamasında ağrıyla olmayabilir, ancak damak kanserinin ilerleyerek ağız dokularında harabiyet oluşturması ile birlikte aşırı ağrı şikâyeti başlayabilir. Tedavi edilmediğinde lokal ve bölgesel yayılarak, yeme, içme, çiğneme, yutma ve konuşma gibi önemli fonksiyonların kaybına ve ağız deformitelerine neden olabilir.

DAMAK KANSERİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Ağız içi kanserlerinin erken dönemde tanı konulması büyük bir önem taşır. Zira, erkan tanı ile kanserin büyük oranda tedavi edilmesi mümkündür. Özellikle, tahriş yapan protez kullanımlarında, ağızda beyaz yada kırmızı renkte anormal oluşumlar veya iyileşmeyen yaralar fark edilmesi ve ağız kanseri riskinin farkında olunması, erken teşhisleri ve tedavi şansını arttıracaktır. Bu nedenle erken tanı konulabilmesi için değişik bir lezyon fark edildiğinde hekime gidilmesi çok önemlidir. Boyun gibi yakın bölgelere veya uzak yayılıma bağlı olarak hastalığın tedavisi planlanır. Bu tümörlerde özellikle erken evre ise, cerrahi ve radyoterapi bir tedavi seçeneği olabilir. Tümörün evresine, yayılımına, patolojik inceleme sonuçlarına ve hastanın genel durumuna da bağlı olarak sadece cerrahi veya radyoterapi bazen de cerrahi sonrası radyoterapi ve kemoterapi tedaviye eklenebilir.

ÖLCÜMCÜL BİR HASTALIK MIDIR?

Ağız kanserinin erken teşhis edilmesi, ve tedavinin erken başlaması hastalığın hızlı iyileşmesini mümkün kılar. Erken tedavilerde ağız kanserinin iyileşme olasılığı daha yüksektir. Ancak, tedavinin geç başlaması hastalığın ölümcül bir noktaya gitmesine yol açabilir. 

Yorumlar